Bezette stad

Over heel het land  voerde het ABVV en ACLVB actie tegen het Inter-Professioneel Akkoord. Op de Antwerpse Meir stonden piketten voor de grote winkelketens. De klanten kregen informatie over het hoe en waarom van de actie en werden gevraagd niet binnen te gaan.

Voor de gewone burger staat er veel op het spel. Voor 2012 is er maar een loonsopslag van 0,3% voorzien. Omgerekend geeft dit voor een bruto loon van 2000€ een meerwaarde van 6€.

De acties op de Meir richtten zich tegen de grote winkelketens. De kleine zaken werden ontzien. Kleine zelfstandigen zijn evengoed slachtoffer als de gewone arbeiders. De actievoerders wijzen de grote zaken en het beleid erop dat ze het niet pikken dat ze aan onze lonen zitten.

Aan de klanten werden pamfletten uitgedeeld.

In het pamflet staat o.a.: Het gaat ook over uw index. Het is dankzij de index dat uw inkomen de stijgende prijzen kan volgen. Zonder die bescherming gaat uw koopkracht er jaarlijks met 2% op achteruit.

Twee procent minder koopkracht, dat betekent 7 dagen minder winkelplezier op een volledig jaar. Dat is heel wat meer dan de hinder die u vandaag mogelijk ondervindt. En als u minder gaat kunnen winkelen, betekent dat ook  minder werk in onze industrie en winkels.

Het piket ziet er heel massief uit, maar het maakte vlot plaats om leveranciers toe te laten te leveren.

Bij de meeste winkels waren de deuren op slot. Het was meestal niet zo zichtbaar als hier. Dit leidde soms tot de komische situatie dat de piketten klanten na lang aandringen doorlieten, waarna deze dan merkten dat de winkel dicht was.

De Wever (N-VA): “Waar moet het geld vandaan blijven komen?”

In de standaard sprak hij zelfs over een “Bezette stad”

Er was ook een actie aan ‘De Belastingen’. De actievoerders zeggen het zo:

We aanvaarden die groeiende kloof niet langer en pleiten voor realisme:

 • progressieve belasting van de grote fortuinen
 • strijd tegen de fiscale fraude
 • opheffing van het bankgeheim
 • afschaffing notionele intrestaftrek
 • stopzetting van de belastingsvermindering voor de vennootschappen
 • taxering van de superwinsten van Electrabel
 • bijkomende middelen voor de fiscus om de belastingscontroles correct uit te voeren

Deze maatregelen kunnen het federaal budget spijzen met 25 miljard euro per jaar. Exact evenveel als het ‘tekort’ dat veroorzaakt werd door de blanco check van de regering aan de banken!

Luk Lemmens (N-VA) (links op de foto) in gesprek met de actievoerders

De actievoerders werden beschuldigd van verbaal en fysiek geweld. Een van de actievoerders over het gesprek: “De N-VA mandataris vond de actie niet democratisch omdat wij de mensen verhinderen de winkels in te gaan. Wij willen wel dat de winkels sluiten en dat de mensen niet binnengaan. We doen dat heel bewust om die mensen mee te laten nadenken over werkomstandigheden, loon en de zaken die we kunnen verliezen. We voeren geen agressieve actie. We voeren een vriendelijk actie en vragen na te denken over het IPA akkoord.”

Bij de mandataris was ook een dame in een duur uitziende jas. Een actievoerster hierover: “Zij pretendeerde dat ze veel minder verdiende dan wij of onze kameraden hier.” Een werkloze van het werklozencommitee: “Wij moeten het met veel minder doen dan de mensen denken. Ik zou zelf 1 van haar handschoenen niet kunnen betalen.”

De gepantserde politiewagen is niet moeten optreden.

Zelfs de honden van de actievoerders waren niet agressief.

Advertenties

2 Reacties op “Bezette stad

 1. Zeer informatief ! Bedankt luc.

 2. Wodan-Donar

  Elke particulier, elke zelfstandige is verantwoordelijk voor zijn daden. Alle onkosten en verwoestingen, veroorzaakt door de vakbonden vallen onder de noemer HEIRKRACHT! Hun inkomen komt van lidgeld, belastingsgeld en andere duistere bronnen. Het wordt hoogtijd dat ook zij verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden en opdraaien voor de kosten die zij veroorzaken. Maar zij staan blijkbaar boven de wet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s