Paniekvoetbal van de Antwerpse Apothekersvereniging.

De Koninklijke Apothekersvereniging Antwerpen (KAVA) speelde een partijtje paniekvoetbal tegen de actie om één dag medicijnen te verkopen tegen Nederlandse prijzen aan Belgisch cliënteel. Dirk Van Duppen zegt dat het Riziv €296.000.000 en patienten nog eens €113.000.000 jaarlijks kunnen besparen als 30 geneesmiddelen in België aan de zelfde prijs als in Nederland zouden verkocht worden. Samen is dat €409.000.000 die je kan beschouwen als subsidies voor de aandeelhouders van de sector. Niet te verwaarlozen in tijden van crisis en overheidstekorten. De Grensapotheek ‘De Douanier’ is een initiatief van Ziekenzorg CM, KWB (Kristelijke Werknemersbeweging) en Geneeskunde voor het Volk in samenwerking met de Christelijke en Socialistische mutualiteiten en het Actieplatform http://www.gezondheid-solidariteit.be .

Hier werd de symbolische apotheek voor een dag ingericht.

Hier werd de symbolische apotheek voor een dag ingericht.

Beroepsverdediging is geen loze slogan.

De Morgen van 24 januari citeert Johan Tournévan van CM: “We willen symbolisch duidelijk maken dat er dringend nood is aan een fundamentele wijziging in het geneesmiddelen beleid.” KAVA wacht niet af en gaat onmiddellijk in de aanval. Een symbolische actie is niet aan hen besteed. In hun nieuwsbrief schrijven ze:

 • KAVA bracht de farmaceutische inspectie onmiddellijk op de hoogte van deze laakbare feiten en zal deze overtreding door een deskundige laten vaststellen
 • KAVA dient een klacht in tegen dr. Van Duppen, mutualiteiten en andere betrokkenen voor het openen van een apotheek, niet conform de wettelijke normen en de vestigingswet.
 • KAVA dient een klacht in wegens het verdelen van buitenlandse producten in België.
 • KAVA dient een klacht in wegens aanzetten tot fraude door onrechtmatig gebruik  EZVK. (red. Europese Verzekeringskaart)
 • KAVA dient een klacht in tegen de burgemeester die zulke onwettige praktijken toelaat op zijn grondgebied en er zelfs aan meewerkt.
 • KAVA dient een klacht in tegen dr. Van Duppen e.a. wegens de onrechtmatige uitoefening van de artsenijbereidkunde.

Dirk Van Duppen voor de 'De Douanier Apotheek' geeft uitleg aan de pers.

Dirk Van Duppen geeft voor de symbolische 'De Douanier Apotheek' uitleg aan de pers.

Waar gaat het eigenlijk over?

Iedereen heeft ondertussen wel gehoord van generische geneesmiddelen. Doordat patenten na verloop van tijd weggevallen kunnen andere (farmaceutische) bedrijven geneesmiddelen fabriceren en op de markt brengen, die voorheen beschermd werden door die patenten. Deze generische geneesmiddelen zijn minstens 30% goedkoper als het origineel. In Nieuw Zeeland heeft men de kosten van medicijnen spectaculair gedrukt, door een systeem van openbare aanbesteding (kiwi model). In Nederland hebben de particuliere zorgverzekeraars een marktbevraging georganiseerd en betalen per geneesmiddel enkel de firma terug die de beste prijs biedt. Dirk Van Duppen formuleert het in zijn boek “De Cholesteroloorlog” als volgt: “Twee werelden staan hier tegenover elkaar: de farmaceutische industrie als een onderneming met winstoogmerk die verantwoording moet afleggen tegenover haar aandeelhouders; de geneeskunde als een altruïstische onderneming die verantwoording moet afleggen tegenover haar patiënten.”

Het was wringen om iedereen binnen te laten.

Het was wringen om iedereen binnen te krijgen.

Werkgelegenheid.

De farmaceutische industrie schermt zoals gebruikelijk met de werkgelegenheid. Van de 30 geneesmiddelen die in het Nederlandse Kiwi model zitten zijn er 26 van bedrijven die geen onderzoek en ontwikkeling doen in Nederland of België. De 4 anderen zijn van Multinationals die wel onderzoek in België doen, maar van die 4 geneesmiddelen is het patent verlopen zodat ze generisch kunnen gemaakt worden en de vrije markt kan spelen. Verlies van werkgelegenheid zal dan hoofdzakelijk plaatsvinden binnen het groepje van medische vertegenwoordigers die artsen ervan moeten overtuigen de duurdere versies van geneesmiddelen voor te schrijven. In Nederland wordt de winst op €750.000.000 geschat in België zoals hoger vermeld €409.000.000. Hiervan zou je een mooi aantal mensen aan een nuttige job kunnen helpen.

