1 Mei 2012 – Geen Woorden Maar Daden

Wereldwijd vieren miljoenen 1 mei. In Antwerpen is dat hoofdzakelijk met speeches, heel veel vlaggen en een optocht. Het is het feest van de arbeid. De deelnemers beseffen dat de strijd verre van gestreden is. De sociale verworvenheden staan onder grote druk.

Dubbelopname op film

Al wat links is, is aanwezig. De ene al strijdvaardiger dan de andere.

Dubbelopname op film

Sommige strijden wat subtieler

Erik De Bruyn is er dit jaar met zijn nieuwe partij Rood!. We hebben samen een kort gesprek.

Flash: Rood komt van de grond
Erik De Bruyn: Ja, we zijn uit de startblokken en voeren nu de pre-campagne. We hebben de laatste weken onze belangrijkste thema’s naar de bevolking gebracht en toetsen die met een vragenlijst bij de mensen. De reacties zijn zeer positief. We brengen voldoende militanten op de been die de programmapunten slagkracht geven. Wij zien de campagne optimistisch tegemoet.

Flash: Wat zijn jullie campagnepunten?
Erik de Bruyn: We hebben een lange lijst programma punten waarvan we er enkele delen met andere partijen. Wat ons zeker onderscheid van zowel linkse als rechtse lijsten is:

 • Terwijl iedereen zegt dat hij voor een sociale en ecologische stad is, zeggen wij ook hoe we dat willen financieren. Wij stellen een moratorium voor op de terugbetaling van de stadsschuld, die steeds weer grote happen uit het Antwerps stadsbudget neemt. Het bedrag van die historische schuld is ondertussen al meermaals terugbetaald. Wij moeten nu een moratorium onderhandelen waarbij gedurende minstens één legislatuur de terugbetaling van die schuld wordt opgeschort. Dan zou 3 à 400.000.000€ vrijkomen voor sociale en ecologische investeringen.
  Flash: En de banken hebben het al zo moeilijk.
  Erik De Bruyn: Als deze stad failliet gaat zullen de banken het nog veel moeilijker krijgen. Ze zullen het ook moeilijk krijgen als de inwoners wegtrekken of als de werkloosheidsgraad te hoog wordt. Maar het maatschappelijk belang komt op de eerste plaats. Vergeet niet dat de banken al heel veel steun van de gemeenschap gekregen hebben.
 • Wij hechten heel veel belang aan het heruitvinden van de democratie. Om de zes jaar gemeenteraadsleden verkiezen, die dan gedurende die hele periode hun goesting doen, is volgens ons voorbijgestreefd. We leven in de 21ste eeuw, in een maatschappij met mondige burgers, die zelf ook heel veel weten en kunnen inbrengen. We denken dat er heel veel mogelijkheden zijn om de bevolking bij het beleid te betrekken. Zoals bv. referenda bij belangrijke investeringsprojecten, open thema gemeenteraden en participatieve democratie op het niveau van de wijken en de districten.
Door de film langs de achterzijde te belichten krijg je een rode kleur. Ik vind de kleur wel passen bij de naam van de partij.

Flash: Met die referenda bij belangrijke investeringsprojecten zitten we bij de Oosterweelverbinding.
Erik De Bruyn: Absoluut, dat is een programmapunt dat we delen met pvda en groen. Wij zetten ook onze schouders onder het meccano tracė en het overkappen van de ring. Dit is de enige manier om de stad uit te breiden en te ontdoen van deze open riool.

Flash: Sp.a heeft aan de linker zijde een heel groot gat opengelaten. Daar zijn jullie ingedoken. Ze lijken daar nu verbaal op te reageren. Het lijkt of ze de adem van Rood! in hun nek voelen. Tobback jr. verdedigt momenteel zaken die tot voor enkele maanden ondenkbaar waren.
Erik De Bruyn: Het is natuurlijk vandaag 1 mei (lachend) en dan hoor je altijd wat radicalere speeches. ik ben ervan overtuigd dat veel mensen de woorden mooi vinden en zich afvragen waar zijn de daden? Uiteindelijk manifesteren de daden zich in een Sp.a die deel uitmaakt van een besparingsregering, die bespaart op sociale uitgaven als uitkeringen, schoolverlaters, het moeilijker maken van deeltijds werken voor vrouwen en de catastrofale besparingen bij De Lijn. Dat veeg je niet uit met een radicale speech.

Flash: Van de Lanotte heeft wel gescoord met de energieprijzen en hoopt dat nog te doen met de gsm operatoren.
Erik De Bruyn: Dat is ook zo en we gaan zeker en vast niet alles afschieten wat de Sp.a doet. In die maatregelen van prijzencontrole vinden we ons terug. We denken echter dat naar de toekomst toe, we toch meer duurzame oplossingen moeten kiezen. De overheid en de gemeenschap moet meer greep krijgen op de energiesector. Je merkt nu al de reacties vanuit de energiesector. Die zeggen dat ze niet meer gaan investeren als ze aan deze prijzen moeten produceren en dat dan op een bepaald ogenblik het licht zal uitgaan. Die prijzencontrole is een goede eerste stap. Om aan deze chantage weerwerk te bieden moet je als overheid de energieproductie weer in handen nemen.

Een deel van de deelnemers luistert naar de speeches anderen zitten met het mooie weer op een terrasje en vervoegen de optocht als hij voorbijkomt.

Ik vraag me nog altijd af of deze bloemen verkoper iets met de optocht te maken heeft of alleen aangetrokken is door de massa om zijn koopwaar kwijt te raken.

Dubbelopname op film

Crown Cork is een van de aanwezige bedrijven. Het is niet omdat je vestiging winst maakt dat die openblijft. Mooie speeches creëren geen jobs. “Geen woorden maar daden”.

PVDA slaagt ze er telkens weer in, met weinig middelen, opvallend aanwezig te zijn….

….ze vormden aan het Museum voor Schone Kunsten een haag van vlaggen waar iedereen doorheen ging. De PVDA militanten hoor je regelmatig zingen o.a. van ‘geen woorden maar daden’.

De eerste 1 mei viering was in 1890 voor de achturige werkdag. Voor meer info klik hier.

De ABVV werklozenwerking voert campagne met een Armoedegrens.

Pamflet werklozenwerking pag 1
Pamflet werklozenwerking pag 2

Met drie houden ze de Armoedegrens omhoog zodat heel de optocht eronder door kan. (red. Ik hoorde dat ze zelfs toelating hebben aangevraagd om dit te mogen doen. Deregulering geldt alleen voor de economie, voor sociale acties lijdt “A” aan regulitis)

Minister van werk, Monica De Coninck stapt glimlachend onder de armoedegrens.

Advertenties

4 Reacties op “1 Mei 2012 – Geen Woorden Maar Daden

 1. reportage met (weer) een persoonlijke aanpak! sterk!

 2. Een ‘bijna bijgeweest’ gevoel 🙂 Goe werk, Flashke!
  Na een even geblokkeerde camera die me ongewild een dubbelopname bezorgde heb ik indertijd ook wat gespeeld met dubbele opnames… in kleur is het ook wel heel plezant… 😉

 3. de openingsfoto is adembenemend, heel de reportage weer van hoog Flash-niveau, merci,
  LL

 4. mooie reportage, en ik vind die dubbelopnames ook heel mooi, verrassend effect !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s