Groen! spant met tegenzin een kort geding in

Groen! spant met tegenzin een kortgeding in voor behoud van de lindebomen op de De Keyserlei. De stad Antwerpen wil de De Keyserlei heraanleggen en hiervoor 96 lindebomen kappen. Groen! nam tevergeefs reeds heel wat initiatieven om deze kap tegen te houden. Ten einde raad stappen ze nu naar de rechtbank.

Anne Poppe, Gina Verstraeten en Ilse Van Dienderen leggen op een persconferentie uit waarom ze tegen de stad procederen.

Allen zetelen ze in de districtsraad voor Groen!. In februari 2010 start de stad met een inspraakproces. De Antwerpenaar ziet de De Keyserlei als een groene verkeersvrije as waar hij kan flaneren langs de terrassen. Enkele maanden later na de zomer laat schepen Voorhamme (sp.a) weten dat de bomen sowieso gekapt worden. Groen! reageert met een motie voor het behoud van de bomen. Later komen er nog een petitie, een Facebook groep en een bezwaarschrift. ’t Stad reageert typisch met “het is nog te vroeg”.

Op 5 oktober ll  wordt de beslissing over de stedenbouwkundige aanvraag aangeplakt. Vanaf die dag heeft men 45 dagen (= tot 19 november) om bezwaar aan te tekenen.

Hoe wil de stad de De Keyserlei heraanleggen?

’t Stad wil 96 linden vervangen door 79 essen. Volgens de eigen regelgeving zou het nieuwe ontwerp zowel kwantitatief als kwalitatief minstens even goed moeten zijn als de bestaande situatie.

79 is minder dan 96 daar hoeft geen tekening bij. Naast kwantiteit is ook de kwaliteit minder. De grote, gezonde lindebomen verschaffen gratis meer ‘ecosysteemdiensten’ dan jonge aanplant (luchtzuivering, schaduw, biodiversiteit…)…

De handelaren klagen dat de lindebomen een kleverig vocht verliezen. Dat zijn eigenlijk niet de bomen maar de bladluizen die erop zitten. Nu is de ‘es’ ook bladluis gevoelig. Om dit op te lossen zijn er onder de ‘essen’, een soort van afdak voorzien.  Dit kan natuurlijk net zo goed bij de ‘linden’.

De huidige lindebomen zijn ongeveer 35 jaar oud. Dat is jong want een linde kan 400 jaar oud worden. Sommigen gebruiken het argument dat het jonge bomen zijn die gekapt worden en dat het dus niet erg is dat je ze vervangt door andere jonge bomen. Dit argument gaat op als je ze zou vervangen door andere linden van 35 jaar oud, maar dat gebeurt natuurlijk niet. Er zijn in de stad voorbeelden genoeg van bomen die vervangen zijn en de nieuwe bomen zijn steeds klein. Je kan dus stellen dat het zeker 25 a 30 jaar zal duren vóór de nieuwe bomen eruit zien als de huidige.

Van op de persconferentie had je zicht op de De Keyserlei met zijn DeLijn bussen.

De Antwerpenaren die op een verkeersvrije De Keyserlei hoopten komen van een kale reis thuis. De Lijn bussen blijven erop rijden. Op de persconferentie was de spreker regelmatig niet te horen door de herrie die de bussen maken. Rustig een terrasje doen op de De Keyserlei kan je in de toekomst vergeten.

De Rooseveltplaats is één groot busstation, met als resultaat dat de omgeving vergeven is van de bussen die door de straten (waaronder de De Keyserlei) razen. Er is een plan om in de toekomst naar een efficiënter openbaar vervoer te gaan. Hopelijk is dat uitgevoerd vóór de stad de volgende keer beslist nog eens alle bomen te kappen en daar een gedeelte van te vervangen door jongere en kleinere exemplaren.

Antwerpen heeft zijn eigen boomkwekerij

Antwerpen heeft zijn eigen boomkwekerij en heeft in het verleden bomen moeten wegdoen omdat ze er teveel hadden.  Degenen die denken dat de voorziene essen uit de eigen boomkwekerij komen EN dat men in het verleden meer essen aangeplant heeft dan nodig EN dat men daarom de oude lindes vervangt door nieuwe essen heeft het mis. De nieuwe bomen worden extern aangekocht.

