Adopteer een boom

Ademloos is in het Oosterweel debat altijd voor de gezondheid opgekomen. Nu voeren ze actie voor het Sint-Annabos, Noordkasteel en Rivierenhof. Voor 5 euro adopteer je symbolisch een boom. Groen is belangrijk voor onze gezondheid. In en rond de stad verdwijnen bijna dagelijks bomen. Met de Oosterweel verbinding zoals ze nu gepland is gaat er nog meer ‘natuur’ op de schop terwijl er alternatieven zijn.

Vrijwilligers van Ademloos op de rommelmarkt in de Moretuswijk te Deurne

De Vlaamse regering onderzoekt 2 manieren om de mobiliteit te verbeteren. Allebei op het door de Antwerpse bevolking weggestemde BAM tracé. Allebei met dezelfde rampzalige gevolgen.

 • het Sint-Annabos wordt een slibstort
 • aan het Noordkasteel komt een reuzegrote rotonde met hels kabaal
 • een deel van het Rivierenhof wordt gekapt voor wegverbredingen

Het BAM tracé met tunnels is het minst slechte van de twee en verbetert de leefbaarheid en vastgoedwaarde aan het eilandje.  Het neerhalen van het viaduct in Deurne kan de toestand daar ook gedeeltelijk verbeteren.  Echte oplossingen biedt geen enkele van de BAM tracés, terwijl er verschillende alternatieven zijn. Alternatieven die in tegenstelling tot het BAM tracés:

 • beter zijn voor de mobiliteit
 • het Sint-Annabos niet omtoveren tot een slibstort
 • het Noordkasteel zijn waarde laten behouden
 • het Rivierenhof niet verkleinen
 • de leefbaarheid in heel de stad verbeteren
 • ….

Omdat BAM zogoed als niets doet met de kritiek van de bevolking blijven dezelfde argumenten steeds terugkeren.

Het Sint-Annabos

Scroll door de kaart of bekijk de kaart groter door op ‘View Larger Map’ link te klikken. Het Sint-Annabos ligt boven de Charles De Costerlaan, het staat op de Googlekaart foutief als ‘Parkbos’.

Populieren aan de rand van het Sint-Annabos

Sommigen vinden het 60 jaar oude Sint-Annabos minderwaardig. Het zijn ‘maar’ populieren. Pro BAM bronnen drukken het zo uit:

“Verouderd bos met weinig biodiversiteit. Het huidige bos is biologisch gezien weinig waardevol omdat dit overwegend uit populieren bestaat. Het bos is ook verouderd en de grond is arm aan mineralen. De grote aanwezigheid van dood hout maakt het op bepaalde plaatsen zelfs gevaarlijk om te wandelen. In het kader van het Masterplanproject Park Linkeroever zal het Sint-Annabos heraangelegd worden tot een gezond bos waar meer oog is voor de ecologische en recreatieve aspecten.”

Een foto uit dezelfde bron toont hoe zij dan een heraangelegd Sint-Annabos zien.

Zo ziet BAM het Sint-Annabos

Als dit een ‘gezond bos’ is dan is het huidige Sint-Annabos een ‘woud’. De biodiversiteit van het BAM-Sint-Annabos zal hoofdzakelijk bestaan uit het onkruid tussen het gras. De groene longfunctie is ver te zoeken.

Boek lezen op een bank aan de rand van het bos

Ik praat met de man op de bank. Waarom zit hij niet in het nieuw aangelegde ‘Middenvijver’ park? “De Middenvijver is te kunstmatig.” en “Als je lang genoeg wacht, wordt dat nog wel iets, maar ik zal het niet meer meemaken.” antwoordt hij.

Als ik naar onderstaande video kijk van Peeters CD&V partijgenoot Joke Schauvlieghe, dan besef ik dat de kans dat ik nog meemaak dat de Middenvijver er ‘natuurlijk’ uitziet, zeer klein is.

Naar de bevoling toe spreekt men dat het slibstort 6 a 7 jaar  nodig heeft om te drogen terwijl de slibstortvergunning is aangevraagd voor 20 jaar. Daarna 30 jaar wachten tot een bos een bos is. Tegen 2060 kan het Sint-Annabos terug een bos zijn. Aan het huidig gebrek van biodiversiteit kan vandaag gewerkt worden. Plant vandaag nieuwe en andere bomen. Doe het bos-onderhoud dat nodig is en binnen enkele jaren is het Sint-Annabos een paradijselijke oase.

Vanop de wandelweg naast het Sint-Annabos zie je de rechteroever

Mooi vind ik dit niet, maar de stroom met zijn schepen heeft wel iets. Haven en industrie zijn belangrijk voor de welvaart van Antwerpen en Vlaanderen. Het Sint-Annabos is belangrijk voor het welzijn van de bewoners.

Frustratie aan de aarden wal in het Sint-Annabos

Volgens de tekst op  het bord is die aarden wal (rechts in de achtergrond van de foto) in het najaar van 2006 aangelegd met zandoverschot van de Middenvijver. Op 3 1/2 jaar groeit er nog steeds zo goed als niets op. Tussen de aarden wal en de rand van het bos zijn in het voorjaar van 2006 een aantal bomen herplant.

De aarden wal is goed op de google kaart te zien. Rechts onder in het Sint-Annabos.

Tussen de aarden wal en de rand van het Sint-Annabos

De witte lijn rechts toont hoe hoog de in 2006 herplantte bomen ondertussen zijn. Na 4 jaar lijkt het in elk geval nergens op.

Noordkasteel

Het Noordkasteel is met zijn vijver en niveauverschillen heel mooi.

Als de wind goed zit is de industrie amper te horen.

Op de roeikom wordt gezeild

Deze in het water hangende boom ziet er telkens weer anders uit. Elke keer dat ik hier kom neem ik een foto.

Als je hier geen mooie foto’s kan maken dan kan je dat nergens. Als de BAM rotonde er komt verandert dit in een lawaaierige plaats. Deze boom zal wel blijven waar hij is. Ik weet in elk geval dat ik van dit uitzicht meer geniet bij het gezang van de vogels dan bij het lawaai van vrachtwagens. Er zijn alternatieven voor BAM. Alternatieven die rekening houden met de mensen, de mobiliteit, de economie en ons milieu. Je moet ze alleen willen zien.

Alternatief voor schone lucht

Voor schone lucht zijn natuurlijk ook alternatieven. In de stadsfeestzaal nam ik onderstaande foto.

Op hun website staat: 'Toch is slechts 21% van de omgevingslucht zuurstof, en met de masale luchtvervuiling, zal dit niet snel beter worden, integendeel...'

Je moet met de vooruitgang meegaan.

Advertenties

3 Reacties op “Adopteer een boom

 1. mooi én informatief !

 2. Leuk om een doorzetter als jij te kennen. Ik vond je artikel boeiend en ik genoot mee van die mooie boom in het water.

 3. hilde Walbers

  Goe gedaan Lucske.Ik ga eens wandelen in het Sint Annabos want eerlijk gezegd ken ik het alleen van naam.waar je engagement al niet goed voor is hé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s