De Kerncentrale van Doel is Veilig!

De wagen parkeren voor het volgen van een proces aan de rechtbank van Dendermonde is niet eenvoudig. Parkeerautomaten genoeg, maar men mag er maar maximum 2 uur staan. Er is een parking nabij de rechtbank maar die staat overvol. Uiteindelijk wijzen twee politie agenten aan waar ik reglementair en zelfs gratis kan staan. Het is marktdag en tussen de kramen kom ik een kwartier te laat, op de rechtbank toe.

_igp4200

Laat u door dit vredige beeld niet misleiden. Dendermonde staat bekend voor zijn zeer repressieve en ‘rare’ uitspraken. Op 31/1/09 publiceerde Douglas De Coninck van De Morgen een artikel over de veiligheid van de kerncentrale van Doel. Anja Hermans had een dik dossier samengesteld waaruit bleek dat de veiligheid van de kerncentrale op bepaalde punten een lachertje is. Als we aan de gevolgen van een terroristische aanslag op een kerncentrale denken, dan wordt dat een zeer cynisch lachertje.

De kerncentrale is veilig,

Zei de rechter en bevestigde hiermee dat het absoluut geen probleem is dat je zonder enig  probleem tot bij de centrale kan lopen. Geen veiligheid’s probleem dan, want hij spreekt wel een straf uit van 8 maanden effectieve gevangenisstraf voor huisvredebreuk. Ik zou het nog vergeten, ook voor het vermoeden van beschadiging van de omheining. Eerst was er sprake van een gat van 30 meter in de omheining, maar dat bleek een kwakkel, het moesten centimeters zijn. Voor dezelfde beschadiging heeft Greenpeace een beroepsprocedure, tegen Electrabel lopen. Greenpeace zou die beschadiging enkele jaren geleden hebben aangebracht, lang voor de actie van Anja Hermans. Maar nu het niet zeker is of Electrabel de beschuldiging tegen Greenpeace kan hard maken, zijn er de schoenen van Anja Hermans om dit in te schuiven.

_igp4186

Veiligheid.

In de nieuwbouw appartementen waar ik woon is de politie, na enkele inbraken, komen kijken naar de beveiliging. Er is een metalen poort naar de binnenplaats, die automatisch sluit. Hier zijn uiteraard geen gaten in, zoals AH bij de kerncentrale wel ontdekte.  Ook geen rioleringsbuizen waarlangs je gewoon naar binnen kan kruipen. De politie vond echter dat de brievenbussen te dicht bij die poort staan, zodat ze een opstap kunnen vormen om binnen te geraken. Op die poort werden een aantal verbeteringen aangebracht, alsook aan de verschillende ingangen van de gebouwen. Allemaal op aanraden van de politie en ik kan je verzekeren dat een aantal eigenaren een tijdje geen geld meer voor toespijs op hun boterham hadden. De polite vond het zeer belangrijk de ‘mensen met mogelijk slechte bedoelingen’ zo ver mogelijk van de appartementen te houden. Voor een kerncentrale blijkt het niet belangrijk dat ‘mensen met mogelijk kwade bedoelingen’ probleemloos tot tegen de reactor kunnen komen.

Te veel TV.

Mijn moeder waarschuwde me reeds dat te veel TV kijken niet goed voor me was. Maar je hoeft geen (TV-) detectieve te zijn om te zien of een gat in een omheining nieuw is of jaren oud en je hoeft ook geen inspecteur te zijn om dat te bewijzen. Een nieuwe beschadiging is ook door een leek te onderscheiden van een die jaren oud is. De rechtbank heeft geen bewijzen nodig, ook al is de persoon op de beveiligingscamera’s onherkenbaar, een vermoeden is voldoende. Op TV ziet ‘recht’ er veel rechter uit. zucht….

Leert zij het dan nooit?

Hoor ik mensen in mijn omgeving vragen. Ondanks dat deze actie totaal niets te maken heeft met haar terroristische acties uit het verleden,  denk ik dat ze bedoelen, leert ze dan nooit uit de handen van het gerecht te blijven. Ze geven dan ook suggesties mee voor Anja Hermans, zoals: Meelopen met de grijze massa en het hoofd in het zand. Of als je dan toch absoluut wil protesteren, doe het dan in het geniep zodat niemand het weet. (???) Of laat iemand anders de kastanjes uit het vuur laten halen.

