Mensen die steeds klaarstaan voor anderen verdienen beter

Sinds zaterdag 15 januari 2011 rijden de ambulances van de dienst 100 het Sint-Erasmus ziekenhuis in Borgerhout voorbij. Vrijdag werd de dienst 100 door een aantal omwonenden en sympathisanten in de bloemetjes gezet. Het lijkt de bedoeling om de patiënten van het goedkopere en onlangs gemoderniseerde Sint-Erasmus over te hevelen naar de duurdere ziekenhuizen.

Er hangt een zwarte vlag aan de ziekenwagen van de dienst 100.

Het ziekenhuis ligt aan de buitenkant van de ring vlak bij de grens Borgerhout-Deurne. Voor Deurne is het ziekenhuis belangrijk.

Geneeskunde voor het volk voert samen met de omliggende bewoners en sympathisanten actie.

Peter Mertens met sjaal naast een speechende Dirk van Duppen.

Dirk van Duppen: “Zes maand geleden sloot de dienst intensieve zorgen. 15 Januari 2011 sluit de dienst 100. Dirk van Duppen vreest dat het sluiten van deze diensten stappen zijn in de richting van het ontmantelen van het Sint-Erasmus ziekenhuis. Op 21/6/2008 hielden honderden patiënten, huisartsen, ziekenhuisartsen en verplegend personeel een zomerstoet, onder de slogan: “Geen verhuis van ons ziekenhuis”, van Stuivenberg naar Sint-Erasmus. De directie beloofde toen dat Sint-Erasmus zou open blijven als acuut ziekenhuis. We zijn bezorgd dat de directie zich niet aan haar belofte houdt.”

Een sociaal, volwaardig en kwaliteitsvol ziekenhuis dicht bij de mensen is nodig

“Een patiënt van het Sint-Erasmus ziekenhuis moest in 2009 voor een tweepersoonskamer in bijv. heelkunde gemiddeld 247 € uit eigen zak opleggen tegenover 917 € in Middelares. (bron website CM) De ziekenhuizen liggen 2300 meter uit elkaar, maar Middelares is gemiddeld 3,7 maal duurder dan Sint-Erasmus. Als men geen zware hospitalisatie verzekering heeft is dat voor veel mensen onbetaalbaar geworden.”

Fons leest getuigenis voor

Walter van de Langbaanvelden schrijft: “De bevolking veroudert, is dus minder mobiel en heeft meer medische hulp nodig in de nabije omgeving. Een ziekenhuis sluiten dat recent met veel ‘publiek’ geld werd gemoderniseerd is onzin. Zeker als het vervangen wordt door een mastodont genre UZA of Middelares. Hulp op mensenmaat is noodzakelijk. De mens moet primeren, niet de technologie of de winstgevendheid”.

Fons leest nog een getuigenis voor.

Marc van de August Petelei schrijft: “Een kleiner ziekenhuis in de buurt is beter dan een groot ziekenhuis op afstand. Erasmus staat dichter bij de mensen omdat het kleinschaliger is. Door geen ‘grote kazerne’ te zijn, heeft het nog een familiaal karakter. Erasmus is een sociaal ingesteld ziekenhuis waar men op een democratische manier wordt behandeld.

De werkgelegenheid komt in het gedrang. Kwaliteitsvolle zorg aan een betaalbare prijs zal je niet vinden in een geprivatiseerd ziekenhuis zoals Middelares. Het stoort mij dat het besluit om Erasmus te sluiten zomaar genomen wordt zonder inspraak van de patiënten”.

Lisette leest getuigenissen voor.

Maria van de Weerstandlaan schrijft: “Deurne-Zuid en Borgerhout hebben ook recht op snelle, gemakkelijk bereikbare hulp in de buurt. Vooral voor ouderen en gehandicapten is dit belangrijk. Erasmus hoort al zo lang bij ons, (ik ben er geboren) Partner, familie en vrienden kunnen gemakkelijker op bezoek komen als het ziekenhuis dicht in de buurt ligt. Het is niet te groot, nog geen fabriek waar men levers, knieën, nieren enz… behandelt, maar wel Julie en Franske van kamer tien of zo”.

