Red de bomen van de Keyserlei

Zaterdag protesteerden een vijtigtal actievoerders tegen het kappen van de lindebomen op de Keyserlei in Antwerpen. De Keyserlei wordt heraangelegd. Momenteel rijden er auto’s en bussen. In de toekomst rijden er alleen nog bussen in één richting, dat is een verbetering tegenover vandaag. Volgens boze tongen vinden de horeca uitbaters dat de bomen op de verkeerde plaats staan. Daarom moeten ze gekapt worden, zodat er nieuwe kunnen geplaatst worden en ook deze straat kan veranderd worden in een steriele ruimte.

Volgens het plan rijden hier in de toekomst alleen nog maar bussen in één richting. Er komt dan plaats vrij voor voetgangers en fietsers. Dit kan perfect zonder één boom te kappen.

Bij dergelijke werken is het steeds moeilijk juiste informatie te verkrijgen. Durf je wachten tot alle info er is, dan ben je te laat om nog te reageren en kunnen de plannen niet meer gewijzigd worden.

Je zou verwachten dat de horeca hier blij mee is. Op de foto hoor je natuurlijk het verkeer niet, maar als dat nu nog vermindert, wordt het toch een stuk gezelliger hier een terrasje te doen.

Volgens de actievoerders wil de horeca de bomen verder van hun zaken. Ze willen andere bomen die later op het seizoen in blad komen en die minder schaduw geven. Want schaduw is slecht voor de ‘commerce’.

Natuurpunt profileerde zich het sterkst

Er werd rustig van gedachte gewisseld en veel voorbijgangers bleven even hangen voor meer informatie. Deze reportage is geschreven vanuit het standpunt van de actievoerders, uit gesprekken en ideeën opgedaan tijdens de actie.

Terwijl er drie de petitie tekenen staan er al vier aan te schuiven.

Niet alleen op de Keyserlei

Niet alleen op de Keyserlei staan de bomen onder druk van het stadsbestuur. Hier zijn het de bomen van de Nationalestraat die het moeten ontgelden. Ook op de VIIe Olympiadelaan en de kaaien zijn de bomen bedreigd.

Aan de Wilde Zee zijn vorig jaar met de heraanleg zeker 8 bomen gekapt. Op de foto de resten van 5 gekapte bomen.

De vijf overblijvende bomen op het plein, staan er een jaar later schraal bij. Zo geven ze niet teveel schaduw voor de horeca. Een groot gedeelte van de ruimte is niet gebruikt. Het klimrek (je moet even zoeken om het op de foto te vinden) oogt misschien op papier, in werkelijkheid staat het er wat belachelijk bij. Het lijkt weggezakt in de grond en enkel nuttig als versiering. Met de leefbaarheid van de stad voor zijn bewoners wordt geen rekening gehouden want spelende kinderen zijn slecht voor de ‘commerce’.

De stad kapt niet alleen bomen, ze plant er ook en dan kijken ze niet op een meter. De bomen op het Blauwtorenplein zijn zeker 4 a 5 meter hoog. Ze zijn even dik geplant als aardappeltjes op een ‘nouvelle cuisine’ bord. Ze hebben er een steriel plein van gemaakt. Het Antwerpse stadsbestuur heeft last van smetvrees. Bomen zijn organisch en dus vies en moeten zo veel mogelijk verdreven worden. Bomen zijn ook gevaarlijk want er kunnen zich ongure figuren achter verstoppen. (struiken kunnen hierdoor helemaal niet) En stel je voor dat kinderen hier ‘bedot’ achter de bomen spelen. Dat geeft overlast en dat is slecht voor de ‘commerce’.

I.v.m. de horeca ben ik op de Wapper gaan kijken. De parasols bieden de schaduw die de minibomen niet kunnen leveren. Voor de zonnekloppers is er zelfs een parasol niet open. Nu verkies ik de frisse lommer onder een boom boven de hitte die onder een parasol hangt, maar niet iedereen denkt zo. De bomen hier zijn gedegradeerd tot siervoorwerp. Stel je voor dat dit plein echt gezellig was, dan zouden de mensen langer blijven zitten en dat is slecht voor de ‘commerce’.

Op hetzelfde plein staat nog een hele rij bomen, die het kantoorgebouw opfleuren. Zouden ze hier een architect voor geraadpleegd hebben? Zitten die mee in de telling van het aantal bomen in de stad?

Geef mij deze bomen maar, 50 meter verwijderd van van die op de vorige foto. Ze staan achter het koninklijk paleis. Deze bomen zijn mooi, geven lommer en ik krijg er onmiddellijk een goed gevoel van. Mijn pen wordt milder. Maar hou het stil dat deze bomen hier staan. Misschien krijgt anders iemand het idee van ze te kappen zodat deze ruimte ‘nuttig’ wordt. Dat zou goed zijn voor de

Zaterdag 15/10/2011 voeren de actiegroepen om 14:00u actie op De Keyserlei.

