Bomen planten in het Sint-Annabos

Ademloos en Natuurpunt WAL slaan met een boomplantactie de handen in elkaar. Het is al lang geen nieuws meer dat de bossen in Vlaanderen verdwijnen tegen hoge snelheid. Het 96 ha grote Sint-Annabos is waardevol en moet blijven, meer nog er kunnen nog bomen bij. De Sint plantte met vrijwilligers en sympathisanten een honderdtal bomen.

Tussen de konijnenpijp en de N49 ligt de Charles de Costerlaan

De weg loopt langs het Sint-Annabos.

De manège is door de BAM plannen moeten verdwijnen

De voorbije week heeft het gevroren en gesneeuwd, gisteravond is de dooi ingevallen en overal staan plassen en is het nat.

Overal zie je de bordjes van de voorbije boomadoptie acties

Het bos ziet er steeds weer anders uit en kom je wandelaars of joggers tegen.

Het is warmer maar natter dan verwacht

Het weerbericht voorspelt winterse buien met kans  op ijzel.

Lekkere tomatensoep met lettertjes

Eén van de bedoelingen van de actie is op de waarde van de omgeving te wijzen.

Met een hoogtewerker kan je de omgeving overzien

Terwijl je naar boven gaat legt Jef Van De Wiele van Natuurpunt WAL uit waarover het gaat.

De Sint en Zwarte Piet komen er aan

Ze willen er het fijne van weten

Ze gaan mee naar boven

Jef Van De Wiele:

Vooreerst is dit bos een buffer tussen de industrie, het verkeer en de bewoning. We zitten hier aan de rand van de tweede grootste concentratie van industrie in de wereld, na Houston. Alle bomen in dit bos moeten verdwijnen voor de huidig geplande Oosterweel verbinding.

Voor ons moet de Oosterweel verbinding er niet komen. De overheid zou ervoor moeten zorgen dat er minder verkeer is. Elke nieuwe weg trekt weer meer verkeer aan. Als ze dan toch persé een weg willen aanleggen laat ze dan het Meccanotracé nemen, dat gaat meer naar het westen. Dan hou je het verkeer van de stad weg.

Als de Vlaamse regering toch hier wil bouwen, moeten ze van dat bos afblijven. Dit bos is uniek het is bijna 100 Ha groot. Alleen Berlijn  heeft zo’n bos, zo dicht bij de stad. Het Sint-Annabos ligt op 2km van de Grote Markt.

Heel veel mensen hebben nood aan dit bos en komen hier recreëren. Er zijn mensen die zich geen treinticket naar zee kunnen veroorloven,  hier kunnen ze op adem komen en met hun kinderen wandelen.

Volgens de overheid is dit een dood, versleten en kaprijp bos.

Wij, van Natuurpunt WAL vinden dit onzin. Dit is niet waar. We hebben al ellenlange lijsten gemaakt van al wat hier voorkomt van planten, dieren en vogels. Eén/zevende van de 4000 Belgische paddestoelen komt hier voor. En zo kan ik nog heel de middag verder gaan. Dit is geen waardeloos bos. Dit bos is uniek, het buffert, het is een bos voor recreanten en het is een bos met een grote biodiversiteit. Overheid handen af.

Oud burgemeester Bob Cools ondersteunt de actie

Bomen planten

Erik De Bruyn kijkt toe hoe Pol Goossen en Wim Van Hees een boom planten

Economische waarde van het bos

Onze huidige maatschappij zet alles om in geldswaarde. Minister Schauwvlieghe heeft een instrument besteld, waarmee je de waarde van een bos in €’s kan uitdrukken. Deze tool is in maart 2010 geleverd en Johan Vandewalle van Natuurpunt Antwerpen-Noord heeft de berekening gemaakt. Het Sint-Annabos gedurende 25 jaar gebruiken als slipstort betekent voor de gemeenschap een verlies van 166.800.000€ . (red.  25 jaar, na het kappen en het slipstort tot de eerste bomen er terug staan en beleving van een bos geven, is een zeer optimistische schatting)

Advertenties

4 Reacties op “Bomen planten in het Sint-Annabos

 1. John Moussiaux

  Mag zeker niet verdwijnen dat stuk natuur en groen
  Goe dat er zo acties regelmatig komen
  Was het zomer geweest waren er 500 Man aanwezig

 2. Jan Janssens

  Terwijl futiliteiten dikwijls dramatisch worden opgeblazen door de media, komt dit niet eens in het TV-nieuws. Legt het misschien teveel de hypocrisie van de politici bloot?

 3. Zonde dat dit was op weekend van De Sint… kinderen, familie en vrienden hadden die dag hun handen vol . Niet veel mensen willen actie voeren op zo’n dagen. Het gezin en kinderen komen dan op eerste plaats,gewoon genieten, zonder meer. De actie was volledig fout geplaatst in tijd. Ook al staan er vele mensen achter het bos.

 4. Ik zelf heb jaren in dit vrij groot bos met mijn hond komen wandelen,af en toe pauzeren op de beschutte bankjes,de kronkelende op en afpaden gevolgd,wel degelijk veel soorten paddestoelen gezien en gezellig zitten roffelen in het dorre blarentapijt.En zo’n bufferbos laten verdwijnen voor de megalomane Oosterweelplannen vraagt inderdaad voor sociale tegenaktie met of zonder Sinterklaas.Struggle goes on!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s