Indignados United for Global Change in BXL

Het borrelt van onderuit. De Arabische Lentes, De revolte in Londen, De 15 mei beweging in Spanje, Occupy Wall Street, United for Global change vertolken het wereldwijde protest tegen de politici die hun kiezers niet meer vertegenwoordigen en de fratsen van 1% waarvan 99% politiek en financieel de dupe zijn

Een slaap camionette van de Indignados

Vanuit de 15 mei beweging vertrok eind juli, lang vóór de eerste betogers in Wall street verschenen, een March op Brussel die deze week aankwam. Op tijd om deel te nemen aan de wereldwijde ‘United for Global Change‘ manifestatie.

Een van de vele democratische (sub)vergaderingen van de Indignados

De week dat de Indignados in het HUB,  bij het Elisabethpark aan de Basiliek van Koekelberg, verbleven leek erg veel op een kamp van de jeugdbeweging zonder leiding. Een volledig horizontale organisatie. Alles wordt in groep  besproken. Daarom was het soms moeilijk aan informatie over de acties van 15 oktober te komen. Zolang je niets beslist hebt kan je niets meedelen. Ze vermijden bewust een verticale structuur omdat ze dan te gemakkelijk kunnen opgepikt en monddood gemaakt worden door politici, politieke partijen,vakbonden of infiltranten.

Niemand had zoveel volk verwacht. Elke betoger die ik aansprak was aangenaam verrast. De aankondiging van de betoging verliep hoofdzakelijk via Facebook en Twitter. De vakbonden hadden niet opgeroepen. En zelfs de echte linkse partijen waren karig aanwezig. Het middenveld was niet vertegenwoordigd. Zou er maandag bij vakbonden en middenveldsorganisaties een hartig woordje vallen over vragen als: ‘Waarom waren wij niet aanwezig?’ of  ‘De massale aanwezigheid van de pers bewijst dat ze op de hoogte waren, waarom wisten wij van niets?’ of  ‘Waarom bereiken wij deze groep niet?’

Bij het begin aan het Noord-Station en Brussel leken het nog een 1500 betogers. Toen de betoging startte waren het er ineens veel meer. Het deed denken aan de wonderbaarlijke visvangst. De VRT sprak van 6500 deelnemers, dat lijkt mij een gemiddelde. Op sommige ogenblikken waren het er veel meer. Een aantal deelnemers hebben niet het volledige parcours gestapt. De betoging is rond 14:20u vertrokken ± 4 uur en 30 minuten later in het Jubelpark toegekomen. Ik ben er nog stijf van.

Een van de vele clowns. Ze vrolijken de manifestatie op en halen bij problemen de lont uit het kruitvat.

Er waren opvallend veel buitenlanders. Ik heb bijna met meer buitenlanders dan Belgen gesproken. Mensen uit Griekenland, Turkije, Spanje, Duitsland, Nederland, Marokko + alle nationaliteiten die ik niet persoonlijk gesproken heb, ze brachten allemaal hetzelfde verhaal, ‘Wij zijn de 99%’.

De kop van de betoging met op het spandoek 'Prends la Rue' Take the Streets','Toma la Calle'

De Belgische aanwezigen kwamen niet uit het niets. De Clowns, de Legal en de Medical groep bewijzen dat de manifestatie goed georganiseerd was. Gelukkig is de Medical groep werkloos gebleven. De politie heeft zich tijdens de manifestatie goed gedragen. Er was dan ook veel pers. Degenen die de agent die zijn agressie bekoelt op het Griekse meisje, niet gezien hebben  kunnen hieronder op het filmpje klikken.

Enkele uren na dat het filmpje op youtube verscheen werd de agent gearresteerd. Maar over zijn collega’s, die dit ongetwijfeld tijdens de actie gezien hebben hoor je niets. Door hun verzwijgen van de feiten zijn ze medeplichtig. Het is uitzonderlijk dat zulke beelden gedraaid worden. Tijdens het ontruimen van het Elisabeth park is er volgens de Indignados ook ontoelaatbaar geweld gebruikt. Maar het was donker en de pers was reeds naar huis. Door het stilhouden van de agressie van de agent in burger, bij de Dexia actie, verliest de politie zijn geloofwaardigheid.  Het is niet omdat er  geen bewijzen van het politiegeweld bij het ontruimen van het park zijn, dat het niet gebeurd is. Het is duidelijk dat er niet alleen in Hasselt problemen bij de politie zijn.

