De Stadspeter plant De Vertelboom

Op de Wapper huldigde zaterdag, Stadspeter  Peter Holvoet-Hanssen ‘De Vertelboom’ en zijn 10 takken van verwondering in. Bomen moeten in Antwerpen steeds weer wijken voor de ‘vooruitgang’. De Stadspeter wenst dat deze boom een plaats van ontmoeting wordt.


Peter Holvoet-Hanssen nodigt het publiek uit voor een feestelijke inhuldiging.

In de spiegelzaal van het voormalige koningkijk paleis.

Napoleon heeft het paleis ingericht in Empire stijl, maar heeft er nooit verbleven. Leopold II laat enkele salons verbouwen tot een spiegelzaal voor feesten en banketten. Koning Boudewijn draagt in 1969 het paleis over aan het Ministerie van Nederlandse cultuur.

Hoe mooi deze zaal ook is, buiten is  het is mooi weer en de rest van inhuldiging gaat verder op de Wapper.

Al dagen is men daar aan het werk om de gedichten, waaruit deze boom bestaat, op de muur te plaatsen.

De laatste jaren komen er steeds meer gedichten in het Antwerpse straatsbeeld. Op bijvoorbeeld de muur van het OCWM staat ‘Een minimum’ van Ramsey Nasr. Er is wat groen op de muur aangebracht op een manier die ze op ’t schoon verdiep graag zien, netjes recht afgelijnd. Enkele klimop takjes willen zich ontplooien, maar worden regelmatig teruggesnoeid, want groen in de stad is OK, maar natuur dat mag niet. Maar laat dat organische groen je niet afleiden van het prachtige gedicht. Ook al moet je voor het te lezen wel wat naar omhoog kijken.

De vertelboom is op mensenmaat en op de dag van de inhuldiging nog niet helemaal klaar. De teksten zijn van verschillende dichters, wereldwijd afkomstig uit de vier windstreken.

De stads-Peter Holvoet-Hanssen introduceert de verschillende dichters en dichteressen.

Verteller Griotshitenge (Congo)

Roel Jacobs, Herman Coenen, Hadis Shakeri (Iran), Emel Kiliç (Turkije), Habiba Bahammou (Marokko), Carlos Torres Beltran (Peru), Galip Aygul,  Isabel Restrepo (Columbia), Hilde De Vos (Nederland),  Peter Theuninck, Sandra Jaksch (Columbia), Laura Verlinden, Ludo De Schutter

Klarinet intermezzo door Anna Roza Holvoet

Moeder en dochter. ‘L’été des femmes’

Ze lijken zussen.

Vlak naast het evenement voeren Ademloos vrijwilligers actie vóór een gezonde stad en vóór het overkappen van de ring.

De keuze van de boom als vorm voor de poëzie is niet toevallig. Jaarlijks sneuvelen er veel bomen in Antwerpen, die van de Keyserlei zijn de volgende op de lijst. Die worden, na de heraanleg van de straat, vervangen door een soort ‘design’ boompjes die niet te veel bladeren hebben en dus ook niet te veel de lucht zuiveren of schaduw en gezelligheid leveren. Het 100ha grote Sint-Annabos dreigt ook nog steeds gekapt te worden.

Sandra Jaksch (Columbia)
Allemaal boeien ze het publiek.

Don Fabulist bracht nog een bijbelse vertelling.

De vertelboom kan je hier bekijken of downloaden.

4 Reacties op “De Stadspeter plant De Vertelboom

  1. oké gemist maar een reportage die zorgt dat ik er precies bij was ! bedankt Luc.

  2. Prachtig idee met al die nationaliteiten die eraan meewerken in een en de zelfde stad… Het doet mijn hartje goed dat niet alles haat en overlast is… dat het ook anders kan 🙂
    Bedankt voor de reportage, Flashke…

  3. Knap in elkaar gepuzzeld 😉

  4. Het is fantastisch:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s