BAM verandert Fietspad in autostrade

In het kader van openbaarheid van bestuur heeft de BAM de plannen van het stuk Antwerpse ring van Deurne tot aan de Kennedytunnel vrijgegeven. Iedereen schrok want de ring wordt tot 21 rijstroken breed. BAM heeft dan onmiddellijk gemeld dat het allemaal niet waar is, want dat ze oude plannen heeft gegeven en de huidige plannen blijven geheim. Groen heeft aan de Rodekruislaan in Berchem paaltjes geslagen die duidelijk maken tot waar de ring gepland is.

Tot juist achter het bord plant BAM de ring

Oude plannen

BAM past bij het vrijgeven van informatie steeds dezelfde tactiek toe. Ze geven oude plannen en zodra er kritiek komt, melden ze dat de plannen verjaard zijn en dat daarom de kritiek niet terecht is. Toch zijn de plannen belangrijk. Ze geven een zeer goed idee van wat er gaat komen. Er is niet veel ruimte, dus grote veranderingen moeten we niet verwachten. Het is uiteindelijk logisch dat als de ring aan het Sportpaleis kathedraal breed is, hij niet ineens veel smaller kan worden. Het verkeer dat erop komt moet er ook af kunnen.

Groen voert actie

Zoals alle acties wordt ook deze met veel enthousiasme gevoerd

Alles rechts van de paaltjes wordt autostrade. De schuifaf van de speeltuin zullen ze meer links moeten plaatsen.

De mensen staan aan de paaltjes. Het is onvoorstelbaar hoe dicht de ring bij de huizen komt

Wim van Hees legt de BAM plannen uit.

Interview met Mieke Vogels

Bij de presentatie van het Masterplan was u enthousiast. Nu niet meer, waarom?

Ik denk dat ik heel deemoedig moet toegeven dat ik, net als zo veel Antwerpenaren, net als onze burgemeester, heel lang verdoofd ben geweest door de communicatie vanuit de BAM. Hun communicatie was steeds omfloerst en de echte consequenties van deze weg hebben ze onder tafel geschoven. Eén mooi voorbeeld. Ze zijn 10 jaar aan een stuk blijven zeggen, we gaan het doorgaand en het plaatselijk verkeer van elkaar scheiden en dan kunnen we een groene singel aanleggen. Men praatte steeds van die groene singel, boompjes enzo, men heeft er nooit bijgezegd dat dat als consequentie had dat men dan meer rijstroken zou moeten aanleggen. Dat de ring bijna tot in de tuinen van de mensen zou komen. Destijds met de Lange Wapper was dat hetzelfde, men communiceerde over de stijl maar men heeft eigenlijk nooit duidelijk gezegd waar dat viaduct precies zou komen. Dat is typisch voor het hele BAM gebeuren. De sluipende besluitvorming, het gebrek aan communicatie, het gebrek aan duidelijkheid. Ik voel me nu samen met heel veel Antwerpenaren verschrikkelijk gepakt. En daarom ga ik nu heviger dan ooit in het verzet. Dit kan niet voor mijn stad. Dit kan niet. Stel je voor dat hier nog een hoop rijstroken bijkomen. Dat heeft ook als consequentie, dat ge elke overkapping, waarvoor wij ook al jaren pleiten, kunt vergeten.  Die wordt dan nog duurder en waarschijnlijk totaal onmogelijk. De hypotheek die de BAM op deze deze stad legt, op mijn en uw kinderen en  kleinkinderen, dat is niet te doen.

Mieke Vogels van Groen in gesprek

De werkgroep die de alternatieven moest onderzoeken heeft alleen het BAM tracé onderzocht. Hoe reageer je daar als politicus op en wat ga je ertegen doen?

We zijn daar heel boos over. Forum 2020 gaat het bretellen tracé (red. = mecano tracé) op eigen kosten laten onderzoeken.Het is een schande dat de overheid dat niet doet.
En hoe reageer ik daarop. Ik reageer daarop door te zeggen dat er  in de donkere kamers van de BAM al heel vergaande engagementen met de bouwheer Noriant zijn. Als dit niet doorgaat draait het uit op heel veel schadeclaims en politiek gezichtsverlies. Maar schadeclaims en politiek gezichtsverlies zijn voor mij absoluut geen argumenten om dit hele feestje dat de toekomst van deze stad voor de komende 100-200 jaar vastlegt te laten doorgaan. We blijven als politieker alle argumenten zoeken en dingen gebruiken om dit tegen te houden. Door actie te voeren, door in het parlement tussen te komen. We hebben nu in het kader van de openbaar van bestuur een brief geschreven. We willen nu de meest recente documenten hebben. Het gaat niet op dat de BAM op de website een plan plaatst, dat zogezegd uit 2003-2004 is.  Een plan dat alle mensen de bomen injaagt en waarvan men daarna zegt dat het oud en voorbijgestreefd is. Ge gaat mij niet wijs maken, dat als de Vlaamse regering zegt dat ze nu in de zomer beslissen, ze geen recentere plannen zouden hebben. Dat kan toch niet. Ik wil die plannen zien. Ik ben parlementslid. Ik heb recht op openbaarheid.

De Jules Bilmeyerstraat wordt over de autostrade doorgetrokken met 2 maal 2 rijvakken.

U spreekt over schadevergoeding, maar het rekenhof heeft uitgerekend dat die uiteindelijk maar 0.024% van het budget zou uitmaken. Een dergelijk bedrag gaat niemand tegenhouden  een slecht project af te voeren.

Ik vrees dat het rekenhof niet alle gegevens heeft. Dat is hetgeen ik daarjuist zeg. Ik denk dat er tussen BAM en Noriant, contracten en afspraken zijn die veel verder gaan dan … Ik denk dat als die niet doorgaan advocaten heel veel geld gaan verdienen en dat Noriant zijn factuur op tafel zal leggen. Dat denk ik. Maar ja nog eens. Ik heb de papieren niet, het rekenhof ook niet. We kunnen dus niets zwart op wit bewijzen. Maar ik kan me niet voorstellen dat een Vlaamse regering dit laat doorgaan terwijl men weet dat er een beter alternatief is.

Dit wordt een oprit

die gaat hier verder

en nog verder.

Waar het mooie fietspad loopt zijn 5 rijvakken voorzien

Als links 5 rijvakken bij komen zie je hoe dicht de autostrade bij de bewoners komt

Aan de kant waar deze foto genomen is, komen er ook nog eens vijf rijvakken bij. Dat zijn dan in totaal 20 rijstroken. Een verdubbeling van de huidige toestand.

BAM plant de ring door de stad, terwijl hij rond de stad zou moeten gaan.

Advertenties

6 Reacties op “BAM verandert Fietspad in autostrade

  1. Duidelijke informatie en visueel goed ondersteund ! Bedankt Luc

  2. Ja wadde!
    Als de huidige plannen geheim zijn, dan weet je toch zo dat wat er instaat niet deugt… Ik word er alweer misselijk van!
    Bedankt voor deze update, Lucske!

  3. Bedankt voor de info Luc

  4. ik ben blij dat ik u ken

  5. ik zou graag een oproep doen om de krakers in het sint anna-bos te steunen met voeding en drank in deze perioden van bezeting.dit is jeugd dat tanden heeft…help ze..vraag wat ze nodig hebben…uw steun is vanaf nu heel belangrijk.safe het bos.

  6. duidelijke foto’s en zoals anders weer goed gebracht! Dankjewel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s