Help Heinrich, Hélène, Henry, Heidi, …

Tijdens en vlak na de crisis had iedereen de mond vol van strengere regels voor de financiële markten nu horen we daar steeds minder over. De focus ligt nu op Heinrich, Hélène, Henry, Heidi en alle andere Europese werknemers. Zij hebben de crisis niet veroorzaakt maar dreigen haar te zullen moeten betalen! Op 20 april 2011 voerde ACV Antwerpen actie op de Groenplaats voor een sociaal en solidair Europa.

Diverse lidstaten van de Europese Unie kampen met een al maar oplopend begrotingstekort  en een sterk stijgende overheidsschuld. Die veroorzaakt onrust die zwaar weegt op de economische en financiële stabiliteit van de Europese Unie. Om deze moeilijkheden aan te pakken pleiten steeds meer Europese beleidsdragers, met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy op kop, voor meer “economic governance”. Voor een nog sterkere greep van Europa op het beleid van de lidstaten inzake begroting, overheidsschuld en sociaal-economische thema’s.

Op de pamfletten staan volgende “oplossingen”:

 • De Franse Hélène moet 2 jaar langer werken.
  • Omdat Sarkozy de pensioenleeftijd heeft verhoogd, moeten veel Fransen 2 jaar langer werken.
   Laat Europa het Franse voorbeeld niet volgen.
 • Heinrich verdient 4.81€ (red = 832€ p/maand) per uur om het Duitse wonder te realiseren.
  • Omdat er in Duitsland geen minimum lonen zijn leven veel werkende mensen in armoede.
   Laat Europa het Duitse voorbeeld niet volgen.
 • De Engelse Henri moet 11.000€ betalen om te studeren.
  • Omdat in Engeland het inschrijvingsgeld tot 3 maal duurder wordt, haken veel jongeren af.
   Laat Europa het engelse voorbeeld niet volgen.
 • In België houdt de index Heidi’s loon op peil
  • Omdat Europa de index wil afschaffen dreigen veel Belgen te verarmen.
   Laat Europa de index niet afschaffen.
Je kon een petitie met de eisen van ACV Antwerpen voor een sociaal Europa ondertekenen. 

ACV vreest dat Europa druk zal uitoefenen om de lonen te matigen, om te besparen in de openbare sector, om de pensioenleeftijd op te trekken, het sociaal overleg af te bouwen en de brugpensioenen te beperken.

Dit kan en mag niet gebeuren! Ons sociaal model is hier veel te belangrijk voor! Daarom willen wij Europa duidelijk maken dat de huidige denkpistes voor ons meer dan 1 stap te ver zijn en dat we niet laten raken aan verworvenheden van de werknemers!

Geïnteresseerden kregen hapjes uit verschillende Europese landen.
ACV Antwerpen is niet gekant tegen Europa, noch tegen meer Europese coördinatie inzake sociaal-economisch, financieel en budgettair beleid. Integendeel zelfs! Europa kan een belangrijke motor voor de groei van welvaart en welzijn vormen. Zo zou Europa een belangrijke rol kunnen spelen voor meer regulering van de financiële sector, tegen fiscale concurrentie tussen de lidstaten, tegen sociale dumping, …
De 10 eisen van het ACV

