De 100 dollar computer

Een tiental jaar geleden kocht ik voor 115.000 BeF mijn eerste portable computer met Windwos 98. Gisteren betaalde ik 209€ voor een netbook, de 100$ computer komt nabij. Die eerste laptop werkt nog, maar geniet reeds jaren van zijn pensioen, want bruikbaar is hij reeds lang niet meer,

Smalen verschillen, maar aan het uiterlijk kan je de lage prijs niet afleiden.

Smaken verschillen, maar aan het uiterlijk kan je de lage prijs niet afleiden.

Netbook

Mijn net aangekochte computer hoort bij de zogenaamde netbooks. Intel die de processor levert maakte zich in de ogen van velen belachelijk door te claimen dat zij die naam uitgevonden hadden terwijl Psion 10 jaar geleden een netBook op de markt bracht en de naam registreerde. De ruzie tussen Psion Teklogix en Intel over de naam is bijgelegd en Intel mag de ‘netbook’ naam gebruiken.

De originele Psion netBook met in dit geval een GPRS kaart in het PCMCIA slot voor de internet verbinding

De originele Psion netBook met in dit geval een GPRS kaart in het PCMCIA slot voor de internet verbinding

Een netbook is …

Het idee van Psion’s netBook was een eenvoudige computer, met eenvoudige te gebruiken software voor alle huis tuin en keuken taken. Ingewikkelder taken kunnen dan op een krachtiger computer draaien of via het (inter)net op een netbook. Psion was hier zijn tijd te ver vooruit. Microsoft was (en is) het baken waar de overgrote meerderheid van de gebruikers zich op richten. En terwijl 90% van de gebruikers slechts een zeer klein stukje van office gebruikt, was je het je status verplicht toch het volledige pakket op je PC te hebben en geen eenvoudigere software die goedkoper was en ook deed wat je nodig had. Stel je voor dat je dan toch dat boek ging schrijven en dan niet over alle editeer mogelijkheden zou beschikken, Software copieren was eenvoudig en ik denk dat er relatief weinig thuiscomputers waren(zijn) met een legale Word erop. Vandaag is de PC meer gebruiksvoorwerp en minder statussymbool of speeltuig. Steeds meer mensen willen dat hij doet wat ze nodig hebben en wensen niet te betalen voor zaken die ze nooit gebruiken. Er is nu een markt voor netboooks. En het is Cooler zijn plan te trekken dan je laten leiden door de marketing van de computer reuzen. Zij die gadgets blijven achternahollen worden steeds meer als freaks gezien.

In mijn Psion tijd werkte ik meer op mijn netBook dan op mijn PC omdat het concept me helemaal paste. Voor mij is deze nieuwe netbook dan ook thuiskomen.

Software

De huidige netbooks zijn met Windows (OS=extra betalend) of Linux (OS=sneller en gratis) en binnenkort met het Google Android operating system verkrijgbaar. Er gaan vage geruchten dat Apple ook werkt aan een netbook, Het is onwaarschijnlijk dat deze laatste in hetzelfde prijssegment zou vallen. De Linux versies zijn momenteel moeilijker verkrijgbaar, Microsoft heeft zijn prijs voor Windows XP op deze computers verlaagd, vorig jaar was er tussen de Windows en Linux versie in de winkel een verschil van 50€. Momenteel worden de verschillende versies met iets andere hardware geleverd. (harddisc, geheugen e.d.) De goedkoopste versie van Acer met Windows XP kost net geen 350€ maar ook de hardware is anders, laat ons geen appelen met citroenen vergelijken. Het verschil van 140€ zit in andere hardware en Windows. De hardware van de Linux versie voldoet mij prima. Hoeveel Windows XP meerkost is niet onmiddellijk te achterhalen.

Snelheid

Opstarten duurt minder dan 20 seconden, 35 seconden later werkt de Wifi. Dat is net enkele seconden trager op internet dan met mijn 4 jaar oude iMac. Maar nooit heb ik een Windows computer gehad die zo snel opstartte. Alle voorgeinstalleerde software (oa Open-Office) werkt aangenaam snel.

