Actie voor een nieuwe publieke bank

PVDA hield, aan BNP Paribas Fortis op de Wapper in Antwerpen, een ludieke actie vóór een publieke bank. Een bank waar het spaargeld veilig is en waarvan de opbrengst de gemeenschap ten goede komt en niet de aandeelhouder en speculanten.

Peter Mertens: BNP Paribas Fortis, heeft vorig jaar 6 miljard € winst gemaakt. Deze winst is zoals vroeger bij de ASLK helemaal niet teruggevloeid naar de samenleving, maar stroomde naar aandeelhouders en bonussen. De bankiers en afdelingen die met ons spaargeld speculeren, krijgen de hoogste bonussen. Dit pervers systeem gaat gewoon door.

We zijn absoluut niet vergeten dat in 2008 op één weekend, 11 miljard € van ons belastingsgeld naar de banken is gegaan. Toen heeft men beloofd dat de banksector grondig zou veranderen, in werkelijkheid is er niets veranderd. Het bonussen systeem en het speculeren loopt door.

Alle liberalen of ze nu roos zijn, een beetje groen, blauw, purper of ik weet niet wat, zeggen allemaal: “Het is niet de kerntaak van een overheid om bankier te spelen.” Wij zeggen: “Het is zeker niet de kerntaak van de overheid om falende privé-bankiers bij te springen.”

Het is absoluut tijd voor een openbare bank. Een nieuwe ASLK en een Gemeentekrediet van de 21ste eeuw. Een publieke bank 2.0. Een veilige thuishaven voor ons spaargeld. Wij willen hier niet op een maandag staan, dat het bankpersoneel ons moet zeggen: “Sorry mannen, sorry vrouwen wij hebben uw geld weggespeculeerd.” Wij willen één, dat ons geld op de bank veilig is en twee, dat de opbrengst van de bank naar de maatschappij gaat en niet naar aandeelhouders en speculanten.

De ASLK investeerde, bijvoorbeeld in openbaar kanker onderzoek aan de VUB. Vandaag belegt Dexia bijvoorbeeld, nog steeds in de kolonisatie van Palestijnse gebieden met onze opbrengst.

We zijn het kotsbeu. We willen absoluut het debat terug openen voor een publieke bank. Daarom laten we 100 ballonnetjes op voor de bankgoden hierboven, om ons te helpen.

Advertenties

4 Reacties op “Actie voor een nieuwe publieke bank

  1. …maar hoe weet je dat het goed gebeurt en bovendien veilig blijft ? Een ASLK van 20 jaar geleden of eentje van nu zou er ook helemaal anders uitzien, niet ? Ik volg de redenering en het opzet, maar zie niet goed hoe je het ook daadwerkelijk opzet…zo’n nieuwbakken algemene spaar- en lijfrente kas ?!? Er bestaat toch al bijv Triodos ?

  2. Hoi Bart, Triodos staat voor duurzaam bankieren maar ze missen een zichtrekening en die hebben we ook nodig.
    Een nieuwe publieke bank zou de spaarcenten van de burger veilig moeten beheren/beleggen en de winsten die ze maakt vloeien terug naar de gemeenschap.
    Persoonlijk zou ik een coöperatieve bank minstens zo goed vinden op voorwaarde dat ze (zoals Ecopower voor groene stroom) niet kan overgenomen worden. (Ecopower lost dit op door het aantal aandelen dat iedereen kan kopen te beperken en door iedereen, ongeacht het aantal aandelen, 1stem op de algemene vergadering te geven)
    (de aandelen van Ecopower brengen al 17 jaar 6% op)

  3. Ik schrijf een artikel over islamitisch bankieren. Veel van de ideeen die hier worden aangedragen vinden we daar ook in terug. Natuurlijk is er ook een verwijzing naar de Triodosbank. Uiteraard zal ook in het islamitisch bankieren van alles fout gaan, maar de principes zijn zeker het bestuderen waard om te komen tot een maatschappelijk verantwoord bankieren met een menselijk gelaat. Als het artikel klaar is kan ik het uiteraard aan ieder zenden.

  4. Bedankt voor het verslag, ik hoop echt dat er zo’n bank gaat komen, dan kunnen we misschien echt werk maken van het dempen van die kloof tussen arm en rijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s