Politieke GAS-boetes voor Occupy Antwerpen en Geneeskunde voor het Volk

Een Gemeentelijke Administratieve Sanctie, afgekort GAS-boete is een administratieve sanctie die wordt opgelegd door een gemeentelijk sanctionerend ambtenaar. Je kan een GAS-boete krijgen voor alle overtredingen op de algemene politieverordening van de gemeente. Voorbeelden zijn het achterlaten van hondenpoep, overlast door blaffende honden, nachtlawaai, enz… (1) Nieuw is het politiek misbruik van die boetes.

Sarah Wagemans, Rafa Grinfield en Mie Branders kregen een GAS-boete voor politieke acties.

Sarah heeft 2 boetes ontvangen van 150€ de anderen elk één van 150€. Als reden voor Sarah en Rafa wordt opgegeven en ik citeer letterlijk:

Op 29/10/2011 omstreeks 14:45u zien wij betrokkenen arriveren op de Groenplaats en nemen plaats aan het standbeeld in het midden van het plein.
Ze hebben o.a. gekleurde stiften, informatiepamfletten en grote kartonnen pancartes bij. WAGEMANS en GRINFIELD werpen zich duidelijk op als  organisatoren door de pancartes rond het standbeeld op te stellen, pamfletten uit te delen met het verloop van het evenement,….
Na het evenement zijn WAGEMANS en GRINFIELD eveneens initiatiefnemers om al het materiaal dat werd gebruikt opnieuw op te ruimen alsook het (zwerf)afval dat ten gevolge hiervan werd achtergelaten.

Het is onvoorstelbaar dat de overheid nog steeds het concept ‘beweging’ niet begrijpt. Het is anders niet nieuw. Het beste voorbeeld van een beweging en ik val hier in herhaling, is de ‘vrouwenbeweging’ die heeft ook geen leiders.

Maar zelfs als Occupy Antwerp een organisatie was, dan is het wel heel kort door de bocht om ervan uit te gaan dat degene die materiaal bij heeft ook de organisator is. Dan is bij elke volgende betoging degene die een spandoek bij heeft ook de organisator. Dan is degene, die bij de jeugdbeweging de bal waarmee ze gaan sjotten bij heeft, ook de leider! Op de Facebook oproep van de eerste Occupy Antwerp werd iedereen uitgenodigd materiaal mee te brengen (2)

De GAS-boete wordt niet gegeven voor het meebrengen van stiften, noch voor het opruimen achteraf, maar omdat ze ervan verdacht worden een politiek evenement te hebben georganiseerd. Terwijl het heel duidelijk is wie de organisator was. Namelijk alle aanwezigen van de Occupy beweging, waar iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

Nochtans heeft Patrick Janssens op de gemeenteraad van 21/11/2011 gezegd dat de eerste Occupy bijeenkomsten gedoogd werden. Bij gedogen past niet, het uitschrijven van GAS-boetes.

Koen Calliauw wijst al jaren op de willekeur en het misbruik van de GAS-boetes. Op de website van de Politie (1) worden voorbeelden gegeven als hondepoep, blaffende honden en nachtlawaai. Hier is sprake van boetes voor politiek gedrag. Gelukkig zijn Sarah en Rafa mondige burgers, beiden hebben tegen hun GAS-boete(s) beroep aangetekend.

Mie Branders legt uit dat ze in Hoboken met succes beroep hebben aangetekend tegen GAS-boetes aan o.a. bejaarden die zich vergissen in de dag van het buitenzetten van de vuilzakken tot iemand die een boete kreeg omdat hij zijn hondje zonder leiband de straat liet oversteken. De GAS-boetes gaan tot 250€ en dat komt hard aan, zeker als je van een klein inkomen moet leven.

Mie Branders “We laten ons niet doen en we zijn geen fatalisten. We hebben via Progress Lawyers Network bij monde van advocaat Edith Flamand gevraagd,  een openbare hoorzitting te mogen afdwingen om ons standpunt hierover toe te lichten. Het feit dat men GAS-boetes riskeert omdat men belangrijke acties voor de volksgezondheid wil doen in een stad,  kan niet. Daar willen we een openbaar debat over.”

Mie Branders over de actie waarvoor zij een GAS-boete gekregen heeft: “Als je een vraag aan de schepen van volksgezondheid wil stellen, is het logisch dat je een aanvraag indient om een actie te doen aan het stadhuis voor de aanvang van de gemeenteraad.  Als de stad Antwerpen dan de toelating geeft aan de Schelde, bij de vissen, uw politieke vraag te stellen dan heeft dat natuurlijk als betekenis, ‘We boycotten uw (politieke) actie’.”

