Algemene Staking. Hoe Durven Ze?

De laatste dagen heeft de vakbond alle zonden van Israël over zich heen gekregen. De volledige reguliere pers sprak schande. Hoe durven ze protesteren enkel omdat ze moeten opdraaien voor de schulden van anderen? Hoe durven ze nog maar zeggen dat de sterkste schouders de grootste lasten moeten dragen?

Met zijn atoombom vergat Bruno Tobback dat er sinds 2009 reeds talloze (internationale) betogingen en acties geweest zijn waar de slogan “Wij betalen de crisis niet” gescandeerd is. Ter verontschuldiging kan Bruno natuurlijk steeds zeggen dat dat van vóór zijn tijd was. Hij is ook nog maar net minister en weet het dus nog niet allemaal. (piket stond bij Umicor)

Vóór 05:00u was ik de deur uit op zoek naar stakingspiketten. Bij Lanxess stond een piket en even verder ook bij Bayer. Bij -1Cº kan je zo’n vuurkorf gebruiken. Nadeel is wel dat je kleren er nog twee weken naar ruiken.

Bij BASF stond een erg groot piket. Niemand werd belet te werken. De staking is dan ook niet in eerste instantie tegen de fabriek, wel tegen de maatregelen van de regering waarbij het inkomen uit arbeid extra belast wordt en de grote inkomens amper of niet geraakt worden.

Iedereen die uit de vorige shift kwam of een nieuwe shift ging beginnen werd gevraagd of hij vóór of tegen de staking was. Met een sticker te kleven kon je je mening geven. Links was tegen, rechts was vóór. Op het ogenblik van de foto was er toch al 1 persoon die tegen de staking was.

Bij Evonik, het vroegere Degusssa. 1 Dag staken kost 70 miljoen, 1 minuut foutief speculeren kost 5 miljard.

Onderweg naar New Holland (waar het even koud was als in de rest van de haven) stonden we voor een brug. Er was nergens een schip te zien dat door moest, noch een vakbondsvlag of piket. Er stonden drie vrachtwagens voor mij maar geen enkele sprak een woord Nederlands, Frans, Engels of Spaans. De twee woorden Duits die ze kenden waren onvoldoende om te weten te komen hoe lang ze er al stonden. Dus misschien stond de brug open vanwege een stakingsactie.

Vroeger kwam ik al eens in de gaarkeuken op kaai 110. Altijd was er volk. Vandaag was er vanwege de staking extra personeel maar geen klanten. Het was 9:45u en ze hadden al 7 koffie’s verkocht. Ze begrepen het niet, op de wegen in de haven leek het net zondag. De extra werkkrachten gingen naar huis.

Aan ’t Kot stonden een stuk of zes dokwerkers bij een groot vuur midden op straat. Op een pamflet staat “Met pensioen gaan vooraleer de veiligheid in het gedrang komt.” er is nog net een dodelijk ongeval geweest. Minister van werk wil het havenwerk moderniseren, maar zegt niet hoe. De dokwerkers vrezen dat ze iedereen in de haven willen laten werken, dan wordt de havenarbeid ten koste van de veiligheid goedkoper.

Dit piket stond bij ….

En dit piket bij Inza

en bij Carrefour in Schoten

Bij De Lijn op de Draakplaats stond de parking van de bussen propvol. Het glas is halfvol of halfleeg. Met wat ik gezien heb, vind ik de staking minimaliseren dom. Waarschijnlijk is het gezegd om de uitgangspositie bij de onderhandelingen te versterken. Door deze opmerking zal de achterban van de vakbonden steeds de indruk hebben dat ze bedrogen worden want ze worden toch niet au sérieux genomen. Het zal de positie van de werkgevers uiteindelijk verzwakken.

Advertenties

10 Reacties op “Algemene Staking. Hoe Durven Ze?

 1. Moedig, zo vroeg op stap!
  En bedankt voor de overzicht.

 2. Ben ik blij dat ik zelf niet zo vroeg uit de veren moest!!! Thanx 4 sharing 😉

 3. Goed gedaan Flash !!!

 4. Sterke inzet ! Proficiat !

 5. foto van bij Degussa vind ik briljant…. da zegt hiel veul!!!!

 6. Eric en Els vinden het een hele prestatie om voor dag en dauw uit de veren te zijn.
  Petje af en we waarderen je inzet opnieuw!

 7. Dank Luc, maar toch een bedenking.
  Natuurlijk ben ik het met de meeste argumenten van de stakers eens. Het lijkt wel een herhaling in omgekeerde vorm van de sociale strijd in de jaren 30tig. Er is duidelijk iets fundamenteel fout met de verdeling van de rijkdom. Bij de pensioen gerechtige leeftijd heb ik wel de bemerking dat het wel te betalen moet blijven en als je de situatie in Nederland vergelijkt met Belgie dan vind ik het onbegrijpelijk dat leerkrachten in het middelbaar durven zeggen dat ze na hun 55 absoluut niet meer geschikt zijn voor zo’n baan, terwijl in Nederland men minimaal doorwerkt tot 62. Ik ook en met veel plezier.

 8. Bedankt voor iedereen die met me meevoelt dat ik zo vroeg ben opgestaan. Het was idd vroeg opstaan en het was koud. Maar de stakers waren nog veel vroeger opgestaan en bleven uren in de kou staan terwijl ik me in de auto naar het volgende piket kon opwarmen. Dus alle respect voor de stakers.

 9. fijn Luk dat jij de moed had om op te staan en te rapporteren voor ons(geïnteressseerden)

 10. de beuk erin , kapitalisme wil ons kapot maar strijden zullen we , zelfs al is het niet altijd makkelijk ! bedankt makkers!

  frank druk. halewijn (K&L)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s