Het gepeupel mort.

Kritische Studenten Utrecht met spandoek tegen het Kapitalisme

Wereldwijd wordt het ongenoegen van vele mensen gevoed door de uitwassen van de financiële wereld die de baten oogst en de lasten afwimpelt op de samenleving. Ze kunnen dit doordat de politici de wereld hebben gereduceerd tot een reeks van te veroveren markten.

Een veteraan van de 1968 generatie

Neerwaartse spiraal van steeds minder belastingen voor de bedrijven

De Europese landen laten zich tegen elkaar uitspelen en schenken bedrijven steeds betere voorwaarden.

In Spanje bekwamen de politici dat de belasting voor bedrijven de afgelopen jaren gestaag afnam. “Tussen 2007 en 2010 is het bedrag aan belasting voor bedrijven aanzienlijk gedaald. Haalde de staat voorheen bijna 45 miljard euro binnen, nu is dat minder dan 16 miljard”.

Detail uit een 'Tableau Vivant'

België doet niet onder. Één van de vele voorbeelden is ArcelorMittal Finance and Services Belgium dat onlangs de sluiting van zijn hoogovens in Luik aankondigde, betaalde in 2010, 0€ op 1,39 miljard euro winst. Winst gerealiseerd door o.a. de notionele intrest en gratis emissierechten die ze ook nog eens verkochten. De politici maakten van schone lucht koopwaar.

De banken mogen dan 'Too Big to Fall' wij zijn 'Too Big to Fail'

Op de betoging werd weinig aandacht besteed aan de politiek. Dat wil niet zeggen dat het thema niet leeft. Tijdens mijn gesprekken kwam de politiek telkens weer ter sprake en werden de politici mede-verantwoordelijk geacht voor de crisis.

Een Marokkaanse vertegenwoordiging eist een einde aan de straffeloosheid en de harde waarheid over de verdwijningen.

De Shock doctrine van Naomi Klein

In de Shock Doctrine beschrijft Naomi Klein hoe de neoliberalen er bij elke crisis weer van profiteren de wereld nog meer naar hun hand te zetten. Ze schuwen daarvoor geen geweld. Verdwijningen waren in de beginjaren van het neoliberalisme standaard procedure.  In Marokko lijken de verdwijningen meer politiek dan economisch geïnspireerd.  Maar ook in Marokko kan je politiek en economie moeilijk scheiden

Als je de 79 minuten bekeken of het boek gelezen hebt ben je een aantal illusies armer en minstens enkele uren depressief. De waarheid kwetst.

Vrijheid door participatie

Yes We Can

De 15 Mei beweging begon de dag voor de verkiezingen. Honderdduizenden kiezers beseften dat niemand hen vertegenwoordigde. Wie gaat de Occupy Wall Street bezetters bij de volgende Amerikaanse verkiezingen vertegenwoordigen? De republikeinen met zo mogelijk nog meer privatisering, deregulering en privatisering of de democraten met hun mooie woorden. Als Barack Obama in de komende race naar het presidentschap nog eens ‘Yes We Can’ zegt dreigt de helft van zijn toehoorders de slappe lach te krijgen.

De representatieve democratie is dood, leve de participatieve democratie

Vlaanderen is met zijn ‘Goed Bestuurd’ van hetzelfde bedje ziek. Kris Peeters kan je, na het negeren van het Antwerps referendum en zijn hele houding in het Oosterweel dossier, moeilijk een democraat noemen. In een interview in De Tijd zegt Christian Leysen (niet direct een rode rakker) en ik citeer: “De mondige burger laat zijn stem horen via het afdwingen van een referendum, maar wordt genegeerd. Onderbouwde voorstellen van actiegroepen en fora van bedrijfsleiders en academici mogen niet ten gronde onderzocht worden.”

De banken zijn de kop van jut

Het meeste protest was gericht tegen de banken die symbool staan voor het ongebreidelde kapitalisme. De neoliberale politiek zorgt dat 1% onwaarschijnlijk rijk wordt op de rug van de andere 99%.

