Ademloos en Natuurpunt WAL omarmen het Hof ter Schelde

Voorbije week viel ‘De Nieuwe Antwerpenaar’ in de bus met een artikel over het Masterplan 2020. Over het Sint-Annabos staat er: “Wel kap, geen slibstort”. Zondag omarmden sympathisanten van Ademloos en Natuurpunt Wal, het Hof ter Schelde, aan de rand van het Sint-Annabos.Volgens Wim van Hees van Ademloos, neemt ‘De Nieuwe Antwerpenaar’ de rol over van de vroegere communicatiediensten van BAM.

Simulatie van het Sint-Annabos na één jaar in 'De Nieuwe Antwerpenaar'.

In het voorjaar 2006 is een gedeelte van het gerooide deel van het Sint-Annabos terug aangeplant. Zo kan je perfect zien hoe een ‘bos’ er in werkelijkheid na ruim vier jaar uitziet. In de zomer staan er uiteraard blaadjes aan die boompjes. Maar het is duidelijk dat de boompjes na 4 jaar weinig voorstellen.

De boompjes op de voorgrond staan er nu ruim 4 jaar. Ze zijn veel korter en schraler dan de bomen na 1 jaar in de 'De Nieuwe Antwerpenaar' simulatie.

Dood hout vormt bij stormweer een bedreiging

‘De Nieuwe Antwerpenaar’ wijst ook op de veiligheid en insinueert dat het bos waardeloos zou zijn. “Dat (= Sint-Annabos) bestaat bijna volledig uit volgroeide canadapopulieren. De laatste jaren werden die niet optimaal onderhouden en de grote hoeveelheid dood hout vormt bij stormweer een bedreiging. Vandaar dat het bos ook geregeld gesloten wordt voor wandelaars”.
(red: Het Zoniënwoud wordt bij stormweer ook gesloten)

Jef van de Wiele van Natuurpunt WAL. Er zou een getijdenbos komen. We geloven niet dat de bomen tegen het brakke Scheldewater kunnen.

Jef van de Wiele: “Het bos moet blijven omdat”:

 1. “Het Sint-Annabos is een geweldige buffer tussen de industrie en de bewoning. We zitten hier op de rand van de tweede grootste concentratie van industrie ter wereld. Dit bos is de groene linker long van Antwerpen en haar rechter long die doet het niet. Als we nu ook nog die linker long afnemen… “
 2. “Dit is een waardevol bos met een hoge biodiversiteit van meer dan 1000 soorten.”
 3. “Dit bos is maatschappelijk belangrijk. Het is een gratis recreatieplaats voor iedereen. Ook voor degenen die op de rand van de armoede leven.”

In de winter langlaufen of spelen met de slee. Het kan in het Sint-Annabos

“Wat mij betreft bent u de mensen van het jaar!”

Wim van Hees

Wim van Hees: “Sinds dit voorjaar liet Ademloos meer dan 15,000 bomen adopteren. U was daarbij. En sinds mei bundelden Natuurpunt Wal en ademloos hun krachten. Sinds de milieuvergunning voor de vernietiging van het St. Annabos hebben we samen persconferenties gegeven, info-avonden belegd en drie activiteiten in Openlucht. U was daarbij. Sindsdien tekenden 3,000 mensen hun solidariteit met ons verzoek tot vernietiging bij de raad van state. U was daarbij. Wij werden hierbij ook gesteund door de BBL, Natuurpunt Vlaanderen en de VBV. Gezamenlijk hebben die meer betalende leden/families dan alle families in Antwerpen samen. U bent daarbij. Wij hebben dus zelfs nationale steun”.

De linkeroever bestaat politiek niet. Er wonen 15,000 mensen, waarvan zeer velen zeer kwetsbaar. Voor de politiek duidelijk niet relevant.

Wim van Hees: “Door acute selectieve doofheid, blindheid en erger van onze politici is de toestand rond het bos nog exact dezelfde dan bij de start van Ademloos in maart 2008.
Ik illustreer dit vandaag met drie mensen”:

