Groen! voor een betere bescherming van waardevolle stadsbomen

Dirk Peeters en Hermes Sanctorum hebben een voorstel voor het behoud en een betere bescherming van waardevolle stadsbomen ingediend. Ze willen dit bereiken door het oprichten van een bomenwacht en het opmaken van een bomencharter. Dirk Peeters, Anne Poppe en Ilse van Dienderen gaven tekst en uitleg bij het voorstel.

Dirk Peeters, Anne Poppe en Ilse van Dienderen bij één van de 3 overgebleven lindebomen op de De Keyserlei.

Een Boom is niet gelijk aan een Boom.

Antwerpen gaat prat op het aantal bomen dat ze geplant hebben, daarbij negeert ze dat de ene boom waardevoller is dan de andere. Leeftijd, lokatie en soort bepalen de waarde van elke individuele boom.

In Retie staat een meer dan 600 jaar oude lindeboom. De Retiese heemkundige Edward Sneyers acht het mogelijk dat de linde reeds in 1332 geplant werd.

Het is voor iedereen duidelijk dat je de 600-jarige linde, in het centrum van Retie niet kan vervangen door door een jonge boom van welke soort ook. Op de foto van rond 1900 zie je dat de takken toen reeds moesten ondersteund worden. Vergelijk dit met de daden van het Antwerpse stadsbestuur en je ziet een minachting voor bomen en natuur. Er staan in Antwerpen en Vlaanderen nog veel bomen op kaplijst. (1)

Wat ging vooraf?

Groen! heeft verschillende malen de bomen van de De Keyserlei verdedigd en de Antwerpse districtsraad heeft de kap van de bomen afgekeurd. Groen! spande nog een kortgeding in dat ze verloor. De bomen gingen tegen de vlakte.

De motivatie voor de kap is zwak en wereldvreemd. Ludo Van Campenhout (vrienden noemen hem Van Kappenhout of Van Kapdahout) spant hierbij de kroon. In een interview zegt hij op 2,20 min 9 keer dat de bomen dood zijn. Terwijl iedereen na het kappen heeft gezien dat de bomen helemaal niet dood en zelfs niet ziek waren.

Zijn argumenten demonstreren zijn inschatten van de verstandelijke vermogens van de Antwerpenaar.

Welke superlatieven van ‘dood’ zou de heer Van Campenhout moeten gebruiken om de 600 jarige linde in Retie zonder bladeren, het is immers herfst, te beschrijven.

De persconferentie

Vlaams parlementslid Dirk Peeters

Dirk Peeters en Hermes Sanctorum willen een bomenwacht (naar analogie van de monumentenwacht) oprichten om bestaande bomen, in een stedelijke omgeving, meer rechtszekerheid en bestaansrecht te geven en ze te vrijwaren van een te snelle kap.

Daarnaast willen ze dat de natuurwaardenverkenner, de handleiding voor de waardering van ecosysteemdiensten, als instrument wordt uitgebreid zodat ook het belang van solitaire stadsbomen en laanbomen beter bepaald kan worden.

Verder vragen ze om een bomencharter op te stellen over het belang van stads- en laanbomen, en om binnen het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een door de Vlaamse overheid erkende bomenwacht op te starten.

Flash: “Vandaag spreken de media bijna nog alleen over de financiële markten en besparingen. Kunnen we het ons eigenlijk permitteren bomen te laten staan?”

Dirk Peeters: “De bomen (red. van de De Keyserlei) laten staan kost ons geen geld en brengt de financiële markten zeker niet in gevaar. Bomen om gemakkelijkheids redenen rooien om vlotjes te kunnen werken is een denkpiste die de besturen al te gemakkelijk toepassen. De waarde van bomen tot het bijdragen aan levenskwaliteit en de waarde hiervan wordt totaal onderschat. Als je over die problematiek economisch wil redeneren dan moet je die waarde van levenskwaliteit meetellen in openbare aanbestedingen.”

Anne Poppe: “Als mensen ziek worden of astma krijgen omdat er te weinig groen is, kost dat de sociale zekerheid geld waarop we nu moeten besparen.”

Anne Poppe van de Antwerpse districtsraad

In de stad zijn bomen vaak landschaps- en beeldbepalend. Ze zijn van groot belang voor de biodiversiteit en de gezondheid van de mens. Ze houden stof vast en absorberen schadelijke gassen. Ze brengen verkoeling en gaan hittestress tegen. Een stad wordt er mooier door, want groen verfraait. Groene, open ruimte levert plekken op om te spelen.Uit diverse studies blijkt dat wonen in een groene omgeving een positieve impact heeft op de gezondheid. Zo toont een onderzoek van de Universiteit Antwerpen aan dat laanbomen ecosysteemdiensten als luchtfiltratie, pollinatie en verfraaiing leveren.

Een Nederlandse studie toont aan dat personen die tussen het groen wonen, zich niet alleen gezonder voelen, ze zijn het ook. Ze bezoeken minder vaak de huisarts voor bijvoorbeeld depressie, diabetes, de longziekte COPD en duizeligheid. De kans op een depressie is 1,33 keer zo hoog in buurten met weinig groen als in buurten met veel groen. Ook gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, hartklachten, rug- en nekklachten, ademhalingsproblemen, darmstoornissen, en migraine doen zich minder vaak voor.

Ilse Van Dienderen van de Antwerpse districtsraad

De maatschappij neemt het niet langer dat we zo kwistig met onze waardevolle bomen omspringen. Er zijn signalen dat het draagvlak voor een écht bosbeleid groeit. De massale steun van de publieke opinie voor geweldloze acties tegen boomkappingen zoals in het Lappersfortbos en aan De Keyserlei bewijst dat ten volle.

De volledige tekst van de persconferentie op Facebook.

(1) Actie Foret Rescue Front: Stop kaalkap

Advertenties

7 Reacties op “Groen! voor een betere bescherming van waardevolle stadsbomen

 1. Yes ! ’t is te hopen dat ook andere politici het licht zien

 2. Zodra de tekst van Dirk gedrukt is zullen we het laten weten dan kunnen we Vlaamse Volksvertegenwoordigers van andere partijen vragen om dit voorstel te steunen.

 3. zeer informatief, bedankt Luc.

 4. Weer eens goed gedaan, Flashke 🙂
  Er is een epidemie bezig van bomenkappen en daar moet echt een remedie tegen gevonden worden…
  Mijn bescheiden bijdrage is ondertussen ook al online…

 5. Pingback: The Aftermath… – Na de Kap… « Nil's…

 6. van meeuwen hans

  Wel is een prachtig plan maar zouden het ook voor bepaalde bossen moeten kunnen tot stand brengen. Want bossen zijn ook belangrijk en daar word nu ook massaal in gekapt. Maar is zeker al een stap in de goede richting.
  Forest rescue front

 7. Ik sta helemaal achter de idee van dat charter. Bomenwacht lijkt mij een paar bruggen te ver. Eigenlijk zouden de inwoners die daar interesse voor hebben en met de buurt vertrouwd zijn, als antenne kunnen fungeren en ( hopelijk tijdig ) een signaal kunnen uitsturen naar een instantie. Welke dat is me niet zo duidelijk, maar minstens in charter vermelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s