Walk and don’t look back The Sequel

Op weg naar een persconferentie van stRaten-generaal heb ik mijn iPod op. Zonder echt te luisteren stap ik verder. Tot opeens de stem van Wannes van de Velde zich in mijn hersens priemt en blijft plakken. Hij zingt:

De machtigen hebben gesproken

Ge kunt daarom treuren

Maar d’heilige poen

Heeft altijd de wetten gebroken (1)

Er was een grote belangstelling van de pers

Er was een grote belangstelling van de pers

Waarom verdedigt minister Van Mechelen van open VLD nog steeds het BAM tracé  terwijl zowel het stRaten-generaal als het Arup/Sum tracé beter scoren op

 • Milieu
 • Stadsuitbreiding
 • Mobiliteit
 • Leefomgeving
 • Kostprijs

Hoe leg je uit dat ondanks deze voordelen het BAM tracé in het voordeel is van het algemeen belang. Het lijkt of Wannes me vanochtend het antwoord, van aan de andere kant, inzong.

Peter Verhaeghe en Manu Claeys

Peter Verhaeghe en Manu Claeys

Hoezo BAM duurder?

BAM was toch goedkoper en Noriant heeft een nieuwe lagere prijs gemaakt. Bij het bekijken van de financiele haalbaarheid blijkt dat in het Arup/Sum rapport appelen met citroenen vergeleken zijn. Er werd bij BAM bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de kostprijs van het afbreken van de IJzerlaanbrug, terwijl dit noodzakelijk is voor het Lange Wapper traject. De Vlaamse regering weigert op de vraag van SG in te gaan om een hercalculatie aan te vragen. SG neemt een auditeur onder de arm en doet de hercalculatie zelf op basis van de gegevens opgenomen in de Arup/Sum studie en vergelijkt appelen met appelen.

 • Kostprijs BAM 3,12 miljard euro i.p.v. 2,70 miljard
  Kostprijs SG 2,77 miljard euro i.p.v. 3,00 miljard
 • Onderhoudskosten bij BAM 45,65 miljoen euro/jaar i.p.v. 39,90 miljoen euro/jaar
  Onderhoudskosten SG 26,31 miljoen euro/jaar i.p.v. 30,91 miljoen euro/jaar
 • Aan Kennedytunnel wordt bij beide trajecten geen tol gehesen
  Aan de Oosterweel tunnel betalen vrachtwagens bij beide trajecten hetzelfde en personenwagens:
  BAM 2,50€
  SG 0,50€

Het is duidelijk waarom de Vlaamse regering niet ingaat op de vraag van een hercalculatie. De Vlaamse regering zou plat op de buik gegaan zijn en bij sommige ministers had dit diepe putten gemaakt  in de vloer van het parlement.

Peter Verhaeghe bazeert zijn betoog op feiten.

Peter Verhaeghe baseert zijn betoog op feiten.

Wanneer is trop te veel?

Er zijn reeds veel politici die hun verantwoordelijkheid hebben moeten nemen voor relatief kleine vergrijpen. In Antwerpen durft men het woord ‘Visa’ in sommige kringen nog steeds niet hardop zeggen. Er werd moord en brand geschreeuwd, VB en LDD op kop. Terwijl het voor veel burgers inmiddels duidelijk is dat dit potje op zijn minst stinkt. Blijft het in het medeplichtige parlement stil. Wat moet er gebeuren vóór zij een onderzoek instellen of toch op zijn minst kritische vragen gaan stellen? Hoeveel leugens en plat populisme mag je vertellen voordat het ‘trop’ is?

De pers kreeg bijna 90 minuten informatie.

De pers kreeg bijna 90 minuten informatie.

Walk and don’t look back The Sequel.

Terwijl er nog verder onderzoek gebeurt vraagt de Vlaamse regering toch een bouwvergunning aan. Een daad van goed bestuur? Welke goede huisvader vraagt een bouwvergunning aan voor iets waarvan hij nog niet weet of hij het wel wil?

De Vlaamse regering en de BAM hebben nog één joker. Namelijk de randvoorwaarden die in 1998 -99 zijn vastgelegd. Samen met de toelating aan BAM om de bouwvergunning aan te vragen, hebben ze nogmaals bepaald ‘geen vrachtwagens in de kennedytunnel’. Burgemeester Janssens die nu volop lijkt te gaan voor het Arup/Sum traject, vertelde op TV dat hij niet verwachtte dat die bepaling zo belangrijk was in dat tracé. Voor degenen die dat geloven, keep on dreaming. Het is even belangrijk voor het Arup/Sum als voor het SG tracé. SG heeft verschillende malen gevraagd op welk onderzoek deze randvoorwaarden gebaseerd zijn. Het antwoord luidt: “er zijn informele contacten geweest.” Dus 10 jaar oude informele contacten zijn voldoende om de bevolking een minderwaardig project in hun strot te drukken.

(1) ‘Mijn moeder was van Doel’ op ‘In de maat van de seizoenen.’

Het artikel: Een brug te ver, gaat ook over de Oosterweel verbinding.

Creative Commons License
Fotogordon’s Weblog van F Gordon is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 2.0 België licentie.

Advertenties

3 Reacties op “Walk and don’t look back The Sequel

 1. ja, prima artikel, en hoewel het maar klein bier is in dit grote geheel zou men het communicatiebudget wat tot nu toe werd besteed, ca. 12 miljoen euro, ook in zijn totaliteit moeten toewijzen aan BAM en geen centieme aan Straten Generaal. Hetzelfde geldt voor de kosten van de Burchtse Weel, en de kosten van de Midden Vijver en zo kunnen we ongetwijfeld nog een hele tijd doorgaan. Het communicatiebudget is bovendien volstrekt misbruikt voor BAM propaganda i.p.v. voor voorlichting van de burger.

 2. Jeanne Louwagie

  De volhouder wint, succes!

 3. Ed van Boxel

  Door het weglaten van kosten bij het Bam-project en het onterecht toewijzen van kosten aan de SG-oplossing, lijkt het erop dat de pen van Arup-Sum mede gestuurd is door BAM en Noriantmensen. Er staat voor hen ook zoveel op het spel.
  Aan Arup-Sum zou kunnen gevraagd worden hoe dikwijls zij benaderd zijn door of beroep gedaan hebben op de BAM ná het verkrijgen van de opdracht. Hoe onafhankelijk is onafhankelijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s