 1. Vrijwaring van index, voor werknemers, ambtenaren en sociale uitkeringen.
  Europa, handen af van de index. Pak de problemen aan bij de bron: overdreven prijzen voor levensnoodzakelijke producten: elektriciteit, gas, voeding … 
 2. Ruimte voor loonoverleg in de sectoren en bedrijven.
  Europa, stop het inbeuken op de vrijheid van overleg. Laat de werknemers delen in de groei en de winsten.
 3.  Bestrijd de armoede onder de werkenden.
  Europa, zorg dat er in elk land, in elke sector en voor elke leeftijd behoorlijke minimumlonen komen. Stop met de kritiek dat de huidige minimumlonen te hoog zijn.
 4. Fatsoenlijke uitkeringen voor langdurig werklozen.
  Europa, bestrijd de langdurige werkloosheid, niet de langdurig werklozen. Stop met de pogingen hun uitkering stop te zetten of te verminderen.
 5. Bevorder de werkzekerheid.
  Europa, maak flexibele contracten zekerder. In plaats van vaste contracten onzekerder te maken door bescherming tegen ontslag af te bouwen.
 6. Op tijd genieten van oude dag.
  Europa, waag het niet de pensioenleeftijd op te trekken. Pak de werkloosheid aan van 18 tot 64 jaar. In het bijzonder bij de jongeren.
 7. Menselijke eindeloopbaanregelingen.
  Europa, stop uw aanvallen op het brugpensioen. Overtuig werkgevers om ouderen niet de deur te wijzen en om ze aan te werven. Help oudere werknemers hun job te behouden of aan de bak te komen.
 8. Leefbare pensioenen.
  Europa, de Belgische pensioenen zijn niet denderend. Jaag geen gepensioneerden in de armoede door het pensioen te laten zakken naarmate de levensverwachting stijgt.
 9. Saneer sociaal.
  Europa, misbruik de sanering van begrotingen niet om blind te doen hakken in sociale zekerheid en collectieve voorzieningen. Bekijk zeker ook wat kan aan de inkomstenkant. Door vermogens en inkomens uit vermogen sterker te belasten, met inbegrip van een taks op financiële transacties. En door de lekkages te stoppen van fiscale fraude, bijdragefraude en ontwijking.
 10. Financiële markten aan de leiband.
  Europa, stop de obsessie om de arbeidsmarkt te hervormen. Begin eindelijk eens met de hervorming van de financiële markten. 
Advertenties

4 Reacties op “Help Heinrich, Hélène, Henry, Heidi, …

 1. kan ik het helemaal mee eens zijn. ik begrijp trouwens niet dat een slimme econoom niet beseft dat er ook kopers moeten zijn. Een verarming van de bevolking is dus zeker niet in het voordeel van de bedrijven die ons voor een hongerloon willen laten werken! Wie gaat hun spullen nog kunnen kopen ?
  De NVA zou graag hebben dat we Chineesjes worden maar ze vergeten dat die tenminste het (voorlopig nog) rijke Westen hebben om hun producten te slijten. ik stem in elk geval nog altijd voor sociaal, solidair en liefst ook antinucleair 🙂

 2. Goeie! 🙂
  Nu moeten ze het natuurlijk ook doen, he…

 3. Met dank voor de duidelijke info Luc

 4. Alle geluk zijn er nog de vakbonden ! Wat zouden we doen zonder hen .
  Als we het van onze politieke partijen zouden laten afhangen zou het een regelrechte ramp worden . NVA staat vóór sociale afbraak en eigen gewin.
  Zie maar hoe alle randpolitiekers spurten om ” hun” partijen te verlaten en deel te gaan uitmaken van het NVA . Ze denken daar nog een aantal jaren gerust te zijn en poen te mogen pakken. Dat ze hun oorspronkelijke idealen moeten verloochenen is een kleine prijs . De domme kiezer zorgt wel voor hen. En wat merkwaardig is , niemand vind dit erg , het is binnen dat wereldje normaal dat je vandaag “zus ” zegt en mogen “iets anders ” zegt . Zolang de centen maar binnenkomen . De Ludo VC in antwerpen is weer zo’n tof voorbeeld . ” Mijn bomma was socialist en mijn vader nationalist , ik liberaal dus kan ik kiezen waar ik heen ga ” en dat was geen grap !! Hij is nu zijn overloperij aan het onderhandelen en dan zal de antwerpse domme kiezer hem wel weer voorzien van 6 jaar royale wedde .
  alle geluk dat we nog vakbondsmensen hebben die voor ons zorgen .
  Dikke proficiat voor die mannen en DOE ZO VERDER !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s