De heraanleg van De Keyserlei is gestart

Veel natuur- en groenliefhebbers herademden opgelucht vanmorgen. ’t Stad had niet, als een dief in de nacht, de bomen van de De Keyserlei gekapt. Wel was men gestart met het weghalen van het straatmeubilair. ’t Stad zegt dat er democratisch beslist is om de linde bomen te kappen en te vervangen door essen. Actievoerders waaronder verschillende leden van de Antwerpse districtsraad en een senator betwisten dat.


De Keyserlei, maandag 7 november 6:45u

Het vertrouwen in ’t Stad is niet zo groot. Velen herinneren zich nog de kerselaars aan het museum van Schone Kunsten die in ’98 gekapt zijn.

Hugo van Dienderen van Groen!

Van 8:30u tot 11:00 was er een actie om de bomenkap tegen te houden. Het was niet alleen een actie tegen maar ook een actie vóór. Een actie vóór meer democratie.

Hugo van Dienderen: “De Antwerpse districtsraad heeft bij meerderheid gezegd dat ze een plan van heraanleg willen waarbij men vertrekt van de bestaande bomen en het stadscollege legt dat gewoon naast zich neer. Terwijl dat toch democratisch verkozen mensen zijn.”

Flash: “De Antwerpenaar heeft toch inspraak gehad.”

Hugo van Dienderen: “De burger heeft 2 dingen gezegd. Één we willen die bomen behouden en twee we willen dat De Keyserlei autovrij wordt. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de Antwerpse districtsraad groen! niet is gevolgd i.v.m. het autovrij maken. Autoluw vond de raad voldoende.”

Flash: “Waarom heeft men voor die essen gekozen?”

Hugo van Dienderen: “Solà Morales, de architect van het plan, zegt dat je doordat de essen een lichte kruin hebben je de gevels van de gebouwen langs De Keyserlei kan zien.”

Gevels zijn er langs De Keyserlei genoeg. Mooie gevels dat is een ander verhaal. Er staat geen enkele De Keyserlei gevel op de lijst van wettelijke beschermingen in stad Antwerpen en districten (1)

Hugo van Dienderen: “Het gevolg van die lichte kruin is ook dat er minder biodiversiteit mogelijk is en minder zuivering van de lucht. Fijn stof plakt vast aan de blaren, aan de twijgen, aan de schors en hoe knoestiger en hoe meer blaren er groeien hoe meer die bomen fijnstof en CO2 opnemen. CO2 toch een van de broeikastgassen.
Uit de cijfers van verzekeringsmaatschappijen blijkt duidelijk dat ze steeds meer ongevallen, als gevolg van de ontregeling van het klimaat, moeten vergoeden.”

Ademloos heeft een brief aan Solà Morales geschreven waarin ze stellen dat zijn visie in Barcelona misschien zinnig is, maar niet in Antwerpen

Op de achterkant van een actievoerder flyer staat deze cartoon.

Hugo van Dienderen: De grond van ons juridisch bezwaar is dat het plan niet conform met de natuurtoets is, die in de Vlaamse regelgeving voorzien is. Als men gedwongen zou zijn bomen te verwijderen dan moet men een evenwaardig alternatief creëren en dat heeft men niet gedaan.

Mie Branders van PVDA beklemtoont dat de niemand tegen het heraanleggen van de De Keyserlei is. Maar iedereen is wel voor meer groen en zuivere lucht.

De Keyserlei ziet er niet uit en is aan een opkuis toe.

Momenteel op de De Keyserlei

Het rechter gedeelte van de foto toont het ontwerp van Morales. Natuurlijk gelooft niemand wat erop zo’n plaat staat. Het geeft een impressie om niet te moeten zeggen het is een leugen. De bomen die erop staan lijken bijna even groot als de 35 jarige linden die nu op de lei staan.

Links is een voorbeeld van de okergele toplaag die recent is aangebracht. Zo te zien veroudert die niet zo mooi. Ik weet het, ‘Les gouts et les couleurs ne se discutent pas?’ maar toch… die kleur…

Wouter Van Damme en Mie Branders van PVDA zingen samen met Groen!

Senator Freya Piryns (links) van Groen! zingt voluit mee.

Er waren opvallend veel politici. die er allen op wijzen dat een verkozene niet vanuit zijn ivoren toren moet beslissen en evengoed de wet moet respecteren als de gewone burger.

Clowns vind je niet alleen in het circus.

Buiten de aanhangers van Groen! en PVDA waren er ook leden van Ademloos, de Occupy beweging, veteranen van het Lappersbos en GroeNoord, het Forest Rescue Front en …

Omdat de actievoerders niet 24/7 op de De Keyserlei kunnen blijven hebben ze een centraal email adres boomteller@gmail.com waarop iedereen kan melden als de kap zou starten.

GroeNoord hangt een spandoek aan de Keyserlei lindebomen

(1) Lijst van wettelijke beschermingen in stad Antwerpen en districten

Advertenties

3 Reacties op “De heraanleg van De Keyserlei is gestart

  1. Lang leve de bomen!!!

  2. Mijn vertrouwen in Groen! Is bij dezen hersteld ! Maar ik zie het somber in ! Ik vrees voor een onaangenaam ontwaken op dinsdag 09/11/2011.

  3. Da’s toch weer in sneltempo! 😀 Ben er nog niet…
    Mooi overzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s