Occupy Antwerpen en de Gemeentelijke Asociale Straffen

Antwerpen gebruikt GAS boetes, in het leven geroepen om overlast als hondenpoep en geluidsoverlast te bestrijden, als repressief politiek instrument. ’t Stad is helemaal verzuurd. Alles heet nu overlast. Occupy Antwerp voelt zich beknot in haar vrijheid van vergaderen en meningsuiting.

’t Stad heeft weer een aantal GAS boetes uitgedeeld. In Antwerpen mag je, in het openbaar, niet meer samenkomen en vergaderen. Dat moet je eerst 3 weken op voorhand aanvragen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Ik ga regelmatig naar de Occupy acties kijken. Vorige zaterdag verbaasde het me dat er zoveel volk was. Maar het volk dat je op de foto ziet is een groep ‘Hollanders’. Ze waren op de Groenplaats afgesproken en met elkaar aan het praten. Ze wisten niet dat je daarvoor drie weken op voorhand toelating moet vragen.

Een beetje later stond er een groep van de jeugdbeweging. Sommigen zaten zelfs op de grond met elkaar te praten. Zij hadden ook geen aanvraag ingediend. Dat deden ze nooit en ze hadden er ook nog nooit problemen mee gehad. Drie kwartier later stonden ze daar nog.

Er kwam nog een reclame VW busje het plein opgereden. En nee, ze hadden geen toelating aangevraagd. Ze hadden opdracht gekregen gewoon weg te gaan als de politie zou reclameren.

Er kwam een groep vrijgezellenfeestvierders en nee, ook zij hadden geen toelating gevraagd.

Aan deze groep heb ik niet meer gevraagd of ze wel toelating hadden. Waarom zouden ze een aanvraag indienen om de openbare ruimte te gebruiken.
Wie mijn vorige reportages over Occupy Antwerp gezien heeft, weet dat de vergaderingen geen overlast gaven. Vergaderen en een karton met een tekst op vasthouden kan je moeilijk overlast noemen. Soms voerden ze een kleine actie met als hoogtepunt de 2 acties op de gemeenteraad. Deze laatste waren veel minder storend dan wat er in het verleden, zonder enige boete of administratieve aanhouding, tijdens de gemeenteraadszittingen getolereerd is. De laatste acties waarop 6 personen administratief zijn aangehouden en waarvoor ze ook elk een GAS boete van150€ kregen, hield niet meer in dan het omhooghouden van een affiche, enkele briefjes nepgeld binnenwerpen en een V-teken met de vingers maken. Als de burgemeester dit gewoon had genegeerd, was er niets gebeurd. Maar net als bij de andere acties, was het de reactie van de overheid die de overlast creëerde.

(red. De film is slecht ontwikkeld en daardoor zijn er op verschillende foto’s lichtere zones rond en onder de benen van de mensen.)

Ik heb een uurtje op de Groenplaats rondgehangen en ben daar vijf groepen tegengekomen die volgens de logica van ’t Stad, een aanvraag hadden moeten indienen. Of moet je alleen een aanvraag indienen als je een mening hebt en/of verkondigt.
De vijf groepen gedroegen zich keurig. Maar iedereen weet dat een hoop zatte ‘Hollanders’ of vrijgezellenvierders echte overlast kunnen teweegbrengen. Ik heb de vergaderingen van Occupy verschillende keren weten storen door ‘ne zatterik’.

De GAS boetes worden regelmatig opgelegd aan mensen die het niet breed hebben en ouderen die niet weten hoe zich te verweren. De Antwerpse burgervader zou het, moest hij een GAS boete krijgen, met zijn bruto jaarloon als burgemeester van 124.993€, niet voelen. Natuurlijk betaalt hij daar ook sociale zekerheid en belasting op. Voor iemand met een normaal inkomen komen boetes tussen 75 en 250€ hard aan.

Occupy Antwerpen wordt gedragen door individuen uit brede lagen van de bevolking. Sarah heeft ondertussen 3 GAS boetes van 150€, op haar blog vind je haar mening.

Naast het protest tegen de GAS boetes bracht Occupy de gekende thema’s onder de aandacht.

Een beweging zonder leider, dat lijkt voor sommige mensen nog steeds onbegrijpbaar.

De protesten en Occupy geven Johan energie. Hij tracht momenteel een woonproject, voor mensen die het moeilijk hebben, op te starten.

Onder de belangstellenden die wilden weten waarover de actie ging, een tachtig-plusser. Hij  moedigt de Occupy-ers aan. De GAS-boetes laten hem denken aan de Duitsers in de oorlog (spreek uit “Den Dèts” in ’t Antwerps) en hoe ze onlangs nog in het nieuws kwamen i.v.m. het innen van belastingen op pensioentjes van dwangarbeiders.

Occupy heeft een nieuwe cultuur van protest paraplu’s doen ontstaan. Met een tekst op een stuk karton geschreven riskeer je, zonder toelating, in Antwerpen een administratieve aanhouding en/of GAS boete. Met een tekst op een paraplu (of T-shirt) ben je voorlopig nog veilig.

Dikke nekken

Voor sommigen ga ik met dit artikel ongetwijfeld te kort door de bocht. Antwerpen gaat met zijn invulling en interpretatie van de GAS boetes minstens zo kort door de bocht. Antwerpenaars hebben de naam ‘dikke nekken’ te hebben. Als Antwerpenaar kan ik er nu ook nog eens prat op gaan, in de meest verzuurde stad van het land te leven. Negatieve reclame is ook reclame.

Advertenties

2 Reacties op “Occupy Antwerpen en de Gemeentelijke Asociale Straffen

  1. Ja jong… maten en gewichten hebben veel gezichten… volgens hoe het de verdelers uitkomt…

  2. een heel mooie en ‘to the point’ reportage. Je weet toch waar het verschil zit tussen de occupiers en de andere groepjes ? Die vrijgezellen en co geven hun centjes uit in ’t stad ! Die mag je niet te veel in de weg leggen. Zie de recente beslissing om mensen in hun eigen straat te gaan laten betalen om te parkeren, alleen maar om de consumenten de ruimte te geven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s