Occupy op de gemeenteraad van bAbel

Occupy Antwerp kondigde zijn actie voor meer democratie aan op hun Facebook pagina. Ze kwamen naar de gemeenteraad. De burgemeester had het ook gelezen en begon met het reglement voor te lezen. Er komen ruim 50 personen naar de publieke tribune. Verder veel journalisten en nog meer politie in burger.

Het prachtige stadhuis is in kerststemming

Occupy stuurt een perstekst door over het waarom van hun aanwezigheid op de gemeenteraad: “Als Occupy Antwerpen hebben wij, samen met vele anderen, actief deelgenomen aan de actie tegen het kappen van de lindebomen op de De Keyserlei. Deze bomen zijn, ondanks negatief advies van de districtsraad en door het gemeentebestuur geargumenteerd met foutieve informatie, gerooid op 17 november. Een ‘herdenkingswandeling’ aan deze gebeurtenis op 19 november is met veel machtsvertoon door de Antwerpse politie beëindigd.

Naar aanleiding van deze feiten wensten we van het gemeentebestuur op de gemeenteraad van 21 november te horen: waarom precies de bomen gekapt zijn, waarom adviezen van districtsraden worden genegeerd, waarom burgerprotest in Antwerpen zo repressief wordt aangepakt. De fractieleden van Groen gingen de burgemeester daarover interpelleren. Wij waren op de zitting aanwezig in de publiekszaal. Alhoewel de gemeenteraad een openbare zitting is was de Antwerpse politie in burger massaal gemobiliseerd. De minste aanleiding werd dan ook aangegrepen om 5 mensen ‘administratief ‘ aan te houden en enkele uren op te sluiten. Waarom deze harde aanpak van burgers die enkel vragen stellen bij beslissingen van het stadsbestuur? Ook deze vraag is op de zitting zelf gesteld maar ontwijkend beantwoord.

Op zaterdag 10 december hadden we opnieuw met enkele mensen afgesproken op het Astridplein om op deze openbare plaats met elkaar en geïnteresseerden te debatteren over maatschappelijke thema’s. Ook hier was de Antwerpse politie massaal aanwezig. 24 mensen, waarvan de politie vermoedde dat zij de ‘intentie hadden om te manifesteren’, werden van het plein verdreven. 19 daarvan werden enkele uren ‘administratief’ aangehouden. Waarom deze escalatie van politiegeweld? (En blijkbaar zijn wij niet de enigen in Antwerpen die hiermee geconfronteerd worden. Veel burgerprotest wordt op ‘bevel van hogerhand’ in de kiem gesmoord.)

Vandaag zijn wij hier opnieuw. Wij wensen dat het stadsbestuur een verantwoording aflegt over bovenvermelde feiten en dit in een openbare vergadering, zoals de gemeenteraad er één is, en niet in een persoonlijk gesprek achter gesloten deuren.”

Bij het begin van de gemeenteraad beperkt ‘het protest’ zich tot het tekenen op een karton

Tijdens de raad zijn niet alle leden constant aanwezig. Hierdoor kon ik aan Freya Piryns (Groen!) haar mening vragen over de actie op de vorige gemeenteraad.

Flash: U was op de vorige gemeenteraad waar 4 mensen zijn opgepakt. Wat hadden die eigenlijk uitgestoken?

Freya Piryns: Naar mijn beleving hadden die niets gedaan waarvoor je opgepakt mag worden. Ik heb enkel gezien dat ze een papier in de lucht staken waarop slogans stonden tegen de bomenkap. Ik heb ze geen lawaai horen maken ik heb ze zich niet zien verzetten. Ik heb ze niets zien doen waarop je in een normale rechtstaat, in een normale democratie voor in de gevangenis zou kunnen vliegen. Al was het maar voor een paar uur.

Flash: Zijn ze verwittigd?

Freya Piryns: Neen ze zijn absoluut niet verwittigd. Ik zit nu bijna 12 jaar in de gemeenteraad en ik heb al vaak geweten dat er vanop de publieksbanken geapplaudisseerd of geroepen wordt. Mensen zijn ook maar mensen en wij gemeenteraadsleden mogen praten en onze mening kenbaar maken. Ik kan heel goed begrijpen dat je vanop de publieksbanken wel eens de neiging hebt om ook je mening kenbaar te maken. Op dat soort momenten is het altijd de gewoonte geweest dat de burgemeester of de voorzitter van de raad dan zegt dat dat volgens het reglement niet mag en hen een waarschuwing geeft, vraagt zich gedeisd te houden. Indien ze dat niet doen zullen ze verwijderd worden. Op vorige gemeenteraad is er absoluut geen waarschuwing geweest en zijn die mensen onmiddellijk opgepakt. Het is een zeer pijnlijke evolutie in de stad dat dit zelfs niet meer mag van de burgemeester.

Flash: Als ik het goed begrijp zijn er dus gemeenteraden geweest waarop de mensen op de publieksbanken wel hun mening geuit hebben en wel lawaai gemaakt hebben.

Freya Piryns: Absoluut, er zijn al veel gemeenteraden geweest waar luidruchtig werd geapplaudisseerd of geroepen. Steeds is er dan rustig gevraagd ermee te stoppen, wat normaal gezien dan ook altijd gebeurt. Maar wat hier vorige maand gebeurd is, is volgens mij een democratie als de onze niet waardig.

