stRaten-generaal en Ademloos eisen opschorting dubbel besluit

Op een gezamenlijke persconferentie van stRaten-generaal en Ademloos vragen ze in het Lange Wapper dossier, de schorsing van het dubbel besluit en een onafhankelijk onderzoek naar het meccanoplan. Wim van Hees eindigt met: “De uitgesproken hoop van een belangrijk deel van de Antwerpse bevolking was dat de Oosterweeltanker tot stilstand zou komen na de volksraadpleging en dat de wijsheid aan boord zou komen. Helaas is er aan de bemanning niets veranderd en zit het schip op de oude koers. Dit is wijs noch deugdelijk.”

Peter Verhaeghe en Manu Claeys van stRaten-generaal en Wim van Hees en Guido Verbeke van Ademloos

Het dossier van de actiegroepen, voor deze persconferentie is 21 pagina’s dik. Teveel informatie om hier allemaal te brengen. De tekst van Ademloos vindt u hier, die van stRaten-generaal vindt u hier.

Peter Verhaeghe: "Who cares' (red. of we de waarheid spreken) zegt de overheid. "De schade is aangericht"

In grove lijnen het geheugen opfrissen.

 • 18 oktober 2009 in een referendum spreken 60% van de Antwerpenaren zich uit tegen het Lange Wapper tracé
 • 19 november 2009 op het ministerieel comité Duurzame Antwerpse Mobiliteit vraagt Burgemeester Janssens om toch verder te denken dan alleen het BAM tracé light en het BAM tracé met tunnel. Hij wordt hierin gesteund door mobiliteitsexpert Chris Tampère (KUL) . Een ander lid van de vergadering bepleit om ‘voldoende na te denken rond alternatieve routes dan de ring van Antwerpen’. De voorzitter zegt dat ‘out of the box denken consequentie heeft op de timing en de relatie met Noriant. (normaal zou je verwachten dat Noriant zijn opdrachtgever volgt en niet omgekeerd) Dergelijke vergaderingen waarbij de besluiten op voorhand gekend zijn hebben geen zin. Janssens spreekt van ‘bezigheidstherapie’
 • 22 februari 2010 bezorgt Forum 2020 een kort memorandum van 10 pagina’s aan minister-president Peeters over mogelijke alternatieven voor het BAM-tracé. Hierin staan 3 paragrafen en 1 tekening over het meccanotracé. Dezelfde dag bestelt onze minister-president een anonieme evaluatie nota bij BAM. Dit noemen ze: ‘Bij den duvel te biechten gaan.’
 • 24 februari 2010 legt de minster president ’s ochtends een anonieme nota (=DAM V) voor aan het kernkabinet. De nota is geschreven door Patrick Debaere projectverantwoordelijke voor het realiseren van de Lange Wapper op het BAM tracé.
  Dezelfde dag geeft Forum 2020 een persconferentie waarin het meccanotracé voor de eerste keer wordt uitgelegd. Het kernkabinet heeft de presentatie niet gezien en kent dus ook de inhoud niet. De heer Debaere heeft de presentatie ook niet gezien. Hij kent dus ook het meccanoplan niet. Toch heeft hij nog voordat Forum 2020 zijn plan uitlegt hierover reeds een evaluatie geschreven. Het zal niemand verbazen dat zijn evaluatie (=DAM V) vol fouten staat omdat hij heeft moeten gissen naar de inhoud van het meccanotracé.
  De minister-president wil de nota meteen aan de pers bezorgen, maar collega-politici vinden dat niet kunnen. Op dat moment is Forum 2020 nog bezig met zijn persconferentie. Beslist wordt om de nota in te houden en om terughoudend te reageren op het meccanoplan tot meer informatie beschikbaar is.
  Enkele uren later ligt de nota bij de krant DeStandaard, die er de volgende dag uit put, zonder bronvermelding.
  Alle middelen zijn goed om een alternatief van tafel te vegen.

Manu Claeys: De Vlaamse regering heeft het meccanoplan actief laten wegschrijven

Het meccanoplan

Het meccanoplan is tot stand gekomen door de samenwerking van 10 vooraanstaanden uit het Vlaamse bedrijfsleven en de academische wereld. Eind oktober 2009 nemen ze het initiatief om mee te zoeken naar een oplossing voor de Antwerpse Oosterweel problematiek. Manu Claeys en Peter Verhaeghe van stRaten-generaal wordt gevraagd alternatieven te onderzoeken. De groep is 17 maal samengekomen om de tussentijdse resultaten te bespreken en de verdere onderzoeken bij te sturen. Ze overleggen met de gemeenten en met actiegroepen in de rand. De meningen liggen minder ver uit elkaar dan verwacht en win-win situatie creëren een draagvlak.

Wim van Hees: BAM is gebonden aan Noriant en mag deze relatie niet schaden. Is BAM opdrachtgever of is Noriant opdrachtgever?

Schorsen van het dubbelbesluit

Beslissingen genomen met foute gegevens moeten herbekeken worden. Het zal dan ook niemand verbazen dat na het bekijken van de besluitvorming bij de Vlaamse regering stRaten-generaal en Ademloos de intrekking van het dubbel besluit en een onafhankelijk onderzoek naar het meccanoplan vragen.

Guido Verbeke: Bomen in en rond de woonwijken zijn groene longen die de lucht zuiveren

De Vlaamse regering heeft een duidelijk strategie

Keer op keer antwoordt de overheid dat de alternatieven niet kunnen. Ze zijn technisch niet haalbaar enzo. Keer op keer blijkt het wel te kunnen, maar ondertussen zijn de alternatieven politiek van tafel geveegd. De Vlaamse regering komt tot hiertoe nog steeds weg met verkeerde argumenten.

Kort na het referendum viert stRaten-generaal zijn 10 jarig bestaan

Déjà Vu

stRaten-generaal is 10 jaar geleden ontstaan omdat de kerselaars aan het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen dreigden gerooid te worden.

De actievoerders besluiten een kortgeding tegen de stad in te spannen. Uit respect voor de overheden, brengen ze burgemeester Detiège een dag voordien op de hoogte van het kortgeding.  ’s Morgens worden de buurt wakker van het lawaai van het neerhalen van de kerselaars. Het schoon verdiep toont, door de rechtsgang niet af te wachten, zijn respect voor zijn burgers.

Tien jaar later speelt Forum2020 open kaart door 2 dagen vóór ze hun presentatie geven, Kris Peeters reeds een memorandum te brengen. Hoe de politicus reageert heb u bovenaan reeds gelezen.

Noortje Wiesbauer blaast de 10 kaarsjes uit en laat het voorzitterschap aan de volgende generatie.

Vuil spel

Hebben de actiegroepen dan niets bijgeleerd in die 10 jaar?

Waarom spelen ze het vuil spel niet gewoon mee?

Actiegroepen ontstaan omdat burgers ondervinden dat de politici slecht werk leveren. Door hun stem te laten horen vragen ze met hun problemen rekening te houden. Ze zijn niet op zoek naar macht. Ze zijn zelfs niet op zoek naar hun grote gelijk.

Ze zijn wel op zoek naar een zo goed mogelijke oplossing voor iedereen. Dat denken ze via dialoog te bereiken.Een zo eerlijke mogelijke oplossing voor zo veel mogelijk mensen bereik je niet met politieke vuile spelletjes.

De actievoerders geloven in de politiek of de politici in de politiek geloven weet ik niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s