Sjef heeft me een sjiek gerefuseerd

Ooit al eens tussen twee evenwijdige spiegels gestaan waardoor je jezelf een ‘oneindig maal’ weerkaatst zag? Zo is de verantwoordelijkheid van de strijd tussen Israël en Palestina ook reeds een ‘oneindig maal’ heen en weer geschoven.  Elke actie is weer het gevolg van een vorige actie van de tegenstander. Ligt de verantwoordelijkheid dan bij de persoon die de eerste actie gepleegd heeft? Misschien heeft ‘Sjef wel een sjiek gerefuseerd’.  Wordt het vrede als Sjef nu eindelijk die sjiek geeft? Het lijkt me dat het aanwijzen van de schuldige niets oplost.

Op de betoging, van de moslimas tegen het geweld in de Gaza was de politie heel opvallend aanwezig. Ze hadden anders geen deegrollen of mattenkloppers bij.

Op de betoging in Antwerpen op 3/1/09, van de moslimas tegen het geweld in de Gaza was de politie heel opvallend aanwezig. De dames hadden anders geen deegrollen of mattenkloppers bij.

Europa als verdediger van de rechten van de mens, spreekt met gespleten tong. 8 Miljard € ontwikkelingshulp wordt meer dan teniet gedaan door 46 miljard landbouwsubsidies voor bescherming van de eigen landbouw. Woord en daad lijken in Europa onverenigbaar.

In het Palestijns-Israelisch conflict komt het niet verder dan woorden. Antwerpen is bevreesd voor het importeren van de midden-oosten problemen en kijkt hierbij naar de Islamitische bevolking. Het is echter Europa (en België) zelf dat het probleem importeert door geen duidelijk standpunt in te nemen en daar naar te handelen. Druk uit oefenen kan zonder wapens. Ik ben ervan overtuigd dat we onze Islamitische bevolking eerder dankbaar moeten zijn omdat ze ons helpen, woord en daad te synchroniseren. Dit is een kans voor Europa (en Belgie) om een eerste stap te zetten naar geloofwaardigheid in de wereld.

Een perfect rustige betoging, zowel bij de vrouwen als bij de mannen in een tweede blok achteraan.

Een perfect rustige betoging, zowel bij de vrouwen als bij de mannen in een tweede blok achteraan.

De manifestanten wezen op het Israëlisch geweld op de burgers en kinderen. Wie

De manifestanten wezen op het Israëlisch geweld op burgers en kinderen in Gaza.

Het bekijken van de kaart van Israël van de laatste 60 jaar, geeft een goed beeld van de problematiek. Als je tot een oplossing wil komen, zonder een van de bevolkingsgroepen volledig uit te moorden. Dan lijk de klok, op de kaart, een stuk terugdraaien een eerste logische stap.

Het bekijken van de kaart van Israël van de laatste 60 jaar, geeft een goed beeld van de problematiek. Als je tot een oplossing wil komen, zonder een van de bevolkingsgroepen volledig uit te moorden. Dan lijkt de klok, op de kaart, een stuk terugdraaien een eerste logische stap.

Advertenties

5 Reacties op “Sjef heeft me een sjiek gerefuseerd

 1. As reactie hierop, langs deze weg een oproep om op Ramsey Nasr te stemmen als dichter des vaderlands.
  Een kans om Nederland en België wakker te schudden via vlijmscherpe analyses van deze eeuwige strijd, via het medium van de poëzie.

  Via deze website http://www.dichterdesvaderlands.nl kan er gestemd worden.

  Belangrijk: iedereen, van Purmerend tot Parijs en van Tiel tot Tokio, iedereen mag stemmen.

  handeling:

  – Klik door naar http://www.dichterdesvaderlands.nl

  – Breng een stem uit op zijn naam

  – Motiveer deze keuze kort (gemotiveerde stemmen tellen dubbel!)

  Klaar.

  Stemmen kan tot 27 januari, en het duurt nog geen halve minuut.

 2. tja…was alles maar zo gemakkelijk op te lossen. ik vind vooral dat het hier niet moet bevochten worden. Hier bedoel ik in Antwerpen (of te België). Al die denken dat ze het van hier kunnen oplossen, ga dan naar ginder om het te doen.
  Een gevaarlijke vergelijking…want ginder gaan ze ook “ons” BHV probleem niet oplossen…en dat gaat al langer mee dan de laatste 50 jaar.

  Hier de spierballen rollen zal vrees ik niets oplossen. Hier staan ze (de twee partijen) tegen elkaar ipv naast en bij elkaar, de uitzonderingen bevestigen de regel. Hoe kan je het dan hard maken dat wij het kunnen oplossen ?
  Het zijn beide flinke kapoenen die niet naar de juf luisteren…maar ook daar is een groot verschil gekomen de laatste 50 jaar, met de wijzen waarop we daar mee kunnen omgaan.

  Leve de vrede !

 3. Ik ben doorgaans geen pessimist, maar in deze…
  Wat haalt alle solidariteit hier uit? ’t Is hartverwarmend om te zien, dat wel. De beelden op het journaal zijn schrijnend, dat ook. Maar we zappen weg of eten verder, en er gebeurt niets in het Midden-Oosten.

  Natuurlijk is opkomen voor je mening met betogingen en protest een goeie stap in het democratisch proces. Europa kan op z’n minst een duidelijke veroordeling uiten. Maar dan? Gaat Europa het grote voorbeeld spelen als Continent der Respect voor de Mensenrechten? Moeten we dan niet eerst zelf een paar conflicten oplossen, dictators afzetten en corrupte regimes verbannen?

  Dit maar om te zeggen: ik vind het afschuwelijk wat er in de Gazastrook gebeurt nu, al dat nutteloze geweld. Maar de aandacht voor en solidariteit met dat conflict vind ik buiten proportie in vergelijking met de vele andere problemen in onze wereld.

 4. Een utopist als ik denkt : waarom niet alle grenzen afschaffen, moet een Belg in België wonen en een Eskimo op de Noordpool ? Of mag een mens gewoon op de aarde wonen ? Maar dat zijn dromerijen natuurlijk, zo lang er zoveel belang gehecht wordt aan ras en godsdienst zal er niets worden opgelost.

 5. Niet elke vorm van ontwikkelingshulp heeft evenveel effect. Hulp bij onderwijs, gezondheidszorg of onderwijs lijken me zinvol. Het is wel belangrijk dat mensen in ontwikkelingslanden uiteindelijk zichzelf uit hun armoede werken. Daarvoor zou het helpen als de handelsregels eerlijker waren. Soms hebben boeren uit ontwikkelingslanden geen kans tegen EU-subsidies etc. Meer producten met een fair trade kerumerk kopen zou helpen. Dan krijgtde boer een loon dat genoeg is om ook de dokter en de school van z’n kinderen te betalen. Daarnaast kunnen mensen in ontwikkelingslanden financiele tegenslagen vaak moeilijk te boven kopen en hebben ze ook vaak geen toegang tot banken waar ze hun geld naar tijdelijk naar toe kunnen brengen. Daarom zou het helpen een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit, of Triodos bank. Dit geeft hen de kans hun economie verder op gang te helpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s