Wees realistisch eis het onmogelijke. Che Guevara

De Vlaamse regering heeft beslist dat het Oosterweel tracé dat tijdens het referendum in Antwerpen met 60% is weggestemd er toch komt. Aangepast met een lichte verbetering voor Deurne en Merksem. De Lange Wapper wordt indien er aan de randvoorwaarden voldaan wordt, vervangen door een tunnel. Peeters heeft schijnbaar  ook de actie groepen uit elkaar gespeeld. In Deurne komen ruim 100 burgers samen en luisteren kritisch hoe de actiegroepen de beslissingen van de Vlaamse regering evalueren. Er is meer dat de actievoerders bindt dan scheidt.

De dag na het debat in het Vlaams parlement over de Oosterweel verbinding, legden de actiegroepen hun visie aan ruim 100 belangstellenden uit.

aan de ingang kunnen de aanwezigen een petitie ondertekenen voor het onmiddellijk tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel

De info-avond is in zaal Bosuil te Deurne.

De aanwezigen bespreken onderling hun mening over de uitspraken van de Vlaamse regering.

Het gaat er heel rustig aan toe. Het is duidelijk dat de heren Peeters en Janssens de mensen hier niet overtuigd hebben. Iedereen is benieuwd naar de mening van de actiegroepen.

Het compromis deugt niet.

Wim Van Hees: "Men gooit een aantal snoepjes in de richting van Merksem en Deurne en denkt dat men dan zijn goesting mag doen. "

Actiegroepen trachten het onbereikbare te verwezenlijken. Ademloos is twee jaar met de Oosterweel verbinding bezig en stRaten-generaal driemaal zo lang. Aan het begin van ons parcours leek wat we nu reeds bereikt hebben onmogelijk.

“Maar we zijn er niet. Het compromis deugt niet. Er is de intentie van het verkeer van de E313 van Wommelgem via de A102 af te leiden. Dit zou samen gaan met een ondertunnelde spoorlijn. Over de spoorwegen beslist de federale regering. Vlaanderen heeft hier geen zeggenschap.” De A102 is dus niet meer dan een intentie.

“Er is ook helemaal geen zekerheid dat er een tunnel ipv de Lange Wapper (light) komt. Er zijn de zogenaamde randvoorwaarden en die laten toe, de kant uit te gaan die je wil.”

“Janssens heeft eruit gehaald wat politiek haalbaar was. Ademloos kan dit niet verdedigen want er is geen enkele garantie op het eindresultaat. De Vlaamse regering heeft gekozen uit twee slechte oplossingen, zonder rekening te houden met het referendum. Ze moeten geen 2 slechte tracé’s met elkaar vergelijken maar vergelijken met het Meccano plan. Dat kost bovendien minder en lost meer op. We gaan door met actievoeren tot we een goede oplossing bereiken.”

Een genuanceerd verhaal

Manu Claeys: "Eindelijk neemt men tunnels ernstig."

Er is voorruitgang: Eindelijk neemt met tunnels ernstig, Men breekt een viaduct af, behalve aan de Luchtbal. Men spreekt van overkapping van stukken ring terwijl enkele jaren geleden, de actiegroep “Borgerhoudt” nog uitgelachen werd als ze van een gedeeltelijk overkapping van de ring spraken.”

Het Meccano plan is ontstaan in samenspraak met actiegroepen en politici in en rond Antwerpen. Forum 2020 heeft voor de dialoog gekozen en wil een oplossing bieden voor het mobiliteitsprobleem, de leefbaarheid en de stadsuitbreiding van in en rond Antwerpen. Er zijn verschillende oorzaken voor de mobiliteits problemen.

 1. We hebben het meest fijnmazige wegennet van West-Europa maar met te weinig autostrades. Dit geeft aanleiding tot sluipverkeer.
 2. Antwerpen heeft het geluk dat het een havenstad is en het ongeluk dat het  ‘centraal’ ligt. Er komen 6 internationale autostrades   toe in Antwerpen. Er is geen verbinding tussen die autostrades buiten de stad. (grote ring) 17 km (stads)ring moeten dit opvangen. De Brusselse ring is in vergelijking 75 km. De ring is bovendien niet gesloten en er is een vermenging van internationaal en lokaal verkeer.
 3. De Kennedy tunnel is een knelpunt maar het grootste knelpunt is de aankoppeling met de E313. Het is aan die aankoppeling dat de files beginnen en dan langer worden tot in Kruibeke.