Haar advocaat schitterde door afwezigheid.

Zowel tijdens als na de uitspraak was haar advocaat niet aanwezig. Spijtig want die had het verdikt kunnen verklaren en in mensentaal kunnen uitleggen, aan de pers en de geïnteresseerden.

_igp4191

Op twee oren slapen.

Alles is veilig nu. De security van de kerncentrale kan rustig verder slapen. De burger weet nu dat ze een responstijd hebben van 60 minuten, (de tijd dat AH voor de camera heeft staan zwaaien en springen vóór de veiligheidsdienst reageerde) dus daar hoeft hij niet meer over wakker te liggen. En de rechter heeft gezegd dat de centrale veilig is en moest hij ongelijk hebben, dan zullen we het hopelijk niet meer kunnen navertellen.

Advertenties

7 Reacties op “De Kerncentrale van Doel is Veilig!

 1. ……inderdaad, de burger kan nu op zijn twee lieve oortjes slapen….

 2. ik heb er, lang geleden, tijdens mijn legerdienst ook nog de “bewaking” gedaan. We gaan terug naar 1983…en we bedoelen de buitenbewaking, dus de veiligheid en orde verzorgen buiten de omheining (den draad).
  Het is een flinke lap grond voor die drie reactoren…maar toen kon dat nog met vier man gebeuren, zijnde een chef, 2 soldaten en een chauffeur.
  Op een frisse lente ochtend, heb ik “mijn” 2 soldaten in de caravan gelaten en zelf eens het hele gebied afgestapt. Dat was een flinke wandeling. Moet ik toegeven. Maar als gezonde en sportieve militair lukt dat wel. Ik heb me ook niet verkleed als konijn, maar in gewone uitrusting ten velde.
  Tot mijn grote verrassing, heb ik eigenlijk net hetzelfde gedaan als AH. Op een gegeven moment kon ik de draad zo passeren en stond ik naast de koeltorens…en ik was wel gewapend…weliswaar met een geweer zonder kogels.
  Toen bestond VTM nog niet, want anders had ik ze gebeld.
  Er is dus nog niet veel veranderd. De veiligheid is enorm verbeterd, niet dus !!!
  De uitspraak in Dendermonde is er dus geen. Gewoon belachelijk en ongehoord.

  Anderzijds…er zijn er velen die blijven beweren dat kernenergie niet schadelijk is. Waarom is er dan toch een beveiliging nodig van dat alooi ?

  Bart

 3. Françoise

  Ik voel me nu ook een pak beter … pfff !

  Maar … toch goed geprobeerd, Anja !

  @ Flash : bedankt voor je reportage !

 4. ik las dat de uitspraak ‘acht maanden’ is, hopelijk is dat niet effectief… Jammer dat iemand die opkomt voor zijn medemens zo gestraft wordt. Gelukkig wonen we niet in China, daar worden zo’n mensen gewoon ineengeslagen of zelfs vermoord. Ik zou zelf nooit de moed hebben om mijn leven op het spel te zetten voor ‘het algemeen belang’… Ik vraag me wel af waarom wij allemaal betoogd hebben tegen de kernenergie in de jaren 70 en 80, nu wordt bijna door iedereen kernenergie als nodig en onschadelijk verkocht. Waar zijn de Groenen gebleven ?

 5. Proficiat voor Anja, jammer dat ze er weer alleen moet voor opdraaien.
  Bedankt voor de reportage Flash, ik heb er niks over gehoord op Eén of twee of ATV…

 6. Zo horen wij het ook eens van de andere kant !! Anja verdient zeker onze steun in deze moeilijke dagen, weken en maanden !

 7. Een wat late reactie:

  Zoals ik net na de uitspraak in De Morgen kon lezen, als 2 TV journalisten een vermeend bompakket tot in een vliegtuig kunnen smokkelen, is het goede TV. Als Anja een nog gevaarlijkere laksheid tegen de schenen stampt, wordt zij ervoor veroordeeld…. begrijpe wie het kan….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s