Shift Happens @ Occupy Antwerp

‘Shift Happens’ is een van de slogans die Occupy Amsterdam gebruikt, maar die heel toepasselijk is op de Antwerpse beweging. Terwijl Occupy in Amsterdam al lang goed samenwerkt met de gemeente is dit in Antwerpen een probleem. Voor de eerste keer heeft één persoon van Occupy Antwerp toelating gevraagd om te mogen vergaderen op de Groenplaats. ‘Shift Happens’


Vrijdag de 13e op het Amsterdam’s Beursplein. Occupy Amsterdam heeft er enkele tenten staan. Het infopunt is bemand maar er staat niemand.

In de tenten wordt wat gepraat. Twee studentes stappen net op. Occupy Amsterdam gaat prat op de goede verhouding die ze met de gemeente heeft. Er mogen ’s nachts vier mensen blijven overnachten. Dat is ook nodig, want ze hebben regelmatig last van studenten uit de buurt. Deze week zijn hun spandoeken nog gestolen. Ze verdenken studenten met rijke papa’s die op de beurs spelen en hopen zich te kunnen blijven verrijken aan de kruimels die van de tafel van de 1% vallen.

In het voorjaar wil Occupy met een boot naar Spanje en Portugal.

Een half uurtje later staan er plots een aantal mensen te praten.

Terwijl ze op zaterdag in Amsterdam een satirische ‘Occupy got it all wrong’ optocht houden met slogans als ‘halveer mijn pensioen, red een bankier’, ‘consumptie is geluk’, ‘spaar de rijken en belast de zwakken’ houdt Occupy Antwerp een voor het eerst aangevraagde vergadering.

Hoewel de vergadering is aangevraagd stoppen er toch weer twee politie wagens.

Johan die het beu is opgepakt te worden heeft de aanvraag ingediend en toont de papieren. Een agent in burger die op de hoogte is van de aanvraag bevestigt dat er een toelating is.

Bij een Occupy horen slogans

Nu het risico om opgepakt te worden kleiner is komen er meer mensen op af.

De politie vertrouwt het schijnbaar niet want ze komen nog eens.

Het eten dat weggegooid wordt was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de assemblee. Weggegooid voedsel moet niet alleen gerecupereerd worden, het weggooien van voedsel moet per definitie vermeden worden.

Men plant een actie om onder toezicht van de pers enkele containers met weggegooid voedsel te bezoeken. Een beetje verder zit een agent in burger mee te luisteren. Als hier alles openbaar besproken wordt, staat er zoals gebruikelijk een politiemacht bij de containers. Dat is geen probleem op zich, want als alle actievoerders voor de ogen van de pers opgepakt worden, krijgt de actie ruim media aandacht. Besloten wordt de actie in stilte voor te bereiden en een van de volgende weken te beslissen hoe ze gevoerd gaat worden.

Onder begeleiding van deze kleurrijke gitarist zingt iedereen het Occupylied.

Iedereen die ik spreek is positief over het aanvragen van de actie. Er komt terug meer volk. (een 50-tal) Niet enkel de diehards maar meer middenklassers. Dat de stad slecht omgaat met nieuwe vormen van protest is door het veelvoud van administratieve aanhoudingen ruimschoots aangetoond. Er zal nog wel op die ‘nagel’ geklopt worden, ook andere punten zijn belangrijk.

Advertenties

4 Reacties op “Shift Happens @ Occupy Antwerp

 1. De Occupy-beweging claimt het openbaar domein. Ze voert buitenparlementaire oppositie. Langs die weg zijn sinds de negentiende eeuw alle progressieve politieke en sociale veranderingen op gang gezet.

  In 1904 schreef Rosa Luxemburg dat men de fundamenten van het parlement (democratie) het best verdedigt door een tactiek te kiezen die niet alleen parlementair bruikbaar is ‘maar die tevens is gericht op de directe actie van de massa van het proletariaat’.

  Ze voegde er aan toe ‘dat de eigenlijke macht van de sociaaldemocratie niet afhangt van het optreden van de parlementariërs in het parlement, maar dat deze berust bij het volk zelf : ‘op de straten en de pleinen’.

  Een fris meer dan honderd jaar oud standpunt. Rosa Luxemburg (1871-1919) was met Karl Liebknecht oprichtster van de Communistische Partij Duitsland. Ze werd samen met hem vermoord door Duitse Vrijkorpsen. Extreem rechtse para-militaire organisaties na WOI die aan de basis lagen van de nazi’s van Hitler.

 2. Bedankt voor de info Luc.
  Zo blijven we op de hoogte van andere OCCUPY-bewegingen zonder er zelf naar toe te moeten rijden….
  en het nawoord van Koen is een goede aanvulling.
  grt Leo

 3. Bedankt dat je ons op de hoogte houdt, Flashke!

 4. Ramakrishna De Meester

  Yes, we can.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s