Vandaag zegt de regering: “Daar is geen geld voor.”

Vorig jaar beloofde de Federale en Vlaamse regering tegen 01 januari 2010 een volwaardig werknemersstatuut voor onthaalouders. Wie vandaag in het nepstatuut werkt zou de keuze krijgen. Een 2-sporenbeleid. D.w.z. een volwaardig statuut voor de nieuwe onthaalouders en de onthaalouders die dit wensen, een overgangsmaatregel voor de onthaalouders die nog verder willen werken in het huidige statuut. Vandaag zegt de regering dat daar geen geld voor is!

Hieronder vindt u de beelden van de actie in Antwerpen.

Acties in het verleden leverden de onthaalouders een gedeeltelijke sociale bescherming: een onvolwaardig pensioen, een onvolwaardig uitkering bij ziekte, een onvolwaardige opbouw van pensioen. De onkostenvergoeding werd beetje bij beetje aangepast, onthaalouders kregen de 40-60% voor halve en derde opvangdagen, een minimum vergoeding voor flexibele opvang en nog een paar extra vergoedingen.

Dit altijd nadat onthaalouders op straat kwamen, niet omdat ze thuis (bij de pakken) bleven zitten!

De actievoerders verzamelen steun handtekeningen.

Zoals iedere werkende Belg willen de onthaalouders NU een werknemersstatuut: een gewaarborgd inkomen + eerlijke onkostenvergoeding. Met een loon genieten zij volledige sociale bescherming.
Een volledige dekking door de sociale zekerheid met inbegrip van een volwaardig pensioen is logisch na vele jaren hard en nuttig werk!

Gelukkig is er een groeiende groep mensen die de eis van de onthaalouders onderkent en ondersteunt. Ja, … ook journalisten zien de maatschappelijke relevantie van dit “beroep” meer en meer zitten.

In navolging van andere non-profit werknemers gaan de onthaalouders nu in staking… en ze zetten door tot ze verbetering krijgen!

Onze overheid weet dat niet elke onthaalouder het zich kan permitteren de deuren te sluiten. Toch is dit een belangrijke troef om hun eis kracht bij te zetten: zonder de 7500 onthaalouders aangesloten bij een dienst voor onthaalouders is er een enorm tekort aan opvangplaatsen.

De drie vakbonden voeren samen actie.

Advertenties

2 Reacties op “Vandaag zegt de regering: “Daar is geen geld voor.”

  1. Weer zo’n stevige reportage wat betreft beeld en informatie een Luc waardig !

  2. H. De Munter

    Spijtig dat er heel veel geschreven staat dat alle onthaalouders een werknemersstatuut willen. Heel veel onthaalouders willen in het huidige statuut blijven werken, en niet zoals de regering voorstelt dat ze dit maar gedurende 5 a 7 jaar meer kunnen doen. Sommigen kunnen zelfs niet in het werknemersstatuut werken vb. partner brugpensioen, onthaalouder die weduwe is … Laat iedereen zijn job behouden! Dus tweesporenbeleid, maar voor de onthaalouders die in het huidige statuut willen verder werken GEEN BEPERKING IN TIJD. Zo is iedere onthaalouder tevreden alsook de ouders en kindjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s