Hoe krijgen we de het internationaal verkeer weg uit Antwerpen?

Reeds 10 jaar zit de A102 in het Masterplan. Dit stuk aanleggen betekent 61000 voertuigen per dag minder over de Antwerpse ring. Het is reeds voorzien in het rondpunt van Ekeren.

De Vlaamse regering gaat nog steeds voor tolheffing, terwijl tol het mobiliteits probleem niet oplost. Integendeel voertuigen gaan proberen de tol te omzeilen. Intelligente sturing is een betere oplossing. Ze brengt ook geld op en leidt de voertuigen naar de juiste wegen. Doorgaand verkeer rond de stad (via de bretellen) en lokaal verkeer naar de stad.

Met intelligente sturing rijdt 90% van de vrachtwagens en 25% van de auto’s niet meer door de stad. 51% blijft weg uit de Kennedy tunnel.

Leefbaarheid

Sinds een artikel van 2007 in de Lancet, benaderen de medici de invloed van autostrades op de gezondheid anders. In plaats van fijn stof te meten, onderzoeken ze wie er waar ziek is. Er is een negatieve invloed op de gezondheid meetbaar tot op 1500m van een autostrade. 500 en 1000m zijn de meest relevante afstanden. Hoe dichter bij de autostrade hoe schadelijker.

Met het Meccano plan verminderen de gezondheids risico’s van een aantal inwoners, terwijl bij anderen de gezondheids risico’s vermeerderen.

 • Op 500m verslechtert de toestand voor 5350 personen terwijl hij voor 78850 personen op dezelfde afstand verbetert.
 • Op 1000m verslechtert de toestand voor 27600 personen terwijl hij voor 194800 personen verbetert.

De strijd is nog niet gestreden

Erik De Bruyn: "Er is 90% kans dat de tunnel er komt."

Erik De Bruyn is de enige in het panel die de beslssing van de Vlaamse regering vertrouwt.

Toch spreekt ook hij van een politiek compromis dat voortbouwt op slechte vroegere beslissingen. Volgens hem is het de beste variant van de slechte oplossingen.

“De voorbije acties hebben aangetoond dat burgers regerings beslissingen kunnen veranderen. “

“Er is verworven dat de situatie in Deurne en Merksem verbetert en dat de stadsuitbreiding meer mogelijkheden behoudt.”

“Negatief is het slechte tracé, het nagenoeg verdwijnen van het Noordkasteel en het rooien van het Sint-Annabos. Voor het slibstort zijn er alternatieve mogelijkheden. De 100ha groene long van Antwerpen hoeft niet te verdwijnen.”

“Wat Van Peel ook zegt, men kan niet beginnen met de de tunnel want er wachten nog een reeks beroepsschriften van o.a. het Sint- Annabos, De uitspraak wordt ten laatste in juli verwacht.”

Uitslag referendum is genegeerd

Wouter Van Damme herrinnnert aan de vraagstelling van het referendum

“We hebben vandaag bereikt dat men nog niet met de Lange Wapper begonnen is, maar men heeft geen rekening gehouden met het referendum.”

De vraag van het referendum luidde:

Moet de stad Antwerpen een gunstig advies geven voor de stedebouwkundige vergunning  van de Oosterweel verbinding op het huidig voorziene tracé tussen Zwijndrecht/Linkeroever en Merksem/Deurne Ja of Neen?

“De vraag van het referendum ging niet over een Lange Wapper of Lange Wapper-light of Wapper-diep (=met tunnel) maar over het tracé. Net het tracé dat met 60% is weggestemd ligt nu in twee versies op tafel,. De ene versie al slechter dan de andere.”

Liefkenshoektunnel tolvrij.

PVDA is reeds lang voorstander voor het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel. ”Hun visie wordt ondersteund door een studie van de KUL waaruit blijkt dat het tolvrij maken meer welvaart genereert dan de Oosterweel verbinding.

