Nationale betoging We hebben alternatieven

Ondanks twee socialistische partijen in de toekomstige regering, betogen de vakbonden, op het ogenblik dat de financiële markten hun vertrouwen in België steeds meer verliezen. Onverantwoord volgens sommigen, noodzakelijk volgens de betogers.

De kop van de nationale betoging georganiseerd door ACLVB, ACV en ABVV

Het toppunt van hokjes denken

De vakbondseisen zijn niet nieuw. In de aanloop naar de G20 in 2009 scandeerden 35000 internationale betogers,  in Londen, “Put People First“.  Uit de verklaringen van verschillende regeringsleiders bleek dat de G20, na de bankencrisis zo snel mogelijk terug naar ‘business as usual’ wilde. Op een van de borden stond: “We won’t pay for their crisis.” Toch is dat wat het regeerakkoord inhoudt. Met als verrechtvaardiging, het toppunt van hokjes denken, “Er is geen alternatief.” Vandaag was er in Brussel dubbel zoveel volk als drie jaar geleden in Londen

Er zijn alternatieven

Nadat de banken in 2008 in de moeilijkheden kwamen zijn ze door de overheden gered, hierdoor kwamen de overheden vandaag in wild vaarwater. België betaalde enkele dagen geleden, bij het ophalen van geld,  nog 5,66% intrest aan de banken. Die lenen zelf geld bij de Europese Bank aan 1%.

De overheidsschuld is een groot probleem en de vakbonden beseffen dat. Ze willen alleen dat het niet weer de werkenden zijn die het moeten oplossen, terwijl veel grote bedrijven via de achterpoorten die de overheid laat openstaan, miljarden binnenrijven. (2) Een van die achterpoorten is de notionele intrest waarvan oorspronkelijk geschat was dat die enkele 100den miljoenen zou kosten. Die kost nu in werkelijkheid ettelijke miljarden.

Wij besparen niet op kaviaar

Is armoede bestrijding een top prioriteit?

De voetzoekers van weleer zijn vandaag van een zwaar kaliber. Oorstoppen zijn geen luxe. Ik heb verschillende deelnemers met een pijnlijke grimas hun oren zien bedekken.

Ik heb PVDA, Rood!, Groen!, LSP en SAP gezien, maar geen spoor van  Sp.a of PS

Eerst de mensen,niet de winst, vat het allemaal samen.

(1) Pamflet van de betoging van 2 december 2011

(2) Top 50 grootste fiscale kortingen

Advertenties

2 Reacties op “Nationale betoging We hebben alternatieven

  1. Tof ! Triestig eigenlijk, mijn vader kwam reeds 20 jaar geleden voor hetzelfde op straat.
    Ik hoop ook dat er morgen evenveel mensen op de been zijn voor de klimaatmanifestatie, want het klimaat, onze toekomst mag ni de dupe worden van weer een rondje besparen.

  2. Een duidelijke samenvatting, Flashke… bangelijk….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s