Olijvenprotest uit solidariteit met Griekenland

Donderdag organiseerde Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, een solidariteitsdag met het Griekse volk. Europa gebruikt de Grieken als proefkonijnen. In twee jaar tijd werden de lonen gehalveerd. Het is hoog tijd dat we onze solidariteit tonen met de Grieken.


De situatie in Griekenland gaat van kwaad naar erger. Wat vandaag in Griekenland gebeurt zien we, gelukkig nog in mindere mate, ook al bij ons gebeuren. Het geld dat geleend werd aan de banken en waar grote multinationals als Electrabel of Arcelor Mittal zich mee verrijkten via allerlei fiscale aftrekposten, wordt vandaag doorgerekend aan de werkende mensen en de jongeren. In Griekenland zien we hoe ver de Europese Commissie wil gaan om de crisis te doen betalen door de 99%, terwijl ze de 1% rijksten buiten schot houdt.

Speculanten, topbankiers en miljonairs, hun crisis verpest onze toekomst, doe hen betalen.

Flash: Wat bezielt studenten om voor Griekenland op te komen?
Wout: We denken dat het belangrijk is, solidair te zijn met het Griekse volk. Zij zijn, in Europa, nu eigenlijk een soort proefkonijn. Bij hen wordt de koopkracht massaal afgebroken. De mensen verliezen tot de helft soms zelfs tot twee derde van hun loon. We zien dat niet als een geïsoleerd geval. We denken dat dit, een eerste stap is in de afbraak politiek. Hierdoor worden werkende mensen en jongeren in het bijzonder getroffen. Jongeren zijn vaak de eerste slachtoffers. De jongeren werkloosheid is zeer hoog. Niet alleen in Griekenland, in Spanje is bijna 1 op 2 jongeren werkloos.

Studenten geven hun naam op om in de toekomst meer informatie te verkrijgen en geven een eigen financiële bijdrage voor de Griekse arbeiders.

Flash: De cijfers hierover spreken elkaar dikwijls tegen.
Wout: Je kan dikwijls grote vraagtekens plaatsen bij de manier waarop werkloosheidscijfers berekend worden. Mensen die van de werkloosheid geschrapt en bij het OCMW komen zijn nog steeds werkloos, maar komen niet meer in de werkloosheids statistieken. In Duitsland kom je, als je partner werk heeft, niet in de werkloosheidsstatistieken. Een uur per week werken is voldoende om niet meer als werkloze beschouwd te worden.


Doordat er vandaag ere doctoraten worden uitgereikt komen er weinig studenten langs. Het voordeel is dan weer dat er meer tijd is om uit te leggen waarover de actie gaat.

Flash: Zie je parallellen met de ‘Shock Doctrine’ die Naomi Klein beschrijft?
Wout: De crisis wordt als alibi gebruikt om besparingen te kunnen doorvoeren en de verworvenheden van de laatste decennia naar de prullenmand te verwijzen. Ook de uitverkoop van de Griekse ‘kroonjuwelen’ past in het Shock Doctrine verhaal van Klein. Zelfs de Acropolis dreigt in vreemde handen te gaan. De haven van Piraeus zijn ze al kwijt. Het is als een fabriek dat gedwongen wordt zijn machines te verkopen.
De Grieken zeggen ‘Wij willen niet de slaven van de eenentwintigste eeuw worden.’ Ze willen niet naar een loonslavernij waar ze voor één uur werk, zich tot 60km moeten verplaatsen om dan voor zo goed als geen geld de meest achterlijke jobs te doen. Wij denken dat we nu met hen solidair moeten zijn en trachten de besparingstrein, die in heel Europa op gang komt, te stoppen.

Nadat de pers langs geweest is gaan ze naar een betere locatie.

Flash: Bij het begin van het academisch jaar sprak ik enkele studenten die snoep verkochten om hun doop te financieren. Geen enkele had van ‘Occupy Wall street’ gehoord. Ze hadden het volste vertrouwen in onze politici want die ‘zullen het wel weten, ze hebben er immers voor gestudeerd’. Politiek was aan hen niet besteed, laat staan Griekenland.
Wout: Het leeft duidelijk wel bij de studenten want de weinigen die hier passeren steunen Griekenland. Het is iets dat ze op tv zien en ze vragen zich af hoe het zover kan komen. De jeugd wordt in de eerste plaats getroffen en we willen niet dat ons hetzelfde overkomt. Op die manier wordt solidariteit een kwestie van overleven. Morgen zijn het de Spanjaarden, overmorgen zijn het de Belgen. Het is nu dat we sterk aan één kant moeten staan om dat tegen te houden.

Op de nieuwe locatie worden pamfletten uitgedeeld en iedereen uitgenodigd op een debat.

Flash: Je zegt, ‘we moeten allemaal sterk staan’, maar in de media zien we massale betogingen en stakingen genegeerd worden. De wil van Europa wordt gewoon doorgedrukt.
Wout: Dat klopt echt niet. Siemens bijvoorbeeld, trachtte in Griekenland lonen van 99€ bruto/uur naar 25€ bruto/uur te brengen. Bij 10 scheepswerven van Eleusis hebben er 8, door te staken hun CAO onderhandelingen gewonnen. 2 scheepswerven zijn nog steeds in staking, ondertussen al 130 dagen. Voor hen en voor de staalarbeiders van Helliniki Hallivourga zamelen we geld in. Er is een zeer grote solidariteit in de regio die hen steunt. Ze beseffen dat het belangrijk is, die stakingen te winnen. Dat zal een hart onder de riem, van de andere Grieken steken. Het zal aantonen, dat ze wel degelijk kunnen winnen en minstens de ergste besparingen tegenhouden.
De Grieken hebben ook al overwinningen op de koopkracht geboekt. Men heeft gepoogd, de elektriciteit af te sluiten van mensen die hun energie-belasting niet betaalden. De vakbonden hadden opgeroepen deze belasting niet te betalen. In gemeenten waar de communistische partij, de KKE, een burgemeester of schepenen heeft,sturen ze zelf mensen uit, om de elektriciteit terug aan te sluiten. Het verzet tegen het afsluiten van de elektriciteit is zo groot dat bijna nergens in Griekenland de stroom ook effectief is afgesloten. We zien in heel Griekenland vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid die hun koopkracht ondersteunt.

Advertenties

4 Reacties op “Olijvenprotest uit solidariteit met Griekenland

  1. Een onvoorstelbaar sociaal drama !!! En dat in Europa !!!

  2. Doet goed om te weten dat er nog solidariteit is en dat de acties ook resultaat hebben, daarover krijgen we zo weinig te horen in de media. Dus zeker bedankt voor deze reportage.

  3. als oudere groene militant zie ik met plezier dat jongeren zich verzetten tegen die krachten die de 99 % van de Grieken de crisis willen doen betalen veroorzaakt door o.a. de ban Goldman Sachs; leve de solidariteit met de Grieken!

  4. johnmoussiaux

    Aandacht rond bescheiden jeugdacties zijn altijd positief Luc !
    Proficiat om het onder ‘the spotlights’ vast te leggen !

    john

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s