Petrella over water voor beginners

Water is leven en levensnoodzakelijk. Als de toestand niet drastisch verbetert leeft tegen 2050 60% van de wereld bevolking in waterarme gebieden. Het klimaat verandert. De industrie gebruikt water om goederen en energie te produceren. De wereldbevolking groeit en zonder voldoende water kunnen we onmogelijk iedereen voeden. Water wordt steeds schaarser. De huidige en toekomstige waterconflicten vormen een dreiging voor de wereldvrede en het welzijn van de wereldbevolking. Petrella gaf in de UAB een inleiding over de waterproblematiek en kunstenaar Frank Koolen (NL) stelt enkele van zijn werken met water als thema tentoon. Het zijn werken die stimuleren tot nadenken.

De wereld onder waterstress een kunstwerk van Frank Koolen

De machtige landen beseffen dat ook zij niet immuun zijn voor water en andere tekorten en voeren daarom een oorlog op drie fronten tegen de arme landen. Ze zetten de internationale afspraken, over water, voedsel en klimaat naar hun hand en behouden zo hun voorsprong.

Ricardo Petrella tijdens zijn voordracht

Water, voedsel, de groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering vormen de uitdaging van deze eeuw voor de mens. Zonder voldoende zoet water kunnen we niet overleven. In de US, Indië en China gaat de waterkwaliteit achteruit. Veel oppervlaktewater is niet meer geschikt voor consumptie. In Indië is zelfs alle oppervlaktewater niet meer geschikt voor consumptie. In China zijn 1 miljoen mensen in gevaar door slecht watermanagement. Door de klimaatsveranderingen kennen grote gebieden op verschillende continenten grote droogten.

Een ander werk van Frank Koolen

Niet alleen de industrie vervuilt ons water. Door gebruik van medicijnen contamineren we het water. Ondanks dat deze producten maar in zeer kleine hoeveelheden in ons water komen, zijn de gevolgen bij sommige diersoorten reeds merkbaar. De omvang van het probleem kunnen we momenteel nog niet inschatten.  In Zwitserland denk men hiervoor aan toiletten met een aparte opvang van urine.

In de voorgrond een werk van Frank Koolen in de achtergrond Ricardo Petrella en Noortje Wiesbauer van UAB

Petrella pleit om water niet te privatiseren. Hoe schaarser het water hoe kostbaarder. Autoriteiten moeten het water voor de bevolking houden. Banken en investeerders zien winst mogelijkheden. Waarom zouden regio’s water aan privemaatschappijen overlaten?

Bovenstaande video toont met poetische beelden van waterhuizen zoals ze in Milaan zijn gebouwd. De mensen komen er flessen vullen plat en bruiswater. Alles is gratis. Water is toch van iedereen. Onderstaande video toont hoe de waterhuizen in volle actie

Europa is voorstander van privatisering van water. Steeds meer parlementariërs vinden dat water niet mag geprivatiseerd worden. We hebben een wereld.water.organisatie nodig. US is tegen, Indië is tegen, de positie van China is niet helemaal duidelijk. De wereld kent geen gemeenschappelijke moraal. Zonder wereld-water afspraken geen vrede. Op micro niveau tonen de protesten van Cochabamba in Bolivia welke gevolgen privatisering van water kan hebben.

Het aan bewoners beschikbaar stellen van gratis water kan heel positiieve effecten creëren. Zo kunnen slumps gereorganiseerd worden en kan de staat de afstand tussen hem en de burger verkleinen. De maatschappij wordt steeds individueler en gratis water op openbare plaatsen kan een gevoel van solidariteit verhogen. Als de burger niet in het collectief gelooft, gelooft hij ook niet in de politiek.

Frank Koolen stelt zijn werk voor

Van wie is het water?  Moet het water van Aragon naar Catalonië en Andalusië?  Water wordt de olie van de toekomst. De wereld is een gemeenschappelijk huis. Die globalisatie is voor veel landen een bedreiging. Vele landen zijn helemaal niet competitief en kunnen dat realistisch gezien ook niet op middellange termijn competitief worden. Daar zorgen de machtige landen voor, want net zoals olie, willen zij ook het water voor henzelf. De kwaliteit van de landbouwgrond gaat er in de US, China en Indië op achteruit. Toch zijn er steeds meer monden te voeden. US en China kopen nu Afrikaanse grond en zorgen zo dat zij op kosten van Afrika in de toekomst over hun water kunnen beschikken. Als zij voedsel kweken of zelfs kopen, dan kopen ze ook het water dat nodig was om dat te laten groeien.

Bij dit vlot van Frank Koolen zit het water op het vlot in plaats van eronder

Op 24 april geeft Petrella het vervolg Water voor gevorderden. Meer info op de website van het UAB.

De verschillende vazen lijken communicerende vaten. Alle water is met elkaar verbonden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s