Advertenties

8 Reacties op “Red de bomen van de Keyserlei

 1. Prachtige reportage. Ik ben zeker dat ook in de andere districten in Antwerpen dezelfde woede tegen bomen heerst. Ipv rekening te houden met de bestaande bomen, en daarrond een plan te maken, maakt men een plan en kijkt nadien of er nog ergens wat groen in past. Het moet steriel, wat een treffende omschrijving !
  Dit terwijl de bewoners vaak de bomen willen behouden, en het enkelingen zijn die tegen ‘die smeerlapperij’ zijn. Meer en meer merk je dan ook dat ook ‘de boomliefhebbers’ van zich laten horen en ‘het beleid’ een andere stem laten horen dan alleen die van die enkelingen die enkel maar de nadelen zien van bomen. Dit is heel belangrijk, denk ik, laat je stem horen indien je het er niet eens mee bent, kom op voor die bomen, en blijf ervoor opkomen.
  Het is immers niet enkel commerce. Bomen maken een straat aangenaam om in te leven, om thuis te komen, zijn goed voor je psyche, voor een leefbaar stadsklimaat in de zomer, voor mooie silhouetten in de winter. En wat met mensen die geen zonnekloppers zijn, die niet tegen de hitte kunnen, moeten die allemaal onder een parasol kruipen, of binnen blijven ? Ik ken een paar plaatsen waar het vroeger leuk wandelen was, maar die nu niet te betreden zijn in de hitte, omdat er geen grote bomen meer staan die voor schaduw zorgen. Ook ni goed voor de commerce, indien al die mensen binnen of weg blijven. En als het dan toch om geld moet draaien : bomen in de straat, en oude bomen nog meer, verhogen de waarde van je eigendom, daar ben ik van overtuigd. En dan heb ik het niet over de nepbomen die nu overal aangepland worden (beter dan niets ja, maar niet meer dan dat) , maar wel over de majestueuze bomen die er al jaren staan. We moeten leren omgaan met onze bomen en ze naar waarde schatten. Of zoals ik het iemand hoorde zeggen : nog een generatie verder, en die kinderen zullen geen grote, oude bomen meer kennen, want van zodra een boom hier een beetje omvang, en leeftijd heeft wordt hij genadeloos omgehakt. We moeten nu zorgen dat die bomen blijven staan, zodat ook onze kleinkinderen nog bomen zullen kennen van 100 jaar en meer, en daarvoor geen verre reizen zullen moeten ondernemen.
  Een beetje meer respect zou een goed begin zijn. In het geval van bomen is het niet ander en beter, maar handen af, en aanvaarden dat ze er staan. Ze leven, en ondersteunen leven, respect graag !

 2. Sterke reportage Luc !

 3. Ik houd wel van die licht cynische toon van jou 😉

  Trouwens, het is niet enkel in’t stad dat bomen de ‘ontwikkeling’ in de weg staan… ik heb hier in de buurt van mijn stulpje ook ronken gehoord dat er een bepaald plein een heraanleg zou moeten ondergaan… en daar staan ook prachtige bomen… ik hou m’n hart vast als het waar is…

 4. Zeg, vergeet niet dat die bomen voor veel vuil zorgen…
  Al die blaren, dat stuifmeel…
  Dat moet allemaal opgekuist worden met van die lawaaierige bezoedelende luchtblazers.
  Is’t niet mooi dat ons stadsbestuur rekening houd met het milieu en de hooikoortspatienten en gelijk het probleem met de wortel aanpakt?
  Geen boom -> geen blad -> geen vervuilende luctblazer kopen = zoveel bespaard 😉

 5. Het is goed dat er geprotesteerd wordt. Er zijn al te veel bomen verdwenen. Op het einde van de oudaan verdween een prachtige linde die moest wijken voor een architecturaal hoogstandje. De groene schepen verklaarde destijds dat er 17 nieuwe bomen zouden komen…
  Ook privé wordt er serieus gesnoeid, wellicht zonder vergunning. Men beseft blijkbaar niet dat het nut en de nood van bomen in de stad en beschouwt men bomen als een hinder om “in de zon” te zitten, omdat ze “vuiligheid geven” door afgevallen bladeren, omdat de vogels die erin huizen ook eens hun darmen moeten luchten…

 6. Paul Wuillaume

  Honderd procent akkoord met jullie actie. Het is niet goed te praten dat een ontwerper zo maar met een trek op het plan beslist om alle lindebomen te laten sneuvelen. Ik hoop dat dit het begin zal zijn van een massaal protest in de hoop het stadsbestuur te overtuigen dat dit plan waanzin is.

 7. Erg mooie rapportage!

 8. Dit geeft echt de sfeer weer die het stadsbestuur wil vernietigen. De vergunningsbeslissing is officieel aangevochten ( nu nog wachten op het rolrecht dat te betalen valt… Ja die zware kosten voor mij heb ik op mij genomen..:( De sfeer van de Bomen en van de Horeca was mij echt iets waard als niet belanghebbende niet goed ter been zijnde persoon..) Stop het stadsbestuur geef de vergunningsbetwisting nog wat meer gewicht en teken de petitie op http://www.ipetitions.com/petition/keyserlei/ DANK! Stop het stadsbestuur hun hekel aan groen, hun geldverspillingszucht en liefde voor Beton!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s