Na de uitleg over de bedoelingen van de actie was er een receptie met broodjes

Na de uitleg over de bedoelingen van de actie was er een receptie met broodjes

Ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Een tweede steeds weer gehoord argument van de farmaceutische industrie is, dat hun industrie dat extra geld nodig heeft voor onderzoek en ontwikkeling. (ze besteden 20% aan O&O) Anders komen er geen nieuwe geneesmiddelen en dat wil toch niemand. Het klinkt me in de oren als het credo dat “als de bedrijven veel winst maken, hebben de werknemers het goed.” Daar zit een denkfout in. Verbeterd klinkt het: “Als de bedrijven veel winst maken, hebben de aandeelhouders het goed en is er theoretisch ruimte om de werknemers het ook goed te laten hebben.” Het business model van de farmaceutische industrie is er een van patenten verwerven. En bedrijf A weet niet waarmee bedrijf B bezig is, waardoor het risico dat verschillende bedrijven exact hetzelfde onderzoeken zeer groot wordt. Vroeger deden de universiteiten onderzoek en daar kon dan iedereen van gebruikmaken. Reeds lang is hier geen geld meer voor omdat de politiek de financiele wereld volgt en alleen heil ziet in liberalisering, deregulering en privatisering. De winsten gaan naar privé personen (lees aandeelhouders) ipv naar de gemeenschap. Het wordt dan wel voorgesteld als een win-win situatie maar de GSM chip toont een ander verhaal. Onderzoek wordt alleen verricht als de winstkansen groot zijn. Het algemeen belang is onbelangrijk.

Voor de prijs van 1 doosje Dafalgan koop je in Nederland 8 doosjes van het generiek medicijn en in Nieuw-Zeeland

Voor de prijs van 1 doosje Dafalgan in België koop je in Nederland 8 doosjes van het generiek geneesmiddel. In Nieuw-Zeeland kan je voor dezelfde prijs 20 doosjes kopen.

Kiwi in België

Nieuw-Zeeland is een eiland. Hun model van aankoop kan je hier zogezegd niet gebruiken. Ondertussen gebruikt Nederland een dergelijk model en bewijst daarmee dat het wel degelijk kan in Europa. Mevrouw Onkelinx zegt dat ze niet onder de indruk is. De actie voerders waren van haar niet onder de indruk en met 2 bussen trokken ze naar een apotheek in Nederland om daar hun geneesmiddelen, met een voorschrift van hun arts, aan te schaffen.

De apotheek deed gouden zaken.

De Nederlandse apotheek deed gouden zaken.

Voor meer foto’s klik hier.

Voor een video van de actie klik hier.

Advertenties

7 Reacties op “Paniekvoetbal van de Antwerpse Apothekersvereniging.

 1. Bert en Zana

  Schandalig dat we hier zoveel moeten betalen, afzuip noem ik dat ! Fijn om te weten dat er nog mensen zijn die zich willen inzetten om het voor iedereen beter te maken.

 2. Onvoorstelbaar ! En dan maar klagen dat de ziekteverzekering onbetaalbaar wordt !

 3. Nieuw Zeeland is nogal ver maar onze noorderburen zijn gekend voor hun goed spul.
  Eten en drinken te koop aan 6% btw.
  En ik als vader van 3 kinderen heb na jarenlang winkelen in de Nederlanden 1 product gevonden met een verschil van maar liefst 50% in het voordeel van ons belgikske.
  TOMATENSAUS.Die betaal je minder in ons land dan bij onze buurlanden maar dat kan den Hollander geen moer schelen.

 4. Pingback: » Blog Archive » Kiwi is plots kaas geworden (4) op TV

 5. Nu we tijdelijk in Spanje verblijven heeft onze spaanse Professor longarts voor Eric het prijsverschil opgezocht tussen Ventolin en Atrovent,waaruit blijkt dat Ventolin aanmerkelijk goedkoper is en EVENGOED!!
  Maagzuurremmer Omeprazol kost ong 3 euro en Nexium ong.20 euro per verpakking!
  Er is nog veel werk aan de winkel om dit alles aan de kaak te stellen.

 6. Dirk, laat je niet intimideren door de Kava! Doe zo verder en België importeert weldra het kiwi-project vanuit Nederland.

 7. mooie en vooral verhelderende reportage ! Bedankt Flash !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s