Windmolenactie in Doel

In het kader van het Stop & Go platform hielden 80 Organisaties een symbolische actie bij de kerncentrale in Doel. Ze plaatsten elk een windmolentje op de dijk. Kernenergie is oude technologie.Het is hoog tijd dat er geïnvesteerd wordt in duurzame energievoorziening. Elke € kan maar éénmaal worden uitgegeven. Elke € die nog naar kernenergie vloeit is verloren voor de toekomst.Het platform vraagt:

 • De wet op de kernuitstap te respecteren en de kerncentrales na 40 jaar dienst , in 2015 te sluiten.
 • Werk te maken van een gecoördineerde en gedragen langetermijnvisie voor ons energiebeleid
 • Dringend in te zetten op een gecoördineerd en ambitieus energiebesparingsbeleid, om op de lange termijn een zekere, duurzame en betaalbare energievoorziening te garanderen.
 
Onderweg naar Doel reed ik in de haven voorbij zonnepanelen en een windmolen. Door de onduidelijke houding van de regering wordt er te weinig geïnvesteerd in duurzame energie. De nieuwe spelers moeten immers opboksen tegen de monopolie positie van Electrabel met haar door de belastingbetaler afbetaalde kerncentrales.
Het Stop & Go platform is precies 25 jaar na de ramp in Tsjernobyl gelanceerd. Vandaag zijn er al 80 leden uit milieuverenigingen, uit de cultuursector, de Noord-Zuidbeweging, middenveldorganisaties, politieke partijen en actoren uit de hernieuwbare energiesector. Samen vertegenwoordigen ze een zeer ruime achterban.
Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu
De argumenten vóór duurzame energie zijn ondertussen bij iedereen gekend. Als geheugensteun staan ze hieronder opgelijst.
 • Kernenergie verhindert de noodzakelijke transitie naar een duurzame energietoekomst
 • Kernenergie is een deel van het klimaatprobleem, niet de oplossing
 • Kernenergie is overbodig
 • Er is geen veilige oplossing voor het eeuwig stralend kernafval
 • Kernenergie is niet veilig
 • Kernenergie is duur
 • Kernenergie en atoomwapens zijn onlosmakelijk verbonden
De petitie Stap mee uit Kernenergie is reeds door meer dan 80.000 mensen ondertekend. Stop & Go organiseert dit najaar nog een publiekscampagne.
 Wiebe Eekman
Kristof Calvo kamerlid van Groen plant mee de windmolentjes

Dat iedereen gemiddeld 72€ moet betalen voor de zonnepanelen is geen reclame voor duurzame energie. Hoe staat U daartegenover?

Kristof Calvo: “Geen enkel energieproject is gratis. De vraag is, hoe ga je het ondersteuren hoe ga je het financieren? In het verleden is er gekozen om de groene stroomcertificaten voor zonnepanelen via de energie factuur te regelen.

Nucleaire veiligheid, nucleaire afval, onderzoeksreactor Mira zijn ook allemaal dingen die geld kosten en worden via de fiscaliteit gefinancierd. Daar betalen we belastingen voor en dat is een stuk minder zichtbaar. Als we willen vergroenen, als we energie willen hebben in de toekomst, gaat ons dat allemaal een beetje geld kosten.”

De manier waarop het nu gepresenteerd wordt, zwart op wit op de energiefactuur, dat creëert toch mensen die gaan kiezen voor kernenergie?

Kristof Calvo: “Als je de winsten van Electrabel per gezin uitsplitst, kom je aan een hoger bedrag dan de ondersteuning per gezin voor de zonnepanelen. Maar er is een beetje een hetze geweest vanuit Eandis (waar Electrabel nog een stevige vinger in de pap heeft) tegen groene stroom. Ik denk dat er een draagvlak is om langzaam maar zeker over te schakelen naar hernieuwbare energie.

Het is ook zeer belangrijk om volop te investeren in energiebesparing. Dat is de meest slimme en groene manier om de energiefactuur te drukken.

Dus als we die 2 paden gaan bewandelen, hernieuwbare energie en energiebesparing (goed voor de KMO’s en goed voor de consumenten) Denk ik dat we heel wat mensen kunnen vinden die daar achter staan. Als je vandaag ziet hoeveel organisaties hier getekend hebben dan is er een maatschappelijk draagvlak voor een energietransitie.”

Dirk Vansintjan een van de bestuurders van Ecopower was ook aanwezig.
Dirk Vansintjan: “Het is een echte schande dat Electrabel Groene stroom certificaten krijgt om in steenkoolcentrales pellets uit Canada te gaan verstoken met een rendement van 35%. ”
Vindt Ecopower eigenlijk voldoende Belgische projecten om in te investeren?
Dirk Vansintjan: “Spijtig genoeg hebben wij 38 commerciële concurrenten. De ambitie van de coöperaties is om samen de stroom voor de huishoudens op te wekken. Maar met zoveel concurrenten, maar waarvan de hoofdbekommernis geld verdienen is, is dat moeilijk.
Vanuit de coöperaties zijn we voorstander dat de overheid een soort concessies op de wind zou uitdelen. Nu is het zo’n beetje het wilde westen. Wie eerst zijn molentje plant, die kan de wind capteren. De buur daarnaast heeft geen wind meer. De wind behoort volgens ons elke burger toe.”
Er is schijnbaar met energie goed geld te verdienen. De coöperatieve aandelen van Ecopower leveren toch een prachtig rendement.
Dirk Vansintjan: “Ja we kunnen de mensen al 11 jaar aan een stuk 6% geven + nog eens (voor de meesten) stroom aan de minst dure prijs. Dan moet je de rekening van de anderen eens maken.”
Advertenties

5 Reacties op “Windmolenactie in Doel

 1. Heeeeeeeeeeeeeeel tof ! Jammer voor de Nikon …. maar toch niet erg !
  Heel toffe reportage Luc !

  grtjs,

  Franske van Ekeren

 2. goede reportage, interessante info en mooie soft focus beelden.

 3. De droom van kwalitatief goede en goedkope scans is blijkbaar even ver weg als goedkope milieuvriendelijke energie…zonde !

 4. Hoi F2, ik ga mijn Nikon scanner asap laten herstellen want wat ik nu heb is niet te doen. Het resultaat mag dan wel eens grappig zijn, een scan, van é´n negatief, in de beste kwaliteit ( wat nog steeds veel slechter is dan een Nikon scan op minimum) duurt 38 minuten. Tot mijn scanner hersteld is ben ik gedoemd digitaal te fotograferen. 😦

 5. Ik ben vooal geïnteresseerd in nieuwe berichten en ook een beetje in GIMP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s