De bomen van De Keyserlei zijn geveld

Kom NU of zo snel mogelijk naar Keyserlei! Het kamp wordt ontruimd, de bomen zullen volgen. Veel politie aanwezig. Zeg het verder. En denk eraan: GEWELDLOZE actie! Dit sms bericht kreeg de pers en iedereen die zich op de alarmlijst had ingeschreven.

Antwerpen, De Keyserlei, 06:16u Het kamp is opgeruimd en de activisten weggevoerd. Het spandoek met ‘Onze bomen blijven staan, het is Patrick die moet gaan.’ wordt weggehaald.

Auto’s die nog op de lei staan worden weggehaald.

Een tiental bomen zijn bezet

De ‘medic’ houdt contact met de boombezetters

De ‘medic’ houdt contact met de pers

Mensen komen en gaan van en naar het station en de straat wordt geveegd. Niemand heeft er schijnbaar aan gedacht de reinigingsdienst te verwittigen dat dat vandaag niet zinvol is.

De eerste bomen vallen.

De eerste boombezetters worden afgevoerd.

Een actievoerster wordt uit een boom neergelaten de politie wacht ze beneden op en voert ze weg. De actievoerders tonen duidelijk dat dit een geweldloze actie is.

Het is verwarrend dat een groot deel van de politie zich niet als dusdanig bekend maakt.

Iemand (meisje met opgeheven arm) van het publiek roept iets. Ik sta te ver om het te begrijpen. De politie grijpt onmiddellijk in.

2 minuten later zit ze in een politiewagen en wordt weggevoerd.

Veel mensen blijven staan. Voor sommigen lijkt het circus. Anderen zijn dan weer geschokt door het kappen van de bomen en hebben geen vertrouwen in de herinrichting van de De Keyserlei. Een enkele Antwerpenaar zegt; “Die bomen das allemaal veullegaiet (vuiligheid)”

Aan de linkerarm van de boombezetter hangt nog de buis waarmee hij vastgeketend was. Ze krijgen applaus van het publiek als ze worden weggevoerd.

De ‘medic’ in gesprek met de politie. Ze is zonder het te willen tot spreker van de actievoerders gebombardeerd.

De omgezaagde boomstammen zien er in elk geval gezond uit.

Op de vitrine van Electrabel staat de wel heel cynische tekst: “We laten de strijd tegen de CO2 niet aan onze kinderen over.”

Advertenties

17 Reacties op “De bomen van De Keyserlei zijn geveld

 1. Schandalig dat zo een mooie bomen werden gekapt.

 2. Wouter Van Damme

  Inderdaad een schande! Merci voor je knappe fotoreportage Luc. Het herinnert ons aan die gezonde bomen.

 3. ..en morgen kunnen ze dan weer uitpakken met ‘plant een boom’actie voor de kinderen of zoiets. Hopelijk herinneren de kiezers deze boomkapactie als het volgend jaar verkiezingen zijn. Chapeau voor je ‘nachtwerk’ Luc !

 4. Sterke legendarische beelden Luc, een getuigenis met toekomst !

 5. Pingback: Alle arrestanten vrij en de Keyserlei eindelijk ‘proper’ | groeNoord

 6. Bravo Luc, dit is journalistiek van de eerste lijn en kwaliteit. Prachtige foto’s en verslag.

 7. Zeg nu eens eerlijk, wat heeft al dat protest uiteindelijk iets uitgehaald?
  Niets, de bomen zijn allemaal vermoord!
  Misschien moet je de boompjes die zullen komen gewoon weigeren?
  Dwz weigeren om ze te laten planten.
  De vorige bomen op de Keyserlei of niets!

 8. Mooi verslag. Het raakt mij diep dat deze bomen gekapt zijn.

 9. wow…….respect voor iedereen die zich tegen deze zinloze kapping heeft verzet………ik was vandaag even op de keyserlei…………..weeral een plek waar ik niet graag meer zal komen!

 10. Geen bericht gehad – pas tegen de middag gaan zien… heb het vervolg gezien…
  Fijn werk, Flashke…

 11. ERIC, insectenwereld Z

  Puik archiefwerk!…. Als ik het goed bekijk, is de Keyserlei niet meer wat ze geweest is en zal ze nooit meer zijn waddat was. Wie zong dat alweer?
  Flutboomkes van 5m in de plaats: ik had gedacht van die onmiddellijk te verwijderen en te vervangen door plastieken, die vergen helemaal GééN omziens. We kunnen er ook plastieken beelden van DeSolares en Janssens neerpoten, arm in arm, met prijs van de volksjury voor zoveel schoons.

 12. prachtig verslag.danku

 13. een machtsontplooiing om beschaamd over te zijn, het schepencollege toch
  ze deden dit reeds eender met de kerselaarst aan het museum van schone kunsten; ook totaal onverwacht(en ’s morgensvroeg)

 14. Knap verslag, Luc. We willen een dankboekje maken voor de actievoerders. Mogen we je foto’s gebruiken?

 15. Hugo, in politiek kan je beter naar de daden van de kandidaten kijken dan naar de woorden luisteren. Groen! mocht gezien worden. Ik was onder de indruk dat je een nacht als actievoerder hebt doorgebracht. Natuurlijk mogen jullie mijn beelden gebruiken voor het maken van een dankboekje voor de actievoerders. (de voorwaarden staan onder de copyright tab) Contacteer me rechtstreeks als jullie beelden in hogere resolutie nodig hebben.

 16. iris de winter

  De keyserlei bomenkao???? Een ware schande. Een hoop leugens dat ze ziek zijn. Winkeliers die niet worden gehoord, mensen moeten veel vlugger geinformeerd worden over de aanleg van wegen, zodat we veel sneller in ACTIE komen. Als iedereen weigert en voor de bomen gaat staan, wat gaat de stad doen? Iedereen opsluiten? Dan is het Hilton zelfs te klein. Nee ik vind dat mensen veel meer moeten opkomen voor de bomen in het algemeen en allemaal samen alles blokkeren.

 17. Zolang er een represantief democratisch systeem bestaat en geen participatiedemocratie kan zoiets gebeuren.Want er is dus geen referundum over geweest.Trouwens represantatief betekent zo weinig mogelijk referenda,except ADEMLOOS.En dus een tegenaktie met “succes” kan alleen lukken zoals Iris De Winter in haar reaktie stelt en niet via de”boom in”noch de rechtbank! Such is life now!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s