Tutti Fratelli wint de Fraenken Teut 2011

Jaarlijks reikt de PVDA de Fraenken Teut uit aan initiatieven en organisaties, die al te dikwijls in de marge van de grote verslaggeving blijven. Mensen die eigenlijk alle aandacht verdienen, omdat ze opkomen voor meer rechten, een rechtvaardige en gezonde samenleving, voor betere levensomstandigheden, voor een toegankelijke cultuur, …

De Fraenken Teut wordt op de nieuwjaarsreceptie uitgereikt. Voor de uitreiking komen er eerst wat sprekers.

Voorzitter PVDA-Antwerpen Wouter Van Damme heeft het in zijn toespraak over het regeerakkoord waardoor het leven van elke dag veel duurder wordt en waar op hetzelfde moment de grote bedrijven in dit land nauwelijks belastingen betalen.

ABVV-delegee Sven Naessens citeerde in zijn speech Gandhi:” Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan gebruiken ze geweld en dan win je.” 80000 betogers op 2 december was een mislukking (???) en op Facebook en Twitter lachen studentjes van het Liberaal Vlaams Studentenverbond ons uit. En wat te denken van de eenzijdige en onvolledige berichtgeving tot en met manipulatie? De VRT lanceerde gisteren een poll omtrent de staking. De vraag was simpel, de keuzes ook. Voor de staking: ja of nee? Ik had mijn vrouw aan de lijn bij de start van de poll. “Oei, al 55 tegen.” Maar het tij keerde, plots waren er meer voor de staking dan tegen de staking?! Dat kon natuurlijk nooit de bedoeling zijn dus, verdween de poll even snel als hij was gekomen. De media op zijn slechtst.

Een Peter Mertens op zijn best. Hij speelt thuis en is volledig ontspannen. Hij begint zijn rede met een anekdote.
“Awel Dieter, ge moogt tegen de vakbonden zijn maar zijt dan consequent. Dit jaar: geen betaald verlof. Ah neen, dat is er door de vakbonden gekomen. Dertiende maand: terugstorten. Arbeidsvoorwaarden in uw bedrijf: individueel met uwen baas gaan onderhandelen. Geen CAO’s meer. Indexering van uw loon: afgeven. En binnen tien jaar, als uw kinderen 12 jaar zijn, mogen ze in de fabriek gaan werken. Ah, ja, geen verbod op kinderarbeid. Dat is door de vakbonden bekomen. Ja Dieter, ge moogt tegen de vakbonden zijn, maar wees dan consequent.”

Peter Mertens spreekt over hoe men tracht de vakbonden aan de ketting te leggen en over hoe ze het durven de crisis te laten betalen door degenen die er niet verantwoordelijk voor zijn. Hij besluit dat er geen reden tot paniek is, want samen kunnen we de storm trotseren.

Dirk Tuypens kondigt Tutti Fratelli als winnaar aan. Hij is blij dat een culturele groep gewonnen heeft.

Tutti Fratelli is de winnaar van 2011. In plaats dat Reinhilde Decleir een speech geeft, zingt een kleine delegatie, kort en indrukwekkend.

De winnaar is verkozen met een poll. De kandidaten waren:

 • groeNoord, een protestbezetting die ontstond in 2010 door het bos dat, in het Noordkasteel, zou moeten verdwijnen voor het geplande Oosterweelknooppunt op het BAM-traject.
 • ACOD – Financiën Antwerpen
 • ACV – werkgroep Antwerpen voor “Fiscaliteit en Sociale Zekerheid”
 • De vakbondsdelegaties van BRC
 • Actiegroep Les voor iedereen
 • Tutti Fratelli
 • Steven De Geynst, “de muffinman”
Advertenties

3 Reacties op “Tutti Fratelli wint de Fraenken Teut 2011

 1. fijn dat “tutti fratelli” gewonnen hebben, met een “franken teut” haal je het wel!
  wij zwijgen nog te veel

 2. Van de oude garde die ik nog voor ’n deel heb gekend is niet veel over precies… een nieuwe wind bij de PVDA? 🙂

 3. Die nieuwe wind die waait zoals je weet al weer enkele jaren. Het zijn niet meer ‘De Communisten’ van vroeger. Ik heb alleen degenen die op het podium kwamen gefotografeerd.
  Ik denk dat het goed is dat ze nu niet meer dogmatisch bezig zijn. Het gaat nu over de inhoud en dat vind ik veel interessanter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s