Occupy De Keyserlei

De actievoerders voor het behoud van de lindebomen op de De Keyserlei vertrouwen het niet en houden dag en nacht de wacht. Dinsdag is het uitspraak van het kort geding van Groen! voor het behoud van de bomen. Vele mensen blijven bij de bezetting staan en informeren zich over wat de plannen van ’t Stad zijn.

Tot laat in de nacht tekenen voorbijganger een petitie tegen het kappen van de bomen.

Uit alle lagen van de bevolking komen de mensen tekenen, jong en oud, autotochtoon en alochtoon, rijk en arm. Dit gaat iedereen aan. Het lijkt dat de klasse maatschappij verdwenen is.

Het kamp is zo gezellig mogelijk gemaakt. Regelmatig komen voorbijgangers een praatje maken.

Enkele tentjes voor degenen die de nacht buiten doorbrengen.

De “Pest de actievoerdertjes” actie gaat van start

De voorbije dag hebben enkele districtsleden van Groen! afspraken met de politie gemaakt. Alles verloopt rustig.

Twee agenten komen melden dat ze binnen een uur terugkomen. Dan moeten alle tenten weg. Slaapzakken zijn verboden, anders gaan ze actie ondernemen. Een vuurkorf mag wel.

Het is ongeveer kwart voor negen dus hebben de actievoerders tijd tot 9:45u.

De actievoerders overlopen de opties en spreken af hoe ze reageren. 

Het is koud en overnachten zonder tent noch slaapzak is gevaarlijk. Een vuurkorf is standaard uitrusting van elk vakbondspicket. Iemand gaat brandhout halen, een ander zorgt voor een BBQ die als vuurkorf kan dienst doen.

De tenten gaan plat

Een alternatief was dat iedereen zich door de politie liet oppakken. Dit zou de actie niet verder helpen, zonder tent en slaapzak overnachten is dus de betere optie.

De politiewoordvoerder van de actievoerders en Anne Poppe van Groen! komen om de politie te woord staan.

Even lijkt het erop of de politie de De Keyserlei gaat afsluiten. Ze zijn echter opgeroepen voor  Turks – Koerdische problemen en vertrekken.

Er komt geen politie opdagen. Een journalist belt de politie-perswoordvoerder op. Hij belooft terug te bellen. Hij doet het niet. Na enkele uren wachten gaat de actie-politiewoordvoerder en de politica van Groen! naar huis. Als de politie toch nog komt opdagen komen ze wel terug.

Er wordt verder gepraat bij het vuur.

Een van de actievoerders is dakloos en slaapt al maanden in een slaapzak. Wat maakt het eigenlijk uit of hij nu op De Keyserlei in zijn slaapzak ligt of ergens anders. De agent kan hem moeilijk naar de Biekorf sturen want die is al lang dicht.

Dit zijn geen actievoerders van Groen! Dit zijn personen die voor hun eigen idealen opkomen en toevallig komen die in dit geval overeen met de eisen van Groen!

Niets te verliezen

Ik heb altijd gedacht dat mensen alleen stevige acties (zoals deze) voeren als ze niet te verliezen hebben. Ik word terug gefloten. Verschillende van deze mensen hebben geen reserve. Sommigen leven een stuk onder de armoedegrens. Alles wat je dan verliest is dubbel zo erg. Misschien staan ze dichter bij het leven en voelen ze daardoor beter de basisbehoeften van een maatschappij aan. Hun eigenwaarde laten ze door niemand afnemen.

I’m a lonesome cowboy far away from home.

Om kwart voor één hou ik het voor bekeken en ga naar huis.

De volgende ochtend komt een agent vertellen dat de vuurkorf uit moet. De occupybeweging heeft dan wel geen leider, de actievoerders hebben een politiewoordvoerder. De overheid kan  met één persoon onderhandelen. De politie is wel gestructureerd maar spreekt niet uit één mond. Om het in de sfeer van de laatste foto te houden. “De politie spreekt met gespleten tong.”

Advertenties

2 Reacties op “Occupy De Keyserlei

  1. Knap gedaan, Flashke!

  2. Heb mijn pootje gezet , onder de petitie …ISIS_SEVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s