Antwerpen adopteerde reeds meer dan 14000 bomen

Elke week worden er afwisselend in het Sint-Annabos, Noordkasteel en Rivierenhof adoptie-kaarten aan bomen gehangen. Er hangen er nu reeds ruim 14000. Vorig weekend was de actie weer in het Sint-Annabos. De burger tast er zelfs voor in zijn portemonnaie, want elke kaart kost 5€. Natuurverenigingen willen ook geen slibstort in het Sint-Annabos. Straks staat onze minister-president nog alleen met Noriant aan de kant van BAM.

Wandelpad: Maritiem Openlucht Museum, Jachthaven 10 min, Kampeerterrein De Molen 15 min, St. Annastrand 20 min, St. Annabos 50 min

Juist buiten de voetgangers tunnel staat een wegwijzer voor de wandelaars. De maker heeft ingecalculeerd dat je eerst een bezoek aan de plaatselijke horeca brengt. Want het Sint-Annabos ligt juist naast het Sint-Annastrand en geen 30 min verder.

In het Sint-Annabos staan hoofdzakelijk populieren

Begin van vorige eeuw werden de gronden opgehoogd en dennen geplant. In 1946 werd het bos door het Amerikaanse leger gebruikt om militairen op hun terugweg naar de States te herbergen. De rechte wegen dateren van die tijd. De storm van 1953 heeft heel veel schade toegebracht en de dennen werden vervangen door populieren. Die waren rond 1980/90 kaprijp. Ze zijn blijven staan. Er zijn meerdere plannen geweest om het bos te herinrichten, maar die zijn telkens weer opgeborgen. Eerst zou de stormvloedkering daar komen en nu dreigt het een slibstort te worden.

In het Sint-Annabos hangen overal boom-adoptiekaarten. In de achtergrond zie je de industrie.

Natuurpunt heeft een stek in het Sint-Annabos en geeft er regelmatig rondleidingen. Natuurbeheer blijkt niet eenvoudig. Natuurpunt is begaan met het behoud en creëren van zo veel mogelijk natuurgebieden. Over de manier waarop dit moet bereikt worden verschillen de meningen. Bij mijn bezoek aan Wolvenberg lag de nadruk op de eigen soorten. Laat de natuur zijn gang gaan en help waar nodig.

Een publiciteitsbord van BAM

De mensen van Natuurpunt op Sint-Anneke gaan meer voor een ‘maakbare’ natuur. BAM spreekt van een ‘Park’. Voor de gidsende dame gaan de plannen van BAM om hier een getijdenbos te realiseren te ver. Je zou er alleen maar boven kunnen lopen, op houten steigerpaden.  Anderen binnen Natuurpunt zijn minder afkerig. Maar een slibstort ziet niemand zitten en na het drogen van het slib zouden we terug even ver staan als 1953.

Deelnemers aan de natuurwandeling

Uit de gesprekken met de deelnemers begrijp ik dat zij voorstander zijn van een bos boven een park. Uiteindelijk staat een park even dicht bij de natuur als een diepvries hamburger bij een rund.

Aan de kleuren van de rups van de Sint-Jacobsvlinder kan je zien dat ze giftig is.

Iemand merkte op dat de rups dezelfde kleuren heeft als het Vlaams Belang. Een wetenschappelijk verband is niet aangetoond.

Het Sint-Jacobskruiskruid

Hooi met Sint-Jacobskruiskruid tussen is giftig en mag niet aan dieren gegeven worden.

Bijna onmiddellijk nadat het pand leegkwam werden er 'toevallig' een aantal ramen ingegooid.

Niet ver van het huisje van de ‘Natuurvrienden’ is een pand gekraakt.  Een van de eerste taken van de nieuwe bewoners waren de kapotte ramen dichtmaken. De bewoners in de omtrek staan positief tegenover de komst van de krakers. Een bewoond huis is altijd beter dan een leegstaand. Nu wordt het tenminste geen junkkot en de ‘bospoepers’ moeten dieper het bos in.

Nu het bewoond is mag het ook niet afgebroken worden en alles wat de BAM werken vertraagt is tijdwinst.

Na het middenveld, met stRaten-generaal en Ademloos, de armere wijken van Deurne-Noord en Merksem, industriëlen en academici verenigd in Forum 2020, de bewoners van Berchem, Voka en Waaslanders,laten de alternatieve jongeren nu ook krachtig hun stem horen en vragen zij een degelijke oplossing i.p.v. de BAM plannen.

Een aanvraag om terug een manege te bouwen

Met een stuk aangelegd als park, gaat het bos naadloos over in de bewoning van linkeroever. Open ruimte rond de huizen en blokken is prima, maar dieper in het bos zijn veel bomen nodig, bomen die als groene long een buffer vormen tegen de industrie.

Advertenties

4 Reacties op “Antwerpen adopteerde reeds meer dan 14000 bomen

  1. Laten de aanhouders winnen !!!!!!

  2. Zeer leerrijk en informatief, bedankt.

  3. De geest van mij trouwe viervoeter loopt daar nog achter de geesten van konijnen en fazanten… afblijven van dat bos!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s