Huidige fenomenen als de toenemende mondiale verarming en de veralgemeende sociale uitsluiting raken ook sociale groepen die voorheen niet getroffen werden. Riccardo Petrella 1996

Er is een grote overeenkomst met de huidige wereldwijde beweging en met de anders-globalisten van het begin van het millennium. De pijnpunten zijn in grote lijnen dezelfde, de groep die getroffen wordt is groter. Velen beseffen nog niet wat hen overkomt.

BNP Paribas. 'De bank en verzekering voor een wereld in verandering' Op de grond is er bijgeschreven.Schuldig aan de crisis. Bezuinigingsplan opgelegd door mijn CEO de heer Pébereau. Bedankt'

De anders-globalisten beweging heeft het zeer moeilijk gehad met het geweld waaraan ze gelinkt werden. Een geweld dat dikwijls uitgelokt en gepleegd werd door de overheid.

Wat bekladden van enkele banken is de grootste en enige vorm van ‘geweld’ die ik op de betoging gezien heb.

Op het bord dat de man draagt staat. 'Politicians = Overpaid Traitors sucking Banksters cock!! We are the people. Go Glass-Steagall!

Het Schumanplein is afgesloten door zwaar uitgeruste politie, de betogers reageren rustig, gaan zitten en keuvelen wat onder elkaar.

De clowns beelden het geweld van de economie uit

Een nep-kapitalist schiet met een speelgoed geweer de clowns dood. Het lijkt vergezocht tot je de werkelijkheid onder ogen durft te zien.

Na een fikse wandeling komen de Indignados in het Jubelpark aan. Sommigen bruisen nog van de energie anderen voelen zich uitgeteld.

Iedereen zingt een lied van Brassens mee. De 60-ties revisited.

Assemblee van de Indignados

De Indignados zijn vanochtend uit de HUB vertrokken om aan de betoging deel te nemen. Een kleine groep is in de HUB gebleven.

Assemblee van de Indignados in het Jubelpark

De assemblee begint met het geven van informatie.

 • De politie heeft de HUB ontruimd
 • We hebben dus geen slaapplaats voor vannacht
 • De politie heeft al het eten weggegooid
 • We mogen hier in het park niet overnachten
 • We hopen op solidariteit voor eten en slaapplaatsen
 • De Legal groep (van de Indignados) is aan het onderhandelen

Alle mededelingen zijn in 3 talen: Spaans, Engels en Frans. Iedereen zit rustig op grond. De kartonnen borden die de betoging sierden dienen nu als isolatie onder de poep. De manier van stemmen wordt afgesproken. Handen omhoog en met je handen wapperen is ‘ja’, je armen boven je hoofd kruisen is ‘nee’. Een rolbeweging met je armen boven je hoofd is een melden dat de spreker bondiger moet zijn.

Er is nieuwe info

 • De Indignados mogen vannacht éénmalig in het park kamperen
 • De ULB biedt ruimte aan om te slapen

Advertenties

4 Reacties op “Indignados United for Global Change in BXL

 1. De zoveelste reportage erover(overspoeling op Dewereldmorgen bvb),maaaaaaar ein-de-lijk iets helemaal anders mét veel info’s en een zeer complete fotoreport erover:mooi samengebracht Luc!!

 2. Ik sluit me aan bij John, Flashke!
  Heb ook naar de film gekeken… en ben nu wel even heel stil… Het is een angstwekkend duidelijke samenvatting van wat je al denkt te weten, vermoedt, ziet gebeuren… alle stukjes van de puzzel bijeen…
  Ik ben blij dat er een nieuwe generatie is opgestaan en de straten opeist… Zal het deze keer anders zijn? Nog steeds meer vragen dan antwoorden…

 3. Hoi Nil laat je niet ontmoedigen steeds meer mensen begrijpen wat er mis is. En steeds meer beginnen de crisis te voelen

 4. Spijt dat je er niet bij was?

  30 oktober is de volgende Indignados betoging onder de naam “En Onze Crisis”
  http://www.facebook.com/event.php?eid=244568352260120
  of

  onderdaan het blogartikel op
  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/10/16/15-oktober-indignados-bezetten-brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s