Overschakelen op Ubuntu Linux

Vorige maand heb ik tijdens een Ubuntu install party, de laatste 9.10 versie van Ubuntu op mijn netbook geplaatst. Ik had de computer in juni gekocht, met Linpus Light, een Linux distributie. Die draaide snel, maar de Wifi had kuren en bijkomende software installeren vereiste kennis en trucjes. Ubuntu is veel eenvoudiger te gebruiken. Operating System en bijkomende software zijn gemakkelijk te installeren en draaien van de eerste keer perfect.

Jaarlijks komt er telkens in april en oktober een Ubuntu update uit. De Ubuntu programmeurs trachten de gratis Open Source Linux zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

De meeting was in de Universiteit voor het Algemeen Belang in samenwerking met Indymedia en de Ubuntu gebruikersgroep

Als iets gratis is dan zal het wel niet goed zijn.

En ik had ook wat aanmerkingen geplaatst bij mijn 100 Dollar computer artikel. Onder Linpus light bleek de Wifi onvoldoende stabiel en bijkomende software installeren was moeilijk. Het was best bruikbaar maar ik was blij dat ik het niet aan computerleken had aangeraden. Tijdens het testen van Ubuntu wilde ik mijn Linpus behouden. Dual boot leek de oplossing. Bij het opstarten kan je dan kiezen tussen Ubuntu en Windows of … zoals in mijn geval tussen Linux en een andere Linux distributie.

Installatie

Omdat een netbook geen cd/dvd drive heeft kan je Ubuntu ook met een USB-stick installeren. Dit ging feilloos en alles werkte behalve de Dual Boot. Ik kon mijn Linpus niet meer opstarten. De ´GRUB´ software bleek anders te werken dan vroeger, Zonder de aanwezige specialisten had ik het niet klaargespeeld.

De leken worden geholpen door de ´anciens´

Gebruik

Het opstarten duurt nu inclusief het intikken van het wachtwoord voor de sleutelhanger 100 seconden. Daarna merk ik geen snelheidsverschil meer met Linpus. Onder Linpus startte mijn netbook in 35 seconden maar regelmatig moest ik 2 a 3 maal achter elkaar opstarten omdat de Wifi het niet wou doen. Nu werkt Wifi steeds van de eerste keer. Het tijdsverlies van het opstarten valt dus wel mee.

Problemen

In tegenstelling tot wat ik in Clickx magazine lees zijn de updates automatisch. Je bepaalt zelf of je die installeert of niet. Na een week krijg ik automatisch bericht en installeer de eerste update. Een week later nogmaals. Later merk ik dat de dual boot niet meer werkt en kan ik de Linpus niet meer opstarten. Sinds het installeren van Ubuntu heb ik Linpus nooit meer gebruikt en ik besluit mijn volledige schijf (= 16G SSD drive) voor Ubuntu voor te behouden in plaats van te trachten de Dual boot terug aan de praat te krijgen.

Op eigen benen

Ik sta er nu alleen voor. Geen specialisten om mijn klamme handjes vast te houden. Ik herstart mijn netbook en installeer Ubuntu. Een half uurtje later, na het ingeven van de tijdzone, datum, tijd, naam en zelfgekozen wachtwoord werkt alles terug feilloos. Ik heb ondertussen Ubuntu op een netbook van een vriend geïnstalleerd en bij hem werkte het feilloos van de eerste keer inclusief Dual Boot. Hij wil ook niet meer terug naar Linpus.

Bijkomende software installeren

Ubuntu installeert standaard een hele reeks software zoals Open Office, Firefox webbrowser, Mailprogramma …. Maar iedereen heeft niet exact dezelfde noden. Gelukkig is bijkomende software installeren heel eenvoudig. Bij de voorgeinstalleerde software staat ´Ubuntu softwarecentrum´. Hier staan meer dan 2000 gratis Open source programma’s. Een paar klikken en het invoeren van je eigen wachtwoord en de software is geïnstalleerd. Voldoet het programma niet aan je verwachtingen, dan kan je op dezelfde plaats het programma verwijderen.

Ik schat dat er die dag zeker een 30 nieuwe gebruikers van Ubuntu 9.10 zijn bijgekomen.

Wat mis ik?

