Een gezonde school biedt leerstof … geen fijn stof

Bij het begin van een nieuw schooljaar is het interessant naar de gezondheid van onze kinderen te kijken. In de aanloop naar het referendum over het BAM tracé werd door sommige politici het fijn stof probleem als opgelost beschouwd. Niets is minder waar. Prof. Dirk Avonts schets op een persconferentie de toestand aan hand van onderzoeken die hierover gepubliceerd zijn. Voor Vlaanderen en Antwerpen is het bijna Mission Impossible te voldoen aan de normen die Europa oplegt. De toestand in de klaslokalen is bovendien nog slechter dan buiten.

Prof. Dr. Dirk Avonts verbonden aan de universiteiten van Antwerpen en Gent

Belang van fijn stof.

Nieuwe inzichten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven aan dat PM₂,₅ schadelijker is voor de mens als PM₁₀. De oorzaak hiervan is onder andere dat het kleinere PM₂,₅ dieper in de longen doordringt.
Over fijn stof wordt gesproken in termen van PM₁₀ en PM₂,₅ . PM is een verzamelbegrip van een scala van stoffen die op verschillende wijze in de buitenlucht terechtkomen. De 2.5 en 10 geven de grootte van de deeltjes aan in micrometer.

Buitenlucht Normen voor PM₂,₅

Europa legt tegen 2015 een grenswaarde op van 25 mcg/m³. Tegen 2020 is dat nog maar 20 mcg/m³. Metingen in 2001 en 2002 wijzen op een gemiddelde van 34 mcg/m³ in Antwerpen, zowel binnen als buiten de singel. De waarden schommelen tussen de 9,3 en 92,7 mcg/m³.

Binnenlucht normen voor PM₂,₅

Europa legt voor binnen- en buitenlucht dezelfde normen op: 25 mcg/m³ tegen 2015 en 20 mscg/m³ tegen 2020. In Antwerpen meet men in 2001-2002 gemiddelde binnenwaarden bij rokers van 46,6 mcg/m³ en bij niet-rokers 29,5 mcg/m³.

Belgische richtlijn voor PM₂,₅

Op jaarbasis beveelt België een gemiddelde van 15 mcg/m³ aan.

Binnenlucht in de klaslokalen.

Bij een Europees onderzoek meet Vito in 2002-2003 de binnenlucht van 27 Antwerpse scholen, waarvan er 15 binnen de singel. Men meet gemiddelden van 54 en 72 mcg/m³. Typisch ligt het aantal PM₂,₅ deeltjes in de klaslokalen 1,3 tot 2,3 maal hoger dan buiten de school.
De Belgische richtlijn van 15 mcg/m³ is zeer optimistisch want het zal voor België zelfs heel moeilijk zijn om de Europese richtlijn te halen.
Athene doet het met een gemiddelde van 82 mcg/m³ nog slechter. Wereldwijde metingen tonen een te grote concentratie van PM₂,₅ in klaslokalen. Stockholm doet het dan weer fantastisch met maar 8 mcg/m³.

Fijn stof op weg van en naar school

In de auto of in de schoolbus is er ook een hogere concentratie dan in de buitenlucht, Leerlingen die te voet of met de fiets gaan, ademen sneller en dieper en worden hierdoor 4 tot 10 maal meer blootgesteld dan kinderen die met de wagen of schoolbus komen.

Lange Wapper, tunnel of MECCANO tracé?

‘Het wordt niet erger’, besluit MER voor de Lange Wapper. In het kader van de bovenstaande cijfers is dat beslist onvoldoende voor Europa en de longen van onze kinderen.
Als België de Europese normen wil halen en niet jaar na jaar boetes wil betalen zal het alles uit de kast moeten halen. Ons land is met een stukje Ruhrgebied en de Po vlakte het slechtste van Europa. Wij bekleden de weinig begerenswaardige tweede plaats van het meeste astma gevallen en leven korter door de vervuiling.
Volgens het MER is de Lange Wapper duidelijk geen optie. Ook andere projecten zoals bijvoorbeeld het Meccano tracé zullen moeten onderzocht worden en aangepast om de PM₂,₅ waarden omlaag te krijgen.
Er is niet één oorzaak verantwoordelijk voor het teveel aan fijn stof. Aan sommige oorzaken kunnen (bijv de hoeveelheid wind en de windrichting) we niets veranderen. De hoeveelheid verkeer, het grote aantal diesel wagens, het aantal vrachtwagens, de snelheid die we rijden en de plaats waar we rijden, lintbebouwing, de lokatie en aard van de industrie, zijn faktoren waar we wel invloed op kunnen uitoefenen.

Wim Van Hees van Ademloos

Overkapping ring

Tussen Borgerhout en Merksem rijden dagelijks 300.000 auto’s. Dit stuk overkappen zou de luchtkwaliteit daar voor de bewoners kunnen verbeteren. Hoe breder de overkapping hoe duurder. Als het BAM tracé met viaduct of met tunnel er komt dan wordt de ring daar ongeveer dubbel zo breed als nu. Een overkapping wordt dan waarschijnlijk onbetaalbaar.

Voetbal spelen in het Sint-Jozefs instituut

Gezondheid op scholen

De verkeerssituatie aan het Sint-Jozef instituut verandert door de BAM plannen binnenkort drastisch. Door de Galjoenstraat aan het instituut rijden dan tijdens de ochtendspits 140 en tijdens de avondspits 134 bussen per uur. Voeg daarbij nog een de 33 bussen voor de minder valide kinderen en de ca. 400 medewerkers die met hun wagen, fiets of ander vervoermiddel naar de school komen en weer naar huis gaan. De Galjoenstraat is niet geschikt om deze hoeveelheid bijkomend busverkeer op een veilige manier te verwerken.

Geen enkel kind, minder of volledig valide verdient het om stofzuiger te spelen.

De jeugdherberg naast de ring wordt kinderopvang

In heel de stad is het ongezond

Omdat er vlak naast de ring nog wat ruimte is wordt deze voorzien voor woningen, het bouwen van scholen of zoals hier op de foto een kindercrèche. Tot 1500m van een drukke verkeersweg is bij kinderen een mindere ontwikkeling van de longinhoud meetbaar. Hoe dichter hoe slechter. Het is evident dat hier nog veel werk aan de winkel is.

Advertenties

3 Reacties op “Een gezonde school biedt leerstof … geen fijn stof

 1. Ik ben een (beleefde) roker en moet niet te veel van den hoge toren blazen natuurlijk maar ik denk dat mijn sigaretjes in het niets vallen bij wat er zo al in de lucht hangt….

  Bedankt voor de info, Flashke!

 2. Sorry Nil,
  Het gaat over de binnenlucht en daar blijkt dat er bij rokers veel meer fijn stof in hun woning aanwezig is dan bij niet rokers.
  Voor de rokers is dat niet tof.
  Ik veronderstel dat er bij een bescheiden roker minder fijn stof in de lucht zweeft dan bij kettingrokers.

 3. Dankjewel voor de info, zo houdt je ons alert 🙂
  Het zou mooi zijn als we met zijn allen de auto’s ruilen voor fietsen. Ik ben nu niet meer zo geneigd om ’s morgens met de fiets naar school te rijden hoewel het sneller is dan met de auto en niets kost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s