Doe wat aan het Handentekort in de Non Profit

Dit jaar moet er een nieuw sociaal akkoord voor de non-profit sectoren onderhandeld worden. Uit de bevraging van de leden blijkt, dat meer personeel, betere barema‘s, een hoger loon voor de belastende werkuren en een snellere vervanging van afwezige collega‘s de allerbelangrijkste eisen zijn. Het ACW voert actie bij de Antwerpse politieke kopstukken. Vóór het begin van de Antwerpse gemeenteraad willen de actievoerders, de politici herinneren aan de noodzaak van een nieuw sociaal-akkoord.

De non-profit sector aan het stadhuis

De onderhandelingen zijn nog niet gestart. In alle regio‘s wil het ACW de politici aan de noodzaak van een sociaal akkoord herinneren. In Antwerpen komen ze op voor alle non-profitsectoren!

De actievoerders houden het ludiek

Ik heb een kort gesprek met Ine Hermans van LBC-NVK

Julie vragen meer loon en er zijn te weinig arbeidskrachten. We leven in een markteconomie. Bij een tekort aan arbeidskrachten is een hoger loon toch evident.

Om een hoger loon te bekomen moet er onderhandeld worden met de overheid. In oktober loopt het vorig akkoord na 5 jaar af. Met de actie vandaag sturen we het signaal dat de lonen in de non-profit omhoog moeten. We eisen een 13de maand, een beter aanvullend pensioen en een nieuwe loonstructuur met nieuwe barema’s voor alle sectoren van de non-profit.

Een BBTK 'Handen tekort' vlag

Veel zorgverleners werken in shift. Staat hier een zelfde shiftvergoeding tegenover als in de industrie?

Er worden veel uren gepresteerd op ‘lastige tijden’, heel vroeg in de ochtend, ’s avonds laat, ’s nachts en in het weekend. Dit is moeilijk voor zowel de mannen als de vrouwen die in de sector werken. Er staat een toeslag tegenover, maar die kan niet tippen aan wat er in sommige fabrieken betaald wordt.

Een ACOD afvaardiging

Acties op de maandagavond van de gemeenteraad zijn in Antwerpen bijna traditie geworden. Naast de actie van de non-profit was er ook een actie van Stop Armoede Nu en een protest tegen het sluiten van podiumcafé Bar Mundial op de Suikerrui na verschillende klachten voor geluidshinder van enkele buren. Drie acties, same place, same time. Er was ambiance.

Staat de spuit in voor de picuren die ze geven? Of voor de picuur die ze krijgen van de overheid?

Het is niet evident zoveel volk om 18:00u actie te laten voeren

De actie is prima georganiseerd

Om 19:00u vertrekt een deel van de non-profit (250 a 300 personen) naar de kantoren van het ACW in de Nationale straat. Daar hebben ze een afspraak met Jo Vandeurzen, Vlaams CD&V minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Onderweg betuigen enkel mensen spontaan hun steun aan ‘De Witte Woede’. Ze zeggen: “We staan achter jullie” en “We hebben jullie nodig”

een hapje en een drankje.

Het is een moment om bij te praten over gevoerde en nog te voeren acties.

Een foto van de collega's

Het begint lang te duren en men wordt ongeduldig. Waar blijft Vandeurzen? De afgezaagde Limburger moppen, dat alles daar niet zo snel gaat, komen boven. Er was om 19:30u afgesproken, hij is al een kwartier te laat.

Een fluitconcert illustreert het ongenoegen over het te laat komen van de minister

Dan komt het bericht dat de minister eerst een delegatie ontvangt vóór hij met de actievoerders komt praten. Het klinkt logisch, dan weet hij waarover de actie gaat en kan hij in het publiek zijn standpunt uitleggen.

Sommigen maken van het wachten op Vandeurzen een aangenaam tijdverdrijf.

De groep wordt steeds kleiner, het is morgen werkdag.

De stemming slaat om. De minister is nu 1 uur te laat

En dan komt de delegatie doodleuk vertellen dat Vandeurzen niet meer komt. Een medewerker zou te veel beloofd hebben.

Ze brengen verslag van hun gesprek uit.

Er volgt een fluitconcert.

Een van de omstanders zegt “typisch ..CD&V” en het klinkt als “Typisch voor de Tjeeven”

Overal hoor je kreten tot actie!

Advertenties

Een Reactie op “Doe wat aan het Handentekort in de Non Profit

  1. John Moussiaux

    Eindelijk een slimme fotograaf die avond van 3 protest acties in Antwerpen,die ‘Bar Mondial’ op zij heeft gelaten voor dit nieuws dat niemand anders coverde!
    Proficiat Luc!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s