Dag van de Aarde in het Sint-Annabos

Met pasen liggen er op de Dag van de Aarde 5000 paaseieren in het Sint-Annabos. De kinderen mogen ze komen rapen. De organisatoren wijzen op de waarde van het Sint-Annabos voor Antwerpen en Vlaanderen.

De actie wordt georganiseerd door De Gezinsbond, Bond Beter Leefmilieu, Jeugdbond voor natuur en milieu, Trage Wegen, Velt, Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Natuurpunt WAL en Ademloos. Ze maakten de redenen van hun actie duidelijk in een persconferentie.

Erik Grietens van de Bond Beter Leefmilieu

Christel Verhas van de Gezinsbond

Bert De Somviele van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen

Volgens de Vlaamse Bosinventaris van 2001 heeft Antwerpen 1079 hectare bos. Omgerekend komt dit per inwoner op 23m². Vlaanderen heeft 247m² bos per inwoner. Wetenschappelijk studies en beleidsvisies pleieten voor minstens 100m² bos per inwoner. Het zou dus onverantwoord zijn nog eens 100Ha in het karig met bos bedeelde Antwerpen te laten verdwijnen door het Sint-Annabos te rooien.

Bos en bomen staan voor gezondheid. B

Wim Van Hees van Ademloos

“Het is best tragisch dat je als inwoner van deze gewesten en als actiegroep blij moet zijn met de doorverwijzing van België én Vlaanderen naar de Europese rechters.
Maar welke keuze laat je ook aan die commissie als de reactie van de Vlaamse minister van Milieu op de nieuwe overschrijdingen van de eerste drie maanden is: “gelukkig heeft 93 % van de Vlamingen geen last meer van fijn stof.”
Wat is de realiteit op drie maanden 2011? Europa laat 35 maal per jaar een daggemiddelde toe van max. 50 microgram*. Op 28 meetstations in Vlaamse gemeentes stond er één op O: Retie, 2 beneden de tien: Antwerpse Linkeroever (7) en het landelijke Berendrecht 10. Veurne haalde l8. Alle andere meetstations zaten al boven de twintig. Trieste recordhouder Zwijndrecht: 34. Herstal haalde zelfs 49!!!
Zeer opmerkelijke vaststelling: Linkeroever met zijn zuiverende Annabos en de Schelde zit veilig laag en Zwijndrecht op maar 3 km zit meer dan gevaarlijk hoog.
Merk op dat de groene long van Antwerpen nog wel functioneert, maar als het aan regering, college, BAM en Noriant ligt zal ook deze long dus opgeofferd worden aan het eigen project. Voortschrijdend inzicht? Nooit van gehoord. De eerste schop kan op L.O. in de grond.”
*prof. Nemery van Leuven, internationaal erkend expert verklaarde ooit: “er is geen veilig niveau voor fijn stof”.
Het aanbevolen niveau van de WHO “staat” op ca. een derde van het Europese.

Ik had me heel erg moeten haasten om op tijd op de persconferentie te zijn. Na afloop was ik nog steeds compleet opgedraaid.
Op weg van het Sint-Annastrand naar de voetgangerstunnel brachten dit groen en deze bomen me tot rust en de stress viel van me af. Ik voelde de weldaad van groen waar De Somviele het over had en dacht dat er inderdaad wel een reden is waarom vastgoed duurder is in groene gebieden als Brasschaat, Tervuren of St-Martens-Latem. Groen en bos zijn inderdaad waardevol.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s