Kort geding

Ondanks dat de periode waarop bezwaar kan aangetekend worden, nog niet voorbij is, wil de stad maandag beginnen met het kappen van de bomen.

Raadsman Mevrouw Marleen Ryelandt 

Mevrouw Marleen Ryelandt heeft naar eigen zeggen een sterk dossier. De uitspraak van het kort geding is dinsdag, terwijl de stad nu maandag wil beginnen met de werken. Het zou van onzorgvuldig bestuur getuigen moest de stad de dag vóór de uitspraak reeds beginnen met kappen. Ze loopt daarbij het risico zware dwangsommen te moeten betalen.

Precedent

Het is niet de eerste keer dat de burger protesteert tegen het kappen van bomen in de stad. Het is ook niet de eerste keer dat er een kortgeding ingespannen wordt om dit te beletten. Aan het museum voor Schone Kunsten stonden kerselaars. Omwonenden hadden een proces tegen de stad ingespannen om de kap tegen te houden. De dag van het proces laat burgemeester Leona Detiège (sp.a) om 05:00u ’s morgens de bomen kappen.

In de Gazet van Babel staat een verslag: “Antwerpen,’t Zuid De voortuin van het park rond het Museum voor Schone Kunsten. Dinsdag 27 oktober ’98, 5 uur ’s nachts. Op bevel van burge- meester Leona Detiège worden door twee bulldozers onder bescherming van groots politievertoon tientallen bomen (lindes, populieren, meidoorns) en de ondertussen veel Japanse kerselaars voor dag en dauw in amper twintig minuten brutaal omvergereden. Niet toeval- lig enkele uren voor bezorgde buurtbewoners na een bezetting van een achttal dagen via een kort- geding het redden van het muse- umpark wilden afdwingen.”

Sommige omwonenden waren toen zo geschokt dat ze stRaten-generaal hebben opgericht.

Sommige politici vinden zichzelf goed genoeg het zijn de burgers die voor hen niet deugen.

Zie ook: Red de bomen van De Keyserlei

Facebook: De Keyserlei vol met fietsers

Facebook: Bij Occupy Antwerp staat de De Keyserlei op het programma

Facebook: Maandag 7/11 wordt om 8:30u actie gevoerd op de De Keyserlei

Advertenties

6 Reacties op “Groen! spant met tegenzin een kort geding in

  1. Gooi ze buiten, het volk heeft in deze het laatste woord.

  2. Essen op de Keyserlei?Dan kunnen koffiekopjes en bierglazen gevuld worden met duizenden in het rond dwarrelende zaaddoosjes.
    Ik spreek uit ondervinding!

  3. Goed bezig Groen!

  4. gemiste kans: ze hadden onder het nieuwe gedeelte van de kievitbuurt, vlak bij het centraal station, een enorm ondergronds busstation kunnen aanleggen, want het moet mogelijk zijn om een tunnel alleen voor bussen aan te leggen tussen de singel en die plek (parallel met de plantin moretuslei) – zodat de bussen binnen de singel enkel ondergronds rijden. in combinatie met voor de gebruiker goedkope (want in dat geval veel gebruikte) elektrische shuttletaxibusjes binnen de singel en een verbod op vrachtauto’s binnen de singel een mooi begin van oplossing.

  5. Waar het dus op neer komt is dat ’t stad er (weer) niet is in geslaagd een nieuw ontwerp te laten maken dat simpelweg de bestaande situatie integreert. Als deze grap doorgaat dan is het zaak om het collectief geheugen er aan te herinneren welke EIKels de LINDEs door ESsen hebben vervangen voordat de Antwerpenaar volgend jaar het kiEShokje binnen gaat. Om alle misverstanden uit de weg te ruimen is het misschien nuttig om aan te geven wie dit kap scenario steunt en wat deze ingreep als prijskaartje meekrijgt.

  6. Als je weet dat de lelijke kale stenen vlakte aan het station van Leuven van dezelfde hand is als het ontwerp voor de De Keyzerlei, dan is dat reden te meer om te pleiten voor het behoud van de mooi gevulde lindebomen.
    In een reportage argumenteert Morales, ten voordele van de kap, dat je ook in de winter in de zon op het terras moet kunnen zitten. Hij weet kennelijk niet eens dat de blaadjes er in de winter afvallen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s