Personeel van Brinks houdt de wacht

Brinks vraagt het faillissement aan. De staking heeft hen op de knieën gekregen. Het personeel dat nog steeds voor de deuren kampeert zegt dat het hun enige overblijvende optie was. De vakbonden onderzoeken of ze Brinks voor de rechter kunnen dagen voor een frauduleus faillissement. Een bezoek aan een stakerspost in Gent is verhelderend.

Voor de meeste mensen is de overlast van de staking beperkt gebleven tot wat lege geldautomaten.  Grote winkels en supermarkten waarvoor Brinks de geldtransporten deed hadden teveel of te weinig geld en hadden een veiligheids probleem. Gelukkig zijn er geen overvallen gebeurd.

Het piket van de Gentse vestiging kampeert relatief comfortabel in een bus op het terrein. Ze lossen elkaar af en zijn op vraag van de vakbond 24 op 24 aanwezig.

Om de gebouwen en het materiaal dat er staat te vrijwaren van diefstal. Om te zorgen dat er geld is om de werknemers te kunnen uitbetalen.

Of we nu hadden gestaakt of niet, buiten lagen we toch

Dat we gingen buiten liggen was zo goed als zeker. Enkele maanden geleden hebben we Dexia verloren. Een belangrijke klant, goed voor 30% van onze omzet. En het was voor 99% zeker dat dat we ook Fortis gingen verliezen. Een faillissement of minstens het ontslag van heel veel werknemers was onafwendbaar. Volgens ons was het de bedoeling van de werkgever, ons (voor het faillissement) te doen overschakelen op een arbeiders contract zodat we daarna goedkoop op straat gezet konden worden.

De bedrijfsleiding is bij ons geweest met het voorstel over te schakelen van een bediende- naar een arbeidersstatuut. Met volgens hen als bedoeling, om meer concurrentieel te zijn, om Brinks België gezonder te maken.

Dat hield geen steek.  Ze verkochten het winstgevende Brink’s Diamond and Jewelry Services Zaventem aan Brinks International. De vestiging in Strépy werd gesloten en de rest gingen ze dan zogezegd gezond maken. Terwijl het toch logischer zou zijn, het winstgevende gedeelte te behouden zodat het gemiddelde van die structuur beter wordt. Toen was het voor ons duidelijk dat ze het gezond stukje zelf hielden en dat de rest schijnbaar weg moest.

Brinks weigerde om een gesprek te voeren. Ge zit tegenover geldschieters uit Amerika . Als de minister een vertegenwoordiger van het bedrijf vroeg, stuurden ze een plaatselijke verantwoordelijke en enkele advocaten. Het was niet de bedoeling om tot een oplossing te komen. Hun standpunten waren te nemen of te laten. De syndicaten hebben voorstellen gedaan, over het overschakelen van statuut en over het verwijderen van rotte appels. Maar dat heeft nooit resultaat opgeleverd. Ze hielden zich aan hun standpunt. Iedereen moest overschakelen “en dan zien we wel wat er gebeurt.”

Advertenties

3 Reacties op “Personeel van Brinks houdt de wacht

  1. Dit vind ik een heel mooi artikel dat toont hoe de menselijke kant zo vaak volledig wordt genegeerd in naam van de winst. Schrijnend gewoon…

  2. Goede reportage, kort en duidelijk.
    Dat kan ook over een (syndicaal/sociaal) thema zonder dat men gezichten van betrokkenen in beeld moet brengen.

  3. ben het volledig eens met Leo, mijn naamgenoot!ook zonder gezichten kan een reportage schitterend zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s