Wij zijn het BEUH, wij zijn geen melkkoeien.

Donderdag deelden een tiental PVDA militanten ‘Sorry, ik ben geen melkkoe’ pamfletten uit aan het Centraal Station in Antwerpen. De reizigers haasten zich naar hun werk. Ze verliezen geen tijd. Het volstaat hun hand uit te steken en een pamflet aan te nemen.

De voorpagina van de folder, je kan die aan je raam hangen.

PVDA zegt klaar en duidelijk waar het op staat en biedt oplossingen. Wie de folder volledig wil bekijken klikt hier.

Deze koe komt mee op voor een eerlijke verdeling van baten en lasten

Ik heb een gesprek met Peter Mertens:
Flash: Het PVDA programma kaart nationale problemen aan, terwijl het toch gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Peter Mertens: We gaan inderdaad verder met de nationale campagne. Dexia komt binnenkort waarschijnlijk nogmaals met de bedelpet rond. Deze keer om de bank te herkapitaliseren. We horen allerlei verklaringen van CEO’s die druk op de index zetten en een indexsprong promoten. Men blijft de mensen melken tot de allerlaatste druppel. Vandaar onze campagne ‘We zijn het BEUH’. Ook de steden en gemeenten zijn de dupe van het crisisbeleid. Voor ons gaan deze gemeenteraadsverkiezingen in de eerste plaats over het stedenbeleid in context van de crisis.

Flash: Hoe zie je dat concreet?

Peter Mertens: Momenteel worden de steden ondergefinancierd. Onder andere Antwerpen is meegegaan in die waanzinnige laatste ronde van Dexia, waar ze 13% dividend beloofden. Overal hebben de PVDA gemeenteraadsleden toen gezegd “doe dat niet” 13% dat is onmogelijk. Men heeft het toch gedaan. Die dividenden zijn er natuurlijk niet gekomen. De stad Antwerpen heeft dan het stadspersoneel met 532 fulltime equivalenten moeten inkrimpen. Er was het plan om de ijspiste in Deurne en een aantal wijkbibliotheken te sluiten. Allemaal het rechtstreekse gevolg van de beloofde dividenden van Dexia die er niet gekomen zijn. De meeste steden en gemeenten zitten in het rood en gaan na de verkiezingen waarschijnlijk een drastische besparingsronde uitvoeren en de gemeentelijke taksen opdrijven. Voor de bewoners wordt het duurder en de sociale voorzieningen worden teruggeschroefd. Dat is de context van deze gemeenteraadsverkiezingen.

Flash: Moet ik dan begrijpen dat je met goede resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen de nationale politiek wil beïnvloeden?

Peter Mertens: Wij roepen als PVDA alle partijen in de gemeenteraad op, om hun stem in Brussel te laten horen. Deze crisis mag niet afgewenteld worden op steden en gemeenten, noch op de werkende bevolking. Het is hypocriet om te doen of je in de steden alles kan veranderen, als je tegelijkertijd nationaal akkoord gaat met besparingsronde na besparingsronde.

Flash: Wat zijn de punten die de bewoners aanbelangen?

Peter Mertens: 4704 Antwerpenaren hebben in een enquete hun mening gegeven over wat zij belangrijk vinden. Wonen en gezondheid komen daar als de belangrijkste punten uit. Momenteel toeren we door 11 districswijken in Antwerpen en bespreken de resultaten met de bewoners. Zo stellen we ons programma af op hun wensen.

Flash: Wie wonen en gezondheid zegt, zegt Oosterweelverbinding verbinding.

Peter Mertens: Het is gewoon een schande dat de Vlaamse regering en het stadsbestuur dat masterplan met BAM tracé behouden, terwijl 60% van de Antwerpenaren in een referendum ‘nee’ stemden tegen dat BAM tracé. Wij zijn vóór het meccano tracé. Wij zijn vóór het overkappen van de ring. Dat is belangrijk:

  • Omwille van de gezondheid, denk aan fijn stof en geluidsoverlast.
  • Omwille van meer groen in bepaalde wijken. Denk daarbij aan Borgerhout en het gebrek aan ruimte.
  • Met het overkappen komt er ruimte voor nieuwe sociale woningen. Antwerpen krijgt er de volgende decennia 100.000 nieuwe bewoners bij.
  • Er is nood aan nieuwe scholen. Wij hebben er in Antwerpen 50 tekort. Daar is ook ruimte voor nodig.

De meccano en het overkappen van de ring is een nieuw soort sociaal plan voor Antwerpen, dat ingaat tegen de wil van alle partijen in de Vlaamse regering en van het stadsbestuur.

Advertenties

3 Reacties op “Wij zijn het BEUH, wij zijn geen melkkoeien.

  1. Goed gesproken en goed geschreven 🙂

  2. Goed gedaan!!! Koe is cool, ik zou de foto graag hier bij ons binnen hangen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s