Openbaarheid van Bestuur NU

Peeters en De Wever hebben geen probleem met openbaarheid van bestuur. Van hen mogen de actiegroepen alle papieren hebben. Na een maand vragen hebben stRaten-generaal en Ademloos nog steeds de gevraagde documenten niet ontvangen. Lekken die zijn er wel. Een van die lekken toont aan dat het nooit de intentie van de Vlaamse regering was om af te stappen van het BAM tracé. Wim van Hees en Manu Claeys gaven een persconferentie.

Bezigheidstherapie

De meest essentiële DAM-werkgroep over Oosterweeldossier kwam slechts 2 keer samen na de volksraadpleging. Wat betekenen de woorden van Peeters “De werkgroepen zijn hard aan het werk” als zich dat beperkt tot 1 vergadering op 19 november? Op die vergadering is eigenlijk alleen afgesproken wat men niet ging doen. Wat men wel gedaan heeft is bezigheidstherapie.

Het gelekte document is boeiende lectuur. We lezen dat burgemeester Janssens wijst op de beslissing van de Vlaamse regering die “sluit daarbij geen enkele oplossing uit” terwijl alleen Arup-Sum en BAM op tafel verschijnen. Er wordt met zijn opmerking geen rekening gehouden.

De Burgemeester van Antwerpen vraagt of ze bereid zijn dit dossier te depolitiseren. Ook hier wordt niet op ingegaan.

Patrick Janssens vraagt na te denken om niet al het verkeer naar de ring rond Antwerpen te trekken. Het is allemaal een maat voor niets.

Uiteindelijk heeft Janssens in de laatste rechte lijn, bij de politieke beslissingen getracht nog iets uit het vuur te halen. Hij is gegaan voor de stadsuitbreiding. De bouwpromotoren zullen hem dankbaar zijn. Het mobiliteits vraagstuk blijft. De mobiliteitsproblemen met het BAM tracé veranderen niet door (eventueel) de Lange Wapper door een tunnel te vervangen.

Janssens zal wel redenen hebben om te geloven dat het een tunnel wordt en geen Lange Wapper. Of zoals Wim VH keurig zei: “Geloven doe je in de kerk, pokeren in het casino.”

Uiteindelijk komt de werkgroep ook nog op 1 maart samen. Hier is nog niet over gelekt. Twee vergaderingen is volgens Peeters hard werken. Ze zullen er geen burnout aan overhouden.

Manu Claeys en Wim van Hees tijdens persconferentie

Wat als ze in Berchem doorkrijgen dat ze met het BAM traject 19 baanvakken naast elkaar krijgen?

Plannen bestaan niet of worden niet getoond. Uit de documenten van TV SAM blijkt dat er in Berchem ongeveer ter hoogte van de Jan Van Rijswijcklaan 19 baanvakken naast elkaar komen. Dat is 1 meer dan er aan het sportpaleis was voorzien. Wie gelooft dat na 10 jaar onderzoek de stedelijke ring nog steeds in de conceptfase zit? Het is zeer onwaarschijnlijk dat er geen plannen zijn. De burgers krijgen ze alleen niet boven tafel.

Samengevat is het dubbel besluit van de Vlaamse regering: “We behouden het BAM tracé maar HOERA, HOERA, HOERA we gaan de Lange Wapper (misschien) vervangen door een tunnel”. Het referendum ging over het BAM tracé. Dat is met 60% weggestemd. Zowat alle politici hebben beloofd rekening te houden met het referendum. Het resultaat is het BAM tracé.

Voorspelbaar

Woensdag wordt er beslist wie de tunnelversie mag opvolgen, Eurostation of TV SAM? Hier woedt de zoveelste machtsstrijd. BAM wil dat de opdracht naar TV SAM gaat. Eurostation moet dan onder TV SAM werken. BAM en TV SAM zijn de protagonisten van het BAM tracé. Onder TV SAM is van een onafhankelijk onderzoek geen sprake. De cynici vinden dit volledig voorspelbaar.

Wim van Hees: Openbaarheid van bestuur is een recht

Openbaarheid van bestuur.

stRaten-generaal heeft in het verleden vaak documenten opgevraagd. Het gaat altijd heel moeizaam. De overheid houdt de feiten liever voor zich en geeft ze eerst vrij als ze niet meer relevant zijn. Het meccanoplan is door de Vlaamse regering afgeschoten zonder een reden op te geven. Zo wordt elke discussie ontkracht.

Het dubbel’besluit’ is ofwel:

  • Vier tunnels die nog moeten bestudeerd worden
  • Lange Wapper light die het grootste staatsgeheim van Vlaanderen blijkt te zijn, want niemand mag de plannen bekijken.

In de besluitvorming is het onduidelijk wie voor wie rijdt.

In het verslag staat: “De Voorzitter zegt dat het out of the box denken en alle pistes openzetten consequenties zal hebben op de timing en de huidige relaties met het consortium Noriant.” Volgens het rekenhof kan Noriant 1.2 miljoen euro schadevergoeding eisen. Dat is een bom geld. BAM moet 4 miljoen euro aan Europa terug betalen omdat het zijn afspraken niet na komt. Dat is veel meer dan die eventuele schadevergoeding. Moet dat dan niet vermeden worden? Toch blijven de politici BAM een hand boven het hoofd houden. Tegenover de 5 miljard van het meccanoplan betekenen die 1.2 miljoen 0,024% (als ik tenminste beter reken dan Muyters). Geen enkele goede huisvader gaat voor een aannemer, waar hij niet achter staat, kiezen omdat hij anders 0,024% schadevergoeding moet betalen. (red. aan de miljoenen die aan het bureau van de heer Slangen werden betaald is minder aandacht gegeven) Noriant is enkele jaren geleden al op bijna miraculeuze wijze als enige aannemer overgebleven en nu blijft men ervoor gaan. Sterker nog, er mag niets gedaan worden dat ‘consequenties zal hebben op de huidige relaties met het consortium Noriant’. Wie rijdt voor wie?

Het feit dat er zoveel gelekt wordt toont aan dat er politici en ambtenaren zijn die het goed voor hebben met onze maatschappij. Ze kunnen, mogen of durven er niet voor uitkomen.

Ademloos heeft weet van meer dan 800 aanvragen voor de documenten in het licht van openheid van bestuur.De politiek zet in op het beu worden van Pers en bevolking. De actiegroepen zetten in op de kracht van de burger, die zijn eigen lot in handen wil nemen.

Als het waar is dat we de regering krijgen die we verdienen, dan zegt dat weinig goeds over Vlaanderen.

Het verslag van de werkgroep vind u hier

Ondertussen is er al een reactie en zijn een deel van de documenten vrijgegeven. Voor meer info klik hier

Advertenties

3 Reacties op “Openbaarheid van Bestuur NU

  1. hilde Walbers

    bedankt voor het verslag Luc,zo blijven we op de hoogte.Toch wel om er moedeloos van te worden!

  2. Bedankt voor de informatie Luc.

  3. een pluim voor al wie zich toch blijft inzetten en bezighouden met dit dossier.ik ben altijd een beetje sceptisch tov complottheorieën maar soms komen al die verborgen agenda’s toch bovendrijven en dan kan je er niet meer naast kijken. thx Luc !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s