“We hebben er ons deze keer niet bij neergelegd en getracht het op een propere manier op te lossen. We zorgden voor een uitwijkmogelijkheid in Cafe Den Bengel, mocht de politie problemen veroorzaken.”

“De mensen die zich tegen de griep lieten vaccineren zijn 65+, ze behoren tot een risicogroep. Ze stonden braafjes op het terras van De Bengel, waarop de politie onmiddellijk is komen intimideren door te dreigen met GAS-boetes. De vraag is waarom?”

Mie leest voor uit het voorstel van 4 bladzijde tot GAS-boete van 150€:
We meldden Mie Branders dat deze actie geen toelating geniet en onmiddellijk gestaakt dient te worden. Mie Branders lacht ons verzoek weg en kiest ervoor om de menigte verder toe te spreken. Ook onafhankelijk zetelend gemeenteraadslid Hosteaux Frank wordt in de groep verwelkomd en zal een petitie overhandigen aan de schepen voor maatschappelijk welzijn. Aan de deelnemers wordt uitgelegd dat een GAS boete bestemd is voor rijke mensen en niet voor oudere arme mensen die een griepspuitje komen halen. Smadend wordt aan ons de vraag gesteld: “Nietwaar meneer polies een griepspuit halen is toch geen overtreding.”
“Wat blijkbaar ook erg storend voor de politie was, dat er in afwachting van de griepspuit, een rij gevormd werd ter hoogte van de inkom van het Cafe Den Bengel want er staat:”
Ook dit initiatief, vormen van een rij wordt genomen door Mie Branders, die duidelijk de leiding heeft over de actie. Nog steeds worden op de Grote Markt pamfletten uitgedeeld en wordt er een spandoek getoond met: Leven in Antwerpen is ongezond, overkap de ring nu. Meccano.

Mie Branders “De vraag is, wat heeft dit laatste ermee te maken. Dit was een actie van Ademloos, die ijvert voor een beter gezondheid en sympathiseerde met de griepspuitactie.”

Mie Branders “De inzet van de actie was, mensen gepersonaliseerd aanschrijven met een herinnering dat ze best hun griepspuit gaan afhalen bij hun huisarts. We hebben dat in 2007 aan Monica De Coninck gevraagd. In het district Hoboken hebben we dit kunnen afdwingen met als resultaat dat de vaccinatiegraad van de 65+ daar met 40% gestegen is. Het kost de kostprijs van een postzegel. Vandaar onze slogan ‘De griep is geen grap, is een mensenleven dan geen postzegel waard?

Er wordt nog afgesproken te onderzoeken of er op de gemeenteraad kan geïnterpelleerd worden over het misbruik van de GAS-boetes.

Daarna houden de Occupy-ers nog een (toegelaten) optocht.

City Branding

Elke (wereld)stad, die naam waardig, heeft haar eigen Occupy beweging. Antwerpen kan dus niet achter blijven, moeten ze op ’t Schoon verdiep gedacht hebben. Antwerpen heeft wel haar Occupy beweging, maar die heeft nog steeds geen enkel plein bezet. Ondertussen is het duidelijk dat de beweging floreert op repressief gedrag van de overheid. Na elk (politie)geweld vanuit de overheid is de beweging fors gegroeid. Je kan dus denken dat vanuit marketing oogpunt een beetje repressie kan helpen om eindelijk ook in Antwerpen een plein bezet te houden en zo mee te kunnen met de andere wereldsteden. Een kwestie van ‘city branding’. Probleem is dat de actie tegen Geneeskunde voor het Volk niet in dit plaatje past.

(1) GAS-boetes

(2) Occupy Antwerp

Advertenties

5 Reacties op “Politieke GAS-boetes voor Occupy Antwerpen en Geneeskunde voor het Volk

  1. Duidelijke samenvatting van een onbegrijpelijke situatie…
    Bedankt Flashke 🙂

  2. Bedankt voor de info Luc, sterk gebracht trouwens;

  3. Zo’n geweldloze, sociale en sympathieke acties moeten kunnen in Antwerpen. Ik vraag gemeenteraadslid Freya Piryns (Groen) de burgemeester nogmaals te interpeleren.

  4. Hoe helpen politici de democratie om zeep. Dit lijkt meer op een verhaal over Poetin, dan over de politiek in Antwerpen.
    Ook doet het gedrag van de politie me sterk denken aan befehl ist befehl.
    Zijn er nog meer mensen die trachten in deze moeilijke tijden hun nuchtere verstand te gebruiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s