Storend rondhanggedrag

Niemand ontkent dat er in Antwerpen drugsproblemen zijn. Naast preventie en hulpverlening is politionele controle een noodzaak. Dit weet men op De Coninckplein en dat aanvaardt men. Maar op vage beschuldiging van overlastvormen als ‘storend rondhanggedrag’ of ‘zoekgedrag’ mensen controleren, fouilleren en zelfs administratief aanhouden, is er ver over.

Stad is van iedereen en de pleinen ook

Stad is van iedereen. De pleinen ook !!

Ongeveer wekelijks houdt de politie een razia en als je dan drie maal op het plein bent word je administratief aangehouden. Het zijn de mensen die we kennen van de Homeless World Cup.

Straatbewoners zijn geen overlast !!

Straatbewoners zijn geen overlast !!

Als protest tegen deze toestanden hielden ze een Sit-in.

Met een grote opkomst van vrienden en symphatisanten.

Met een grote opkomst van vrienden en symphatisanten.

De actievoerders hebben bij de burgemeester geprotesteerd voor deze behandeling.

Petitie tekenen

Aanwezigen betuigen hun steun aan de actie en ondertekenen de petitie aan de burgemeester.

Look-alike van onze premier

Look-alike van onze premier

Het is niet omdat je in de miserie zit dat je niet meer kan lachen.

Samen op de foto

Samen op de foto

Regelmatig wordt de brief die aan de burgemeester is gestuurd, voorgelezen

De politiek kan uw gezondheid schaden!

De ‘bewoners’ van De Coninckplein worden door sommigen als overlast gezien. Visuele overlast, omdat ze eruit zien zoals ze eruit zien. Ik kom regelmatig op het plein en ben nog nooit fysiek of verbaal lastig gevallen. Verschillende van mijn kennissen gaan in de Permeke bib op het plein boeken lenen. Ik heb het hen gevraagd, nee ook zij worden niet lastig gevallen. Die gasten zien er wat ruw uit, maar dat is geen reden om er niet eens mee te gaan praten. Met die razzias voelen ze zich uiteraard niet welkom. Die acties verschuiven het probleem. Het zou beter zijn als er daar geen dealers meer zouden rondhangen. Bewoners die hun medicatie in de buurt halen, storen zich aan de pushers die ze steeds weer voorbij moeten.

Het argument van de overlast vind ik zever. De (zatte) studenten die (storend) rondhangen op de Ossenmarkt worden ook niet regelmatig gefouilleerd. Drugs worden niet alleen bij de armen gebruikt. En als ik van het Centraal station naar de Boerentoren wandel kom ik verschillende (storende) rondhangende enqueteurs tegen. Moeten die dan ook gefouilleerd worden? Stop het opjaag- en verdringings-beleid!

Advertenties

7 Reacties op “Storend rondhanggedrag

 1. Françoise

  Toffe reportage, Luc !

 2. Yep! Vind ik ook…
  Is dat eigenlijk niet een vast gevolg van elke ‘opwaardering’ van eender welke buurt? Niet dat ik iets heb tegen opwaardering – maar waarom moet dat telkens ten koste gaan van mensen die ‘niet in het opgekuiste beeld passen’?

 3. mooie fotootjes

 4. ben benieuwd naar de reactie van het stadsbestuur

 5. Salomez Jean Pascal

  Prachtige foto’s erbij.

 6. Gordon, ik woon zelf achter de hoek van het Coninckplein. Ik ga ermee akkoord dat de mensen die er rondhangen daar ook recht op hebben en word zelf lichtelijk kwaad wanneer ik weer eens zo’n massaal machtsvertoon van de politie zie, zoals gisteren nog.
  Maar ik moet ook toegeven: als jonge vrouw word ik met de regelmaat van de klok lastiggevallen wanneer ik er te voet passeer. Niets levensbedreigend, maar voortdurend zijn er kerels die je van kop tot teen bekijken, die je nafluiten, die een gesprek proberen aan te knopen met als eerste vraag “of ik al getrouwd ben”. Een enkele keer werd ik letterlijk vastgeklampt door een junkie die compleet van de wereld was.
  Iedereen heeft het recht daar rond te hangen, natuurlijk. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mij er niet op mijn gemak voel. Laat staat dat ik gezellig op het plein in het zonnetje zou gaan zitten genieten, ik zou niet goed bij mijn hoofd zijn.

 7. Euh, en wel een PS: heb een klein aantal goede ervaringen met bepaalde mensen die er rondhangen. Maar die zijn jammer genoeg niet doorslaggevend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s