Personeel 100 luistert naar de getuigenissen.

Edgard van de Van Havreplein schrijft: “Wordt er geen rekening gehouden met de vergrijzing van de bevolking? Hoe moeten ouderlingen zich verplaatsen naar het Noorden van Antwerpen? Wordt het alleen maar ziekenhuizen voor de armen”?

Georges leest getuigenissen voor.

Jules van de Muggenberg schrijft: “Ik ben 84. Mijn vrouw en broer zijn gestorven in Erasmus. Wij kennen dat ziekenhuis als onze binnenzak. Laat ons Erasmus behouden. Dan moeten we geen ANGST hebben als we worden opgenomen, om iets te mankeren. Wij willen geen ANGST hebben als we ziek worden, om tekort gedaan te worden”.

Nieuwe low-care dialyse

Joseph van de Van Hautelei schrijft: “Mensen die niet de luxe van een auto hebben zijn het zwaarst gestraft. Met het openbaar vervoer ben je heel lang onderweg om zieke familieleden te bezoeken in een verder afgelegen ziekenhuis. Sint-Erasmus is juist gerenoveerd, het is dus een enorme verspilling van ons geld dat wij via de belastingen betalen. Nieuwe investeringen kunnen ook in bestaande klinieken. Heeft de staat en de stad al geen schulden genoeg”?

Patiënten en omwonenden luisteren aandachtig naar de getuigenissen.

Georges van de Dascottelei schrijft: “Ik ben bij verschillende dokters patiënt. Het zijn goede dokters die nog wat tijd maken voor de patiënten, wat ook niet overal gebeurt. Het personeel is er altijd vriendelijk. Bij opname wordt je daar nog behandeld als patiënt en niet als nummer zoveel. Met mijn inkomen kan ik in een privéziekenhuis niets gaan doen (o.a. Middelares), veel te duur voor mij. Als ik verneem hoeveel de verbouwingen hebben gekost en men de kliniek nu zomaar gaat sluiten, dan voel ik mij ziek omdat het met ons belastinggeld is, ook van “Jan met de pet” .”

Frie leest getuigenis voor.

Lut van de Dordrechtlaan schrijft: “Het is een goed ziekenhuis met goede dokters, goede verzorging en een prima materniteit. Ze zijn er vriendelijk en behulpzaam. Het is makkelijk bereikbaar voor veel patiënten en minder duur dan privéziekenhuizen. Ik vind het dus niet nodig om veel geld te spenderen aan een nieuw gebouw dat veel verder gelegen is. Ze moeten de bestaande ziekenhuizen in ere houden en moderniseren waar nodig. Vele arme, hulpbehoevende mensen hebben nood aan dit ziekenhuis”,

Frie leest nog een getuigenis voor.

Patricia van de Herentalsebaan schrijft: “Ik ben buurtbewoner met twee kinderen en zeer tevreden met de diensten van het Erasmus-ziekenhuis. Indien dit verdwijnt is er alleen nog een privé-kliniek met het gevolg dat alles weer eens veel duurder wordt”,

Dirk van Duppen

Dirk van Duppen: “Wij hebben al een kleine overwinning behaald, oorspronkelijk wilde de directie de uren van de spoed inkrimpen en alleen overdag openhouden. Maar nu blijft de spoed van Erasmus 24u per dag open”.

Patiënten en buurtbewoners zetten het personeel van de Spoed in de bloemetjes.

Advertenties

3 Reacties op “Mensen die steeds klaarstaan voor anderen verdienen beter

  1. Stevige en duidelijke reportage Luc !

  2. Dat is weer zo’n mooie reportage over een helaas niet zo mooie evolutie. Fantastisch dat zij en jij er werk van maken om dit aan de kaak te stellen en misschien/hopelijk kunnen we mettertijd dingen veranderen. Ten goede! Menswaardiger, RechtWaardiger!

  3. we zullen nog dikwijls moeten betogen, denk ik…
    heel duidelijke reportage!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s