Koen Calliauw geeft ATV een interview
Klik hier om het intervieuw en de reportage van ATV te bekijken.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

“Burgerlijke ongehoorzaamheid houdt in wezen in, dat je een formeel wettelijke regel bewust overtreedt, om een groter onrecht aan te klagen” Staat te lezen in een document dat Occupy Antwerp over Burgerlijke ongehoorzaamheid op Facebook plaatste.

Vanop de publieksbanken wordt een pamflet omhoog gehouden

De burgemeester waarschuwt twee maal. daarna grijpt de politie in. Er stonden beneden een tiental agenten in burger klaar. Deze keer doen ze correct hun (politie)armband om, vóór ze zeven zes manifestanten oppakken (6+1paspoortcontrole) . Het gaat snel.

Beweging versus Organisatie

Velen begrijpen het verschil nog steeds niet tussen een beweging en een organisatie. Een beweging bestaat uit een groep mensen die eenzelfde, meestal fundamentele verandering nastreven. Organisaties kunnen lid zijn van een beweging, leden van een beweging hoeven helemaal geen lid te zijn van een organisatie. Een voorbeeld van een beweging is bijv. ‘de vrouwenemancipatie’. Je kan lid zijn van de beweging en hun doelen helpen verwezenlijken, zonder van een of andere organisatie lid te zijn.

Waar ligt de grens tussen wel of niet manifesteren?

Uiteindelijk maak je steeds een statement door het dragen van kledij of de wagen waarmee je rijdt. Je toont dat je tot een bepaalde groep behoort of wil behoren.

Wat willen de occupyers bereiken?

De 15M beweging in Spanje leggen de nadruk op ‘echte democratie’ , Occupy Wallstreet legt de nadruk op ‘Wij zijn de 99%’. Degenen die het nog niet begrijpen zijn ofwel van slechte wil of zitten zo vast in hun denken dat ze andere ideeën niet toelaten.

De bedoeling van de actie van gisteren in het stadhuis is duidelijk. Zoveel mogelijk laten weten dat je in Antwerpen kan opgepakt worden omdat je de intentie hebt om flyers uit te delen (Astridplein 10/12/2011) Zoveel mogelijk laten weten dat in Antwerpen niet iedereen gelijk door de overheid behandeld wordt. (gemeenteraad van 21/11/2011) Democratie is een werkwoord. De actievoerders maken duidelijk dat de democratie onder druk staat en de overheid steeds meer repressie uitoefent.

Freya Piryns tijdens haar interpellatie van Janssens

Bij een occupy vergadering krijg ieder die dat wenst het woord. Argumenten en tegenargumenten worden naast elkaar gelegd tot er een consensus is. Praat iemand te lang dan kan iedereen dit met handgebaren kenbaar maken. Het lijkt niet efficiënt qua tijdgebruik maar de problemen zijn uitgepraat en iedereen staat achter de beslissingen.

Janssens antwoordt

Bij interpellaties of vragen in de gemeenteraad krijgt A een x-aantal minuten om zijn zeg te doen. Waarop B, x-aantal minuten krijgt om te antwoorden en A daarop x-aantal minuten om het laatste woord te hebben. Tijdens de avond waren er gemeenteraadsleden die naast de kwestie antwoorden. De vraagsteller kan dan in zijn laatste woord zeggen dat er naast de vraag geantwoord is. Het is efficiënt qua tijdsgebruik maar over de efficiëntie van de communicatie en het komen tot een consensus kan je toch wel vragen stellen. Problemen worden opgelost door ze onder de mat te vegen.

Bij afloop van de gemeenteraad stonden terug actievoerders.

bAbel

Burgemeester en Occupy lijken na de actie niet dichter bij elkaar dan vóór de actie. Janssens blijft erbij dat elke actie moet aangevraagd worden, terwijl er gelijkaardige gebeurtenissen zijn waar niemand er zou aan denken een toelating te vragen. Wat is het verschil tussen braafjes op de grond gaan zitten en vergaderen of de scouts/chiro die op de Groenplaats gaan zitten praten en spelletjes doen? Ik geloof nooit dat al die jeugdbewegingen werkelijk toelating vragen aan de burgemeester voor hun activiteiten die dikwijls in het openbaar plaatsvinden. Burgemeester en Occupy spreken een andere taal.

Op elke binder waarmee de actievoerders geboeid werden staat een uniek nummer

Na het einde van de gemeenteraad komen de aangehouden actievoerders vrij. Ze worden zelfs van de Noorderlaan terug naar het centrum gebracht. De ervaringsdeskundigen zijn tevreden dit was een ***** arrestatie, helemaal volgens het boekje. Correct met het voorlezen van de rechten en zelfs de mogelijkheid iemand telefonisch te verwittigen en dan ook nog teruggebracht worden.

Nadien werd nog wat bijgepraat en gaat iedereen moe maar tevreden naar huis.

Advertenties

5 Reacties op “Occupy op de gemeenteraad van bAbel

  1. hartelijk dank Luc, knappe reportage! Dit is echt wel een steentje bijdragen aan de ‘beweging’. LL

  2. Knap werk, Flashke!

  3. Ik ben er erg van onder de indruk,van je reportage maar ook over het negativisme van sommige stadsbestuurders.
    Els

  4. Pingback: Occupy Antwerpen

  5. Geweldige reportage Luc. Zowel de “schijndemocratie”” van onze huidige politici als de inhoudelijke vragen van occupy komen duidelijk naar voren.
    Nen dikke proficiat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s