Zoals niet alle software die voor Windows bestaat beschikbaar is voor Mac en omgekeerd, is ook niet alle software beschikbaar in Linux. De volgende zaken draaien (nog) niet

 • Mijn DVB-T stick waarmee ik TV Een, Canvas en Canvas + op mijn Mac kan bekijken werkt (nog) niet op mijn netbook. Voor dit type stick zijn voor zover ik weet ook geen Windows drivers, dus voorlopig is dit een Mac-only stick.
 • Film bewerking´s programma ´Final Cut´ draait alleen op Mac. De hardware van een netbook is in elk geval veel te traag om een dergelijk programma te kunnen draaien.
  Voor zover ik weet is er nog geen van professionele kwaliteit filmbewerking´s software op Linux
 • Op gebied van fotobewerking voldoet Gimp en UFraw. De RAW.dng bestanden van mijn Pentax kan ik bewerken. De RAW.dng van de nog uit te komen Leica X1 kan ik (nog) niet bewerken.
  Terwijl ik met Adobe Raw zowel de Pentax als de Leica RAW.dng kan bewerken.

Nieuwe computer

Ik heb mijn 5 jaar oude iMac op Ebay verkocht. Mijn oude computer was soms te traag voor foto- en videobewerking, Voor videobewerking heb ik in Linux mijn twijfels. Daarom heb ik terug een computer met een betalend OS aanschaft. In mijn geval een iMac. Ik ben echter zo gecharmeerd door Linux en Open Source software dat ik naast OS X, zeker ook Ubuntu ga installeren. De toekomst zal bepalen of ik met enkel Linux en Open Source software kan leven of dat ik Gates en Jobs blijf centjes toestoppen.

Dit artikel is met mijn netbook onder Ubuntu geplaatst, inclusief fotobewerking.

Nuttige links:

Advertenties

4 Reacties op “Overschakelen op Ubuntu Linux

 1. “Ubuntu installeert standaard een hele reeks software zoals Open Office, Firefox webbrowser, Mailprogramma …. ”

  Ik ken softwarehuizen die voor dezelfde praktijk een boete krijgen van bijna een miljard. Waarom Ubuntu niet?

  “Bij de voorgeinstalleerde software staat ´Ubuntu softwarecentrum´. Hier staan meer dan 2000 gratis Open source programma’s.”

  Waar heb je in godsnaam 2000 programma’s voor nodig? 1 programma om te lezen? 1 om te printen? 1 om te editeren? 1 om achtergrond te veranderen? 1 om font te veranderen? …
  Ik werk dag en nacht op mijn computer (niet Ubuntu, da’s wel duidelijk) en ik kom toe met hoop en al 20 of 30 programma’s. Maar wel goede programma’s natuurlijk

 2. Koen …. die softwarehuizen zorgen ervoor de het desbetreffende programma zo met het OS is verweven dat je er bijna niet meer af kan komen. In Ubuntu kan je Open Office, Firefox, etc allemaal verwijderen en je eigen variant ervoor in de plaats zetten zonder dat je OS hierdoor in gevaar komt. En Open Source is meer dan dat …

 3. Hallo,
  Een mooi artikel.Ik ben volledig overgestapt van XP naar Ubuntu 10.04.Mijn pc is oud,ong.7 jaar.Bezit 5 hd’s en een externe.Mijn criteria waren simpel,hij moest muziek kunnen afdraaie,mp.3,wat textverwerking en foto’s kunnen laten zien,ivb. met modelbouw.Ubuntu 10.04 kun je “live” draaien.Heb ik gedaan en daarna met WUBI geinstalleerd om meer uit te proberen.Dat ging voortreffelijk.Na een week heb ik met Gparted alles tot 1 schijf gemaakt,de schijf waar Ubuntu op moest komen,met KillDisk de schijf bewerkt.Na dat proces Ubuntu 10.04 geinstalleerd,updates binnen gehaald en de restricted prog. geinstalleerd.Ging fluitend.De printer was een probleempje.Maar via de hulp van ubuntu.nl/forum ging dat ook simpel.Bij Brother de paketten gezocht en binnen gehaald.Printer ontkoppelen van stroom en USB.eerst de driver geinst.,aansluiten,herstart en toen de 3 andere pakketten.Via localhost: 631 de rest gedaan.Veel hulp gehad aan Google en http://www.ubuntu.nl

 4. Dit artikel is met mijn netbook onder Ubuntu geplaatst, inclusief fotobewerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s