Manu Claeys bevestigt dat het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel de mobiliteit verbetert, maar ontkent dat dit het volledige vraagstuk zou oplossen. Hij onthoudt uit de studie dat de twee beste voorstellen die de universiteits professoren doen, oplossingen zijn waarin slimme sturing gebruikt wordt.

10 minuten pause

De voorstellen van de Vlaamse regering worden onderling besproken

Iedereen heeft een groen briefje gekregen waarop hij nog vragen kan stellen

Besluit

Er was geen enkele stem die de voorstellen van de Vlaamse regering goedkeurde. Er was niemand die zei dat er geen verdere acties nodig zijn. De aanwezigen vinden de keuze tussen de cholera en de pest onaanvaarbaar en gaan voor gezondheid. Zolang de Vlaamse regering geen oplossing biedt voor leefbaardheid, mobiliteit en stadsuitbreiding zullen de actiegroepen blijven ageren. De neuzen staan in de zelfde richting, de violen zijn gestemd.

Advertenties

4 Reacties op “Wees realistisch eis het onmogelijke. Che Guevara

 1. Ik ga volgend wkend naar Parijs op onderzoek. Ze hebben daar lang geleden de ring ver buiten de stadskern gelegd. Ik ga me vergewissen of de kleine ring daar nu rustiger is (belange ni) en hoe open de grote ring nog is (zowel qua verkeer als qua bewoning).
  In 69 werd de ring van A’pen aangelegd. Het was toen mijn uitgelezen speelterrein. Er woonde geen kat (fout…wel katten, geen mensen). Blijkbaar trekt verkeer bewoning aan.

  En dat iedereen ook dringend eens nadenkt over…”ik wil aardbeien met kerstmis”. Dat kleine voorbeeld geeft heel goed weer welke transport en fijn stof dat meebrengt voor iets tegenseizoenaal. Zolang we daar allemaal aan meedoen…wordt er transport veroorzaakt…en dat dondert deels ook over onze wegen.
  Neen…ik zeg niet dat we de voorstellen zomaar moeten aanvaarden. Maar het is hoogtijd dat we afgaan van het loutere wat en waar, maar wel naar het hoe en waarom.

  B

 2. Weer een goeie reportage, Flashke. En ik wens jullie verder moed in de strijd en steun die vanuit het ‘verre’ Kalmthout.

  Maar ook het commentaar van Bart geeft stof tot nadenken. Ik heb al van in het begin ergens in m’n achterhoofd een klein stemmetje van ‘…en hoe lang tot de oplossing ook dichtslibt en een oplossing op de oplossing moet komen?’ En wat gaat er dan gebeuren? Er zal altijd iemand ervoor moeten opdraaien als de trend van altijd maar meer zo verder dendert… misschien is het inderdaad tijd om ons denken een andere richting te geven terwijl we even goed de onmiddelijke gevaren proberen af te wenden?

 3. Helemaal eens met de reacties hierboven.
  Maar als ik toch even mag : er draaien inderdaad altijd mensen voor op, en soms zijn de mensen die er weer voor opdraaien, niet de mensen die de problemen veroorzaken. Wij, hubbie en ik, zijn dichtbij ons werk gaan wonen, zodat we niet deelnemen aan de massaverplaatsing die elke morgen en elke avond plaatsvindt. In ruil slikken we, als Merksemenaar, wel massa’s fijn stof en slapen we met de ramen dicht, ook in de zomer.
  Akkoord over nutteloze transporten, maar dat men ook eens stopt met het aanmoedigen van al die verplaatsingen van arbeidskrachten (aftrekbaarheid van je verplaatsingskosten van de belastingen, diesel(wagens) goedkoper maken, enz.) – het zou een heleboel onrecht een beetje rechter trekken. Want zij die in het groen zijn gaan wonen (en het daardoor ook mee vernietigen door alle verkavelingen) hebben net iets zuiverdere lucht, maar verpesten wel onze lucht met al hun verplaatsingen.
  Je zou verdorie een premie moeten krijgen indien je dicht bij je werk komt wonen, en niet gesubsidieerd moeten worden indien je elke dag kilometers vreet.

 4. Maurice Govers

  waarom willen ze die brug door ons strot duwen
  als er een goedkopere oplossing voorhanden ligt
  Of is er aan die goedkopere oplossing niet genoeg verdiend?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s