Lost Generation No Way

Maandag betoogden een tachtig vakbondsmilitanten uit verschillende Europese landen in Brussel. De jongerenwerkloosheid in de EU is naar een record-hoogte gestegen. Miljoenen Europese jongeren worden getroffen door gebrek aan werk (waardig werk!). In Spanje en Griekenland vindt de helft van de jongeren geen job, over heel Europa ruim 20%. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de EU de pensioenleeftijd wil verhogen en zo ouderen langer aan het werk houden, werk waar jongeren zo naar uitkijken. Het EU-beleid faalt schandelijk op zowat alle vlakken die de toekomst van onze jongerengeneratie bepalen. Wij weigeren om zomaar zonder weerstand een “verloren generatie” te worden. Wij laten ons niet naar de slachtbank leiden.

VERLOREN GENERATIE VERGEET HET.

Het doet me denken aan het gedicht ‘Lost Generation’ van Jonathan Reed‘.
Vrij vertaald luiden de eerste regels.

ik behoor tot een verloren generatie
en weiger te geloven dat
ik kan, de wereld veranderen
….
De laatste lijn luidt: Dit wordt allemaal werkelijkheid als we het niet omkeren.

Van onder naar boven wordt het:
ik kan de wereld veranderen
en weiger te geloven dat
ik behoor tot een verloren generatie

Geert Haverbeke van BBTK

Geert Haverbeke: “Ouderen moeten langer werken en jongeren geraken niet aan een job. Het is echt niet zo moeilijk om het verband te leggen. Ik weet niet wat er bij de politici mis is dat zij die link niet leggen”

“Wij willen geen verloren generatie worden. Voor de media en de politiek zijn we een ‘Vergeten Generatie’. Bekijk maar eens de nota Di Rupo, je vindt er geen maatregelen voor de jongeren en tegen de jongeren-werkloosheid”

“Het protest begint bij de jongeren op gang te komen. Kijk maar naar de Spaanse Indignados of de rellen in London. De Engelse situatie is nog een stuk erger. Daar zijn de inschrijvingsgelden verdriedubbeld. Studeren is dan alleen nog weggelegd voor de kapitaalkrachtigen.”

“Er circuleren een aantal onjuiste clichés over jongeren. Ze zouden allemaal hoog opgeleid zijn, zichzelf kunnen verdedigen en geen collectieve strijd meer nodig hebben. Dat is fout en de jongeren weten dat ook. Het is ook fout dat ze alleen nog willen komen werken als ze een auto, GSM en een laptop van het bedrijf krijgen. Dat blijkt uit statistieken. Jongeren willen werkzekerheid dat is vorige week nog door ACOD jongeren in de pers gebracht.”

Zijn acties als dit geen druppel op een hete plaat vergeleken met de economie en het milieu?

“Voor mij is de ‘rode’ en de ‘groene’ strijd dezelfde. Zowel het milieu als de menselijke arbeid worden uitgebuit. Ik denk dat de grenzen van het uitbuiten van arbeid en milieu bereikt zijn.”

Brecht Vancoillie nationaal voorzitter ACOD: “Eigenlijk zijn het geen kleine acties. In België zijn er regio’s met bijna 20% jongeren-werkloosheid en zelfs regio’s met 30-35%. De jongeren willen echt wel werken.”

De Manifestanten hebben drie eisen.

 • Jobs voor jongeren, pensioenen voor ouderen
  Oudere werknemers tegen wil en dank langer aan het werk houden, terwijl er miljoenen jonge werklozen zijn. Waar halen ze het?
 • Echte, waardige contracten voor jongeren
  Stop aan de uitbuiting en onzekerheid via allerlei tijdelijke contracten. Jongeren zijn geen goedkoop speelgoed, zij hebben ook recht op een waardig en vast inkomen.
 • Gratis onderwijs
  Onderwijs is pas democratisch als het volledig gratis is. Maar wat zien we gebeuren in de huidige dictatuur van de markt? Onderwijs in de EU wordt zo duur dat studenten alleen nog kunnen rondkomen via avond- en weekendjobs en zware leningen die de rest van hun leven hypothekeren

Er vertrekken 15 rolwagen die de ouderen die niet op pensioen gaan symboliseren.

De optocht startte aan het Jubelpark en stopte, 500m verder aan het Schumanplein.

Toespraak door Colin Medland van de Uni Global Union uit Zwitserland

Celine Masson van het Syndicat force ouvrière uit Frankrijk

Niels Jongerius van de Nederlandse SP.

Pamfletten uitdelen

De (rat)race

De race is voor iedereen, jong en oud. Ook voor hen met een lange witte baard.

Advertenties

2 Reacties op “Lost Generation No Way

 1. Goed zo ! Tot een verloren generatie willen behoren is wel de slechtste motivatie ooit ! Aangenaam gebruik van de beelden Luc;

 2. Thema > brandend actueel… sta ik helemaal achter.
  Foto’s > creatief gebruik van een ‘plastikje’
  🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s