Daklozen krijgen hun leefloon niet volledig uitbetaald

Voor daklozen in Antwerpen is de Lange Wapper of het wel of niet sluiten van Opel een luxe probleem. Zij moeten trachten te overleven met 8 of 12.5€ per dag. In onze welvaartsstaat heeft iedereen, bij gebrek aan een inkomen, recht op een leefloon dat varieert tussen de 474.37 voor samenwonenden  en 711.56€ voor alleenstaanden. Dit ligt een heel stuk onder de armoedegrens, maar heel veel mensen overleven hiermee.

Philippe De Craene van Daklozen Actie Kommitee

Philippe De Craene van het Daklozen Aktie Kommitee

De federale overheid betaalt de OCMW’s en deze betalen op hun beurt de rechthebbenden. In Antwerpen heeft het OCMW er iets op gevonden. Wel het geld van de federale overheid ontvangen, maar het niet volledig doorstorten aan de daklozen. Zij krijgen 8 of 12.5€ naargelang ze wel of niet samenwonen, wat er met het verschil gebeurt is niet duidelijk. Hoe je als dakloze samenwoont is me ook niet duidelijk.

Braselcum

Braselcum

De speeches werden afgewisseld met muziek

Koen Calliauw van het Daklozen Aktie Komitee

Koen Calliauw van het Daklozen Aktie Komitee

Koen Calliauw beschrijft de problemen met het OCMW in zijn artikel “56€ per week om niet te sterven op straat

Braselcum

Braselcum

Enkele van de toeschouwers bij de speeches

Enkele van de toeschouwers bij de speeches

Er is ook een afvaardiging uit Brussel

Er is ook een afvaardiging uit Brussel

Hetzelfde probleem heeft vroeger in Luik gespeeld en is ondertussen opgelost. Het “Gemeenschappelijk Daklozenfront Vlaanderen Bruxel Wallonie” staat de daklozen bij in heel België. De winter is in aantocht en bedenk maar eens hoe je als alleenstaande zou moeten overleven van 12.5€ perdag. Voor een slaapplaats in de Biekorf ben je al 2.5€ armer. Dan heb je nog 10€ om een hele dag te eten, naar het toilet te gaan, kleding, gezondheid ….zorgen om uit de uitzichtloze situatie te geraken.

Manuel

Manuel

De agent leest het pamflet van het Gemeenschappelijk Daklozenfront

De agent leest het pamflet van het Gemeenschappelijk Daklozenfront

Twee agenten komen controleren of de manifestatie toegelaten is en houden zich dan op de achtergrond.

Jean Peeters

Jean Peeters

Advertenties

4 Reacties op “Daklozen krijgen hun leefloon niet volledig uitbetaald

 1. Bart Magiels

  Dit is pas schrijnend.
  Heb je enig idee hoeveel daklozen er eigenlijk zijn in Antwerpen ?
  De 4de wereld heel dicht bij dus.

 2. Chapeau voor Koen die al zo lang ik hem ken tegen alle vormen van onrecht, uitsluiting blijft stampen… en dat zijn al wat jaren…

  Zijn artikel bij Indy is zeker de moeite om eens te lezen.

  Bedankt Flashke 🙂

 3. Koen stampt inderdaad al vele jaren maar ik heb de indruk dat hij in de verkeerde richting stampt want er is nog maar weinig veranderd. Ik hoop echter dat hij BLIJFT stampen want hij is één van de weinigen… 😦

 4. Ik lees volgend bericht van Koen Calliauw

  Na deze actie tegen de onwettelijke 56 € regel, werden enkele mensen van het DAK en van het Gemeenschappelijk Daklozen Front – Front Commun SDF door verantwoordelijken van het Antwerpse OCMW ontvangen. Deze daklozen organisaties bouwden in dertien jaar een grote kennis van de problematiek op en worden om hun dossierkennis gerespecteerd.

  Tijdens dat gesprek werd door het OCMW toegegeven dat de 56 € regel niet kan. Waarom werd hij dan toch toegepast ? “Wegens een slechte communicatie binnen het OCMW”, was de reactie. Het Antwerpse OCMW is het grootste van het land. De media werden volop gemobiliseerd tegen de onwettelijke maatregel, meer dan twee jaar. En op een aantal OCMW kantoren zou men van niets weten ? De OCMW leiding zou niet in staat geweest zijn de juiste directieven door te spelen ? Gelove, wie wil.

  De belofte werd gedaan om nu volledig te stoppen met de misleiding van daklozen én tevens het gedwongen gespaarde geld uit te keren aan de rechthebbenden. Mét % ? Is dit een overwinning ?Er komen volgende vergaderingen om meer problemen op te lossen. Voor alle partijen een goede zaak.

  Het DAK en het Front begrijpen dat mensen soms tegen zichzelf beschermd moeten worden. Dat ze in een bepaalde fase van hun leven (nog) niet bekwaam zijn om met relatief grote bedragen om te gaan. Hier ligt een belangrijke taak voor de maatschappelijk assistenten die sommige van hun klanten van nabij met hun goedkeuring moeten bijstaan. Dat is een arbeidsintensieve job. De daklozen organisaties begrijpen tevens dat – met massale werkloosheid en armoede in het verschiet – het OCMW over veel meer mensen en middelen moet kunnen beschikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s