Occupy Antwerp

De oproep op Facebook luidde:”Breng je camcorder, gsm, fluitjes, gitaar, ballonnen, stuk krijt, clownkostuums, goedhumeur, een stuk karton met je boodschap voor de wereld, een stift en papier , een vuilzakje of plastic zak voor je afval, …ps: breng aub geen luidsprekers, versterkte muziek, drugs, graffiti en stokken mee! Op de Groenplaats in Antwerpen houden zo’n 500 burgers een volksvergadering. Wereldwijd ontwaken gewone mensen en ontdekken dat tijdens hun slaap hun huis is leeggeroofd.

Bring me to your leader.

De goegemeente heeft het moeilijk met de beweging. De politie wil een verantwoordelijke. Op een Occupy Antwerp facebook pagina staat: “Het dringt blijkbaar moeilijk door bij de mensen dat IEDEREEN uit zichzelf aanwezig moet willen zijn en verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes, vragen, wensen, daden….. (vn) Al die bewegingen, organisaties, vakbonden….we zien jullie graag zaterdag, maar zelf hebben wij hier geen boodschap aan, hier zijn geen leiders en verkozenen. Wij zijn het volk.”

Geen leider, geen officiële woordvoerder, geen organisatie, geen …. Zo bekijkt de buitenwereld de acties. Terwijl het eigenlijk moet zijn, de meer dan 1300 facebookers + degenen die het hebben horen zeggen en komen, zijn de leiders, woordvoerders en organisatoren.

Dat geeft ruis op de communicatie,  iedereen heeft immers zijn eigen agenda. Voor een platvormtekst, zonder ruis is het nog even wachten, die moet op de komende volksvergaderingen democratisch beslist worden.

De boodschap is wat onduidelijk. Is Talisme een nieuwe godsdienst? Een ding is zeker de KBC toren in de achtergrond staat louter toevallig op de foto

De eerste twee woorden ken ik. Ze zijn bovendien ook nog visueel uitgebeeld. ‘Talisme’ ben ik gaan google-len. Tot ik begreep dat er KAkaPIpiTALISME staat. De Occupy beweging is een protest tegen het graaikapitaal.

Soep van Geneeskunde voor het Volk warmt de inwendige mens op

Van de politie mocht de soep niet op de Groenplaats opgewarmd worden. Een restauranthouder heeft de soep dan maar in zijn eigen keuken opgewarmd.

Bio- vegetarische soep. Eigen vrije bijdrage.

Het milieu is ook een hot item. We hebben geen tweede wereld om de onze te vervangen als deze op is.

Enkele kleinlinkse politieke partijen trachten aanwezig te zijn zonder de beweging te recupereren

Het is verbazend dat enkel PVDA, LSP en Rood! aanwezig waren. Zijn dat dan de enige partijen die een dialoog durven aangaan? De enigen die niet uitgaan van hun eigen groot gelijk?

Ik ben van de vakbond maar spreek hier in eigen naam. Alhoewel het misschien beter anders was.

De vakbonden schitterden door hun afwezigheid.

Wim van Hees: 'Think global act local'

Wim van Hees hekelt de ondemocratische politici: ‘Kris Peeters heeft gezegd dat hij het BAM tracé zal betonneren. Hij doet dit cynisch door een gevangenis goed te keuren, perfect wetende dat dit het meccanotracé onmogelijk maakt en dat er een alternatief is.

Peter Mertens, PVDA: 'Ik heb juist een bank gekocht. Of beter gezegd ik heb de schulden van een bank overgenomen'

Peter Mertens: “Mijn zoon vroeg me wat criminaliteit was. Het is gewoon een kwestie van omvang.  Neem 5 vervallen muffins uit een afvalcontainer, dan pleeg je een MISDAAD waarvoor je 6 maanden voorwaardelijke celstraf krijgt. Speculeer met andermans spaargeld ter waarde van 40.000.000.000 muffins (40 miljard euro) op renteswaps dan heet dat MISMANAGMENT en ga je vrijuit.”

Hoewel de actievoerders niet door een of andere groep of politieke partij willen gerecupereerd worden  keurden ze de woorden van Peter Mertens goed door hun handen al wapperend in de lucht te steken.

Een van de krakers van de rijkswachtkazerne in Sint -Andries neemt het woord.

Iedereen die iets wil zeggen schuift rustig aan tot het zijn beurt is.

Anarchie betekent ‘geen heerser‘, niet ‘geen orde‘ (1)

De Occupy acties zijn kindvriendelijk

De acties zijn geweldloos, het geweld dat op andere plaatsen gepleegd is kwam niet van de actievoerders. Wereldwijd is op verschillende plaatsen, de overheid of haar vertegenwoordigers betrapt op geweld en te trachten hierdoor de betogers te criminaliseren.

De beweging is inclusief. Ieder mag zijn mening verkondigen.

Een vrouw vraagt of er verenigingen of scholen zijn die de volgende weken, voor een binnenlocatie bij slecht weer kunnen zorgen.

De actie verloopt in een aangename sfeer.

Er worden veel meningen uitgewisseld. De actie is geslaagd en velen hebben afgesproken om er de volgende weken een vervolg aan te breien.

1) uit ‘V voor Vendetta’ pagina 195

Advertenties

7 Reacties op “Occupy Antwerp

 1. Weer een echte Flash… 🙂 Goe, jong!
  Bij mij weinig woorden deze keer… iets meer foto’s…komt toch zeker een vervolg aan…

 2. Goed overzicht van Occupy Antwerp 🙂

 3. Eens te meer een alerte Flash, die overal bij is! Goed dat we jou hebben om alles vast te leggen voor het nageslacht. (en voor degenen die ziek in bed liggen…;)

 4. ik snap het niet goed: de beweging is politiek neutraal maar de aanwezigheid van extreem-linkse partijen wordt wel goedgekeurd?

 5. zoals steeds knappe reportage en zeer up-todate

 6. Zo’n acht jaar geleden nam ‘k deel aan bespreking van anarchistische akties op een geheime lokatie,echt prille voorbodes .Nu ben ‘k door een verkeersongeval rolstoel-verlamd en geraak alleen met planning (vervoer,begeleiding) voor die wereldwijde aktie op de Groenplaats.Maar webblognieuws van onze Flash Gordon is voor mij nu een geweldige infosteun los van de officiele media!

 7. Bedankt voor je lieve woorden.
  Het is kl**** dat je alleen met vervoers begeleiding ergens geraakt.
  Ik hoop ik dat je verder kan strijden, met de middelen die je nog wel hebt, voor je idealen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s