 1. “Vanaf 18 oktober 2009 had Patrick Janssens het mooiste maar ook strengste mandaat wat een burgemeester kan krijgen. Zijn bevolking én al zijn adviesorganen én een unanieme gemeenteraad én een unaniem college hadden allemaal een mandaat afgegeven tegen het sluiten van de ring op het BAM tracé.
  En waar is Patrick mee thuis gekomen? Met tunneltjes op het BAM tracé.
  Hij beweerde bovendien als enige dat  onze slogan was: “stem de brug onder de grond”.  Terwijl 6O,OOO Antwerpenaren een affiche op hun raam hadden “Het BAM tracé? stem nee!
  Maar wat het Sint-Annabos betreft is de situatie nog erger. Nog dit jaar  zei Patrick Janssens : ik ken het Sint-Annabosdossier niet! Een grotere miskenning van zijn kiezers is nauwelijks denkbaar.
 2. “Mark Van Peel zegt in zijn belangrijke publieke tussenkomsten. Dat men op linkeroever onmiddellijk de spade in de grond kan steken, omdat er op Linkeroever geen probleem is”.
 3. “Guy Lauwers is schepen van milieu en van linkeroever. Man met een schitterend actieverleden.  Guy Lauwers sprak in januari 2010 de volgende woorden op linkeroever: “read my lips, het Sint-Annabos wordt niet gekapt”. Dat zijn toch woorden waar geen twijfel over kan bestaan? Die man gaat voor de kettingzaag staan? Helaas sindsdien zwijgt hij”.

De handelaars waren niet tevreden 10% minder verkoop dan vorig jaar. Volgens de organisatoren kwamen er 500 personen het Hof Ter Schelde omarmen.

geen slibstort wel baggerstort en wel kap

Over de Oostelijk helft van het Sint-Annabos is volgens  ‘De Nieuwe Antwerpenaar’  “nog geen beslissing genomen”. Onder de kop: “Wel kap, geen slibstort” schrijven ze:  “Tijdens de tunnelwerken zal aan het Sint-Annabos alleen afgegraven grond gestockeerd worden, zeker geen slib. De grond wordt uitgegraven van onder het slib, en dan vermengd met Scheldewater. Hij is dus niet verontreinigd. Het gaat om zand, klei en veen. Het slib blijft op de boden van de Schelde liggen”.

De Nieuwe Antwerpenaar heeft hier een punt. Slib is rivierbodem sediment dat zich, daar waar het water stiller stroomt op de bodem afzet. Het slib kan afgegraven worden en ergens anders in de Schelde gestort. Bij het graven van een sleuf in een getijdenstroom gaat zich weer slib in die gleuf afzetten. Bovenhalen van enkel de grond zoals De Nieuwe Antwerpenaar schrijft is ook niet correct. Wel correct is het om over baggerspecie te spreken.

‘De nieuwe Antwerpenaar’ gaat wel in de fout als hij zegt dat er nog geen beslissing genomen is. Die is er wel en er is zelfs een milieuvergunning voor afgeleverd. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat die beslissing ook wordt uitgevoerd. Want ‘De Nieuwe Antwerpenaar’ schrijft ook: “Momenteel onderzoeken Vlaanderen en Antwerpen achter of het mogelijk is om de afgegraven grond naar een andere plaats te voeren”.

Tweeēnhalf jaar

De Nieuwe Antwerpenaar schrijft: “Het gerooide deel (= westelijk deel) zou tweeēnhalf jaar gebruikt worden om de uitgegraven grond (=baggerspecie) van de tunnelwerken op te slaan. Daarna zou het ook volledig heraangelegd worden”

Hier gaat De Nieuwe Antwerpenaar heel kort door de bocht. Ideaal is een baggerstort een 2 meter dik, terwijl het baggerstort meer dan dubbel zo dik zal zijn. De vergunning is aangevraagd voor 20 jaar. Niemand kan zeggen hoe lang het gaat duren, want de droogtijd hangt voor een groot gedeelte af van klimatologische omstandigheden die we niet in de hand hebben.  De droogtijd zal ergens tussen de 2,5 en 20 jaar of nog langer liggen.

Het Natuurpunt en Ademloos koor

Het koor zingt een variante op het ‘Antwârpe. . Gij Zè Ga Veur Mij’ van de Strangers.

Sint-Annabos, gij ze gij vor mij
Toch het bos da mij zo blijft bekoren
Da bos is vor mij de Keyzerlei
Daar hebbe kik mijn hart verlore …

Het was minder koud dan het leek, maar bij de vuurkorf voelde het toch beter

De omarm het Hof ter Schelde actie

Oersprong

Spectaculair is wel het minste dat je van het Oersprong optreden kan zeggen

Gelukkig is het in de winter vroeg donker en kwam de vuurshow van Oersprong perfect tot zijn recht.

De 'blote buiken' van de dansers staan in schril contrast met de dikke jassen van de toeschouwers

Deze banner vat de actie samen

Het laatste woord is nog niet gevallen.

 

Advertenties

2 Reacties op “Ademloos en Natuurpunt WAL omarmen het Hof ter Schelde

 1. Moedig ! 🙂

  Ik twijfelde eraan of ik nog uit de tunnel zou geraken of tot de dooi zou veroordeeld worden tot achteruitschuiven…

 2. @ Nil, als ik niet beloofd had te komen was ik thuis bij de stoof blijven zitten. Ben met bus 36 geweest die stopt aan het Hof Ter Schelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s