Antwerpen in de tang van het lawaai

Na decennia van leegloop groeit het aantal inwoners van Antwerpen. In 2006 voorzag men een groei van 140000 tegen 2026. Nu begin 2010 zijn er daarvan reeds 30000 naar de stad gekomen. De kans dat de stad veel sterker gaat groeien is dus reëel. Al  die mensen moeten ergens kunnen wonen. De stad moet uitbreiden. Waar kan dat? Alle voorziene stadsuitbreidingen liggen in zones met geluidsoverlast of worden met geluidsoverlast bedreigd door de Lange Wapper.

Wim Van Hees: "De bevolking van de stad groeit exponentieel".

Een aantal van die uitbreidingen zijn reeds gestart en de locaties bevinden zich in de buurt van de huidige ring of daar waar de Lange Wapper gepland is.

Dirk Van Duppen met het definitieve rapport van 8-2-2010 van SGS Belgium met de geluidskaarten

De officiële cijfers spreken voor zich.

Uit het overzicht kan iedereen opmaken dat er:

  • 73987 personen en 67 scholen in de agglomeratie van Antwerpen worden blootgesteld aan geluidsoverlast tussen de 65 en 70db.
  • 35290 personen en 29 scholen tussen de 70 en 75db
  • 791 personen en 1 school aan meer dan 75db

9:56u Erik De Bruyn meet bij het Ballet van Vlaanderen aan het Kattendijkdok, 55 a 56db. Alle metingen zijn gemiddelden van meerdere minuten.

Dit gebied is voorzien voor stadsuitbreiding en ligt dicht bij het tracé van de Lange Wapper. In residentiële zones wordt 55db, tijdens de dag- en avondperiode beschouwd als ernstige hinder en schadelijk voor de gezondheid. Als de Lange Wapper of Lange Wapper light er komt verergert het geluidsprobleem. Elke verhoging van 3db is een verdubbeling van het geluid.

De aflevering “Ook getest op mensen” van woensdag 10 maart ging over nachtlawaai en kwam tot de vaststelling dat nachtlawaai niet went. Bekijk hier de video van de uitzending.

Bij 65db verhoogt de bloeddruk met 8 à 10 mmg kwikdruk

Het is niet omdat men geen hinder voelt dat men geen hinder ondervindt van geluidsoverlast.  Je kan het vergelijken met personen die geen hitte voelen, ze krijgen gemakkelijk erge brandwonden, net omdat ze het niet voelen.

‘Vanaf 65 db blootstelling stijgt het risico op hartinfarct met 20%, rapporteren 35% van de blootgestelden dat ze kampen met voortdurende angst en onrust gevoelens, zijn er significante aandacht-, concentratie- en geheugenstoornissen bij schoolkinderen vastgesteld en wordt de slaap ernstig verstoord.’

Bushalte in de Cadixwijk, aan de andere kant van de brug voorbij de vrachtwagen, ligt het Lange Wapper (light) tracé

Aan dezelfde bushalte zien we in de andere richting de nieuwe woontorens

Er wordt hier gebouwd, gerenoveerd, verkocht en verhuurd.

De geluidsoverlast bedroeg om 10:12u gemiddeld 58db.

Als de Lange Wapper (light) er zou komt zal de geluidsoverlast stijgen en de vastgoed prijzen dalen. In het buitenland is gebleken dat bij 60db de vastgoed waarde met 50% kan kelderen.

Ondanks de geluidswal aan het eind van de straat meten we om 10:41u in Distelhoek 59db

Dit toont aan dat we van geluidswerende maatregelen geen wonderen mogen verwachten. Een bewoner drukte het zo uit: “Die geluidswal helpt juist geen k*****”.

Aan het sportpaleis noteren we, zoals iedereen verwacht erg hoge waarden. Om 10:56u meten we een gemiddelde van 73db.

Het is helemaal geen spitsuur en het verkeer is relatief rustig. Tijdnes de spits zullen de waarden nog hoger liggen. Aan de andere kant van de autostrade ligt Park Noord. Antwerpen tracht hier de buurt op te waarderen. Een ziekenhuis is ook gepland.

Om 11:12u meten we op de Wouter Haecklaan te Deurne 69db

De autostrade ligt links, net achter de bomen. Aan de andere kant van de autostrade ligt het Rivierenhof.

De Uitbreidingstraat, hier komt Nieuw Zurenburg.

De autostrade ligt hier in een gleuf, maar om 11:26u meten we hier toch nog gemiddeld 67db.

Zicht op het Galgenweel vanop de Galgenweellaan

Op deze plaats komt de Regatta wijk. Om 11:47u meten we hier een gemiddelde van 60db

Op de website http://www.regatta.be lezen we, “Groen wonen op een zuchtje van de stad”  Het kan dan wel groen zijn, stil is het zeker niet.

Besluit

Uit deze rondrit blijkt dat Antwerpen in zijn stadsuitbreiding gehinderd wordt door de ring. Deze ring was bij de bouw bedoeld als stedelijke ringweg. Er was een grote ring rond Antwerpen voorzien om het verkeer dat niet in de stad moest zijn op te vangen. Deze grote ring is er nooit gekomen.

Een Lange Wapper of Lange Wapper light neemt Antwerpen in de tang. De bestaande ring langs de ene kant, de Wapper langs de andere zijde. Daarbij concentreert de Oosterweel verbinding al het verkeer in stedelijk gebied.

Momenteel leven er 78850 personen op 500m van de autostrade. Op 1000m zijn dat er 194800. Als het Meccanoplan wordt uitgevoerd, wordt de ring, de stedelijke ringweg zoals hij bedoeld is. Dan gaan er door de ‘bretellen’ nog maar 5350 personen op 500m en 27600 personen op 1000m van de autostrade wonen.

Advertenties

Een Reactie op “Antwerpen in de tang van het lawaai

  1. Goeie, Flashke!

    Maar je mag niet vergeten dat er nog andere elementen voor geluidsoverlast zorgen. Ik heb 16 jaar in de Kammenstraat gewoond voordat het ‘de’ straat is geworden en er ging geen maand voorbij zonder dat er ergens iets werd opgebroken, afgebroken, ‘gerenoveerd’… Dat was ook niet altijd zo tof!…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s