Laat ons werken.

De nationale vakbonds betoging ging over Jobs en respect voor werknemers. De oproep van de ondernemers: “Laat ons ondernemen” is in het verkeerde keelgat geschoten en wordt beantwoord met: “Laat ons werken”.  Met 35000 stappen ze door de regen van het Robert Schumanplein tot bij het Noordstation.

Op het Schumanplein hangt een enorme affiche voor het Europees jaar tegen de armoede.

Europa is door zijn economische politiek van privatiseringen en flexibiliteit de oorzaak dat de grote bedrijven groter worden en de aandeelhouder rijker. Deze politiek is verantwoordelijk voor meer werklozen en meer armen. De affiche met ‘Stop Poverty Now’ is in het kader van de betoging op zijn minst cynisch.

Opel, Inbev, HP, …..

Er vallen de laatste tijd veel ontslagen bij bedrijven die winst maken. De fabriek van Opel heeft winst geboekt,  toch dreigen 2600 werknemers zonder werk te vallen.

Er is een enorme delegatie van Opel

De politie tracht met haar wagen vóór de betogers te geraken. Nick Reilly van ‘Gangster Motors’ is kop van jut.

'Der Untergang von Opel' starring Nick Reilly

Ondanks winst dreigt er bij HP een collectief ontslag van 324 werknemers.

Bij Inbev is de eerste veldslag gewonnen, maar iedereen beseft dat de strijd nog niet gestreden is.

Janssen Pharmaceutica: Wij eisen respect

Magna Belplas: 23 ontslagen, Alken-Maes: 45 ontslagen, Smile Plastics: 28 ontslagen, Moor: 95 ontslagen, ......

Vele bedrijven worden niet geleid door ondernemers maar door financiers.

Peter Mertens: 'Eerst de mensen niet de winst.'

Peter Mertens formuleert het zo: “We zien een ongelooflijk arrogant patronaat aan het werk, dat bloed heeft geroken, opkomt voor nog meer ontregeling, voor nog gemakkelijker afdanken van bedienden en voor langer te werken. Zij wijzen met een beschuldigende vinger naar de werklozen.”

Met andere woorden: “Zij gaan gewoon door op hun elan van de laatste 10 jaar. Ze nemen dezelfde recepten die ons in deze crisis hebben gestort. Met een zekere schokdoctrine maken ze gebruik van de verwarring en de angsten van de mensen, om de sociale verworvenheden terug te dringen. Ik denk dat deze manifestatie heel belangrijk is voor de solidariteit. Ik denk dat er dringend juist meer bescherming moet komen tegen ontslag. Dit kan met een wet die het onmogelijk maakt om collectief ontslag in te voeren bij een winstgevend bedrijf. Een zogenaamde wet Inbev, die dwingt  nieuwe werkplaatsen te creëren in plaats van mensen te ontslaan.

Een luidruchtige brandweerwagen onderbreekt ons gesprek.

Om hier op te vallen moet je aardig wat uit de kast halen.

Zo blijft de stemming er in.

Nog een familiefoto dan weten ze thuis waar je gezeten hebt.

De mannen in de witte overals vormen samen de letters ‘FGTB’

Dit was niet de enige in deze houding.

Het Schumanplein is eigenlijk te klein voor zoveel betogers.  Even voelde ik de sfeer grimmiger worden. Dit is dan ook geen familiebetoging. Tot lang na de betoging suizen mijn oren van de vele voetzoekers.  Volgende keer neem ik oordopjes mee.   Als er niets fundamenteels verandert, verwacht ik dat de volgende betogingen ruiger worden.

Advertenties

3 Reacties op “Laat ons werken.

 1. Sterk én informatief !

 2. Terecht. Helaas ook te eenzijdig. Want de realiteit is oh zo veel complexer. Dat er met en in de aanwezige bedrijven spelletjes gespeeld worden van enig machtsvertoon is waar, maar dat door de winst anders te verdelen (ik laat hier in het midden hoe) al de jobs zouden behouden kunnen blijven…daar kan ik je van verzekeren dat het niet waar is.
  Vakbonden zijn ook maar een machtsmachine met enorme verzuiling en overgeorganiseerde strukturen. Ik ken arbeiders die er zijn gaan lopen… Als die vakbonden pretenderen het beter te kunnen…dan ga ik ook lopen.
  De dikke koppen van de socialisten en vakbonden, verdienen ook onredelijk onevenwichtig tegenover de basis waar ze voor staan. Madame Onkelinck bijv…de machtigste vrouw in Vlaanderen…astublief.
  De werkgevers zijn zeker geen heiligen, maar laat je ook niet éénzijdig in de luren leggen door de andere kant.
  Ik ben heel benieuwd naar een nieuw systeem dat wel klopt voor alle partijen. Wie ontwerpt het en zet het om in de praktijk. Ik doe daar onmiddellijk aan mee. Maar het zal alleen kunnen als alle kaarten van alle partijen bloot op tafel komen…en dar wringt al snel het schoentje, denk ik.

 3. hilde Walbers

  Knappe sociale fotografie Luc.Ik ben het wel een beetje met Bart eens.Maar de manieren van mister Reilly,om vanuit een hotel zo’n menselijk drama aan te kondigen vond ik gewoon buiten propoties onrespectvol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s