Besluit

Ik had al eens met zo’n Acer Aspire One gespeeld en dat was me bevallen. Nu ik ermee werk, (dit artikel is erop gemaakt en op het net geplaatst) ben ik nog enthousiaster. Is er dan niets mis mee? Oh ja , voor mij mocht de batterij een grotere capaciteit hebben en ik verkies een qwerty toetsenbord, maar aan deze prijs vond ik alleen de azerty versie.

Armoede, Kredietcrisis en Opensource

Mijn enthousiasme voor deze computer komt hoofdzakelijk door de prima Opencource software die erop draait. Dat hij gratis is zal de mensen die het financieel moeilijk hebben helpen. De Opensource beweging bewijst dat een economie waar het geld niet op de eerste plaats komt geen utopie is. Ik beschouw het als één van de antwoorden op de graaicultuur waaraan we de huidige crisis danken.

Advertenties

5 Reacties op “De 100 dollar computer

 1. Windows (OS=extra betalend) of Linux (OS=sneller en gratis) ??

  Als de vergelijking zo eenvoudig was, waarom draait dan de hele wereld niet op Linux? Ik vrees dat dit wat kort door de bocht is…

 2. Aan Luc: interessant artikel en goed dat iemand een keer de pluspunten van open software opsomt.

  Aan Koen: ik vrees dat het niet eens zo kort door de bocht is. Microsoft heeft echter zo lang de PC markt beheerst, dat mensen nu toch enige drempelvrees tonen bij het proberen van nieuwe zaken.

  Zoals Luc zegt, voor wat je je computer nodig hebt, heb je niet dat hele Office pakket nodig, maar toch hebben we het allemaal staan want de mens is een gewoontedier. Dat geldt evenzeer voor het OS dat je gebruikt.

  En dat heeft weer veel te maken met het overwicht dat Microsoft heeft gekend in het bedrijfsleven. Ik heb nog niet het genoegen gekend op een bedrijf te werken waar ze niet met een Microsoft OS werken. Vaak draaide op mijn thuis PC dan ook wel eens software die door een behulpzame bedrijfsnetwerkbeheerder aan me werd verleend.

  Nu heb ik al een tijdje een Apple. Toegegeven, ik had ook wat drempelvrees, maar er is niets aan de Apple OS dat slechter zou werken. Integendeel. Ok, Apple OS is niet gratis, maar mijn vriendin heeft het geluk te werken waar ze wel de keuze voor open software hebben aangedurfd. Haar tablet PC draait op Ubuntu en alle andere software erop is ook open source (OpenOffice, Firefox, Gimp,…). Resultaat: met Vista (speciale versie voor tablet PCs) kan ze pas na een tergend lange 5 minuten aan de slag, met Ubuntu duurt het nauwelijks een minuut.

  We zijn echter mensen en ik geef toe dat ook ik vaak verleid wordt door de gedachte dat datgene wat iedereen gebruikt toch echt wel het beste moet zijn? Maar waarom wordt dan de Internet Explorer nog steeds veruit meer gebruikt dan Firefox?

 3. Hey Luc, bedankt voor het artikel. Natuurlijk wel wat moeilijk om te volgen voor mij: al wat ik wil weten is: draait die ook via internetkabel of is dat alleen zoals bij jou draadloos? en welk besturingssysteem zit er op, of geen ? moet ik dat van internet halen ? Je ziet het, ik heb er niet veel van begrepen, ik ben een eenvoudige gebruikster…

 4. @ Lief, ja die netbook draait ook via Internetkabel. Het besturingsysteem is Linux. Alle software is voorgeinstalleerd. Uitpakken en werken.

 5. Hoe denk ik er na 1 maand over? Ik ben nog steeds enthousiast over mijn aankoop. Maar ik heb me wel al moeten verdiepen in het Linux operating system. Mijn Wifi kaart had er geen zin meer in. Uiteindelijk heb ik de oplossing op internet gevonden. Daarom betwijfel ik of een computer leek, ondanks de heel gebruiksvriendelijk grafische interface probleemloos met de Aspire one kan werken. De vraag is natuurlijk, met welk OS kunnen computer leken wel probleemloos werken. Ik denk als je de hulp van vrienden en familieleden uitschakelt er heel wat minder tevreden computer gebruikers zouden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s