Eerste wereldwijde verjaardag van de Indignados

12 Mei 2012 manifesteren Indignados en Occupy-ers, in een 30-tal steden, het ontstaan van de 15M beweging. In oktober vorig jaar waren er meer deelnemers. Het exotische is er af. De gevolgen van de Arabische lente, 15M en Occupy zijn dagelijks zichtbaar. Wie was er en waarom? 

Terug van nooit weggeweest

Het spandoek aan de kop van de manifestatie titelt: “We’re not back. We never left. We are the 99%.” Sinds de betoging van oktober vorig jaar is de beweging gegroeid. Het gedachtengoed is algemeen aanvaard. Wie durft nog beweren dat de banken niet grandioos in de fout zijn gegaan? Graai-economie’ en ‘99%’ zijn  begrippen geworden. Politici bewijzen door hun politieke repressie ( zie GAS boetes) dat ze bang zijn van Occupy. Met de geloofwaardigheidscijfers in het achterhoofd, zou ik als politicus ook bang zijn . Toch zijn er, vergeleken met oktober vorig jaar, minder deelnemers.

Op vraag van de organisatoren zijn er geen groepen zichtbaar vertegenwoordigd. Uitzonderingen bevestigen de regel.

Er zijn natuurlijk wel slogans of standpunten die door groepen gedragen worden. Ik ga ervan uit dat de vlag verwijst naar de Piratenpartij die zich richt naar onderwerpen als auteursrecht, octrooirecht en (digitale) burgerrechten.

En wie is er niet vóór vrede?

Liefde is … samen ijveren voor een betere wereld

Jong geleerd is oud gedaan.

Wat is er leuker dan een door een megafoon te mogen spreken?

Je kan als omstander best opletten als deze doorwinterende manifestant zijn haperende megafoon nakijkt en zijn ‘bovenbouw’ vergeet.

Er waren ook deelnemers met zeer verzorgd haar en fotografen met lange telelenzen. Ik vraag me nog steeds af waarom deze fotograaf zijn reflexcamera met telelens camoufleerde. Zelf geloof ik meer in het gezegde van Capa: “If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough”. Deze reportage is dan ook volledig met een Lomo met 31mm gemaakt.

De Indignados-optochten duren lang en dan is een stoeltje handig.

Het is allemaal begonnen met de Arabische Lente. De tekst op het karton betekent zoiets als ‘Allen tegen het Kapitalisme’.

Als fotograaf ben je altijd geneigd, speciale beelden te tonen. Objectief kan je stellen dat een vertegenwoordiging van de 99% op straat kwam.

En dan waren er ook deelnemers die in een verkeerde film lijken te zitten. Ze doen te hevig en lijken de omstanders te willen opjutten of ze lopen constant met een bierblikje rond. Het zijn op een of andere manier misfits.

Een aantal is gemakkelijk te herkennen als ‘stille’ (agent in burger). Persfotografen en politiefotografen zijn al wat moeilijker te onderscheiden. Gevaarlijker zijn de hooligans omdat ze de beweging in diskrediet brengen. En natuurlijk de geïnfiltreerde politie, die wordt dikwijls pas ontmaskerd als  het te laat is.

Graai, Pak, Grijp, Jat, Naai, Pik en Bedonder.

De deelnemers hielden een sit-in bij Belfidus. In koor beginnen ze ‘COUPABLE… COU-PAaaa-BLE…COU-PAaaa-BLE…COU-PAaaa-BLE…’ te scanderen. Het klinkt als de menigte die in de Evita musical voor de Casa Rosada, ‘EVIiiiTA’ roept. Om kippenvel te krijgen!

Even later tracht een kleine groep de spelling van ‘Belfidus’ te wijzigen. Hiermee beschadigen ze het logo. Ik hoor iemand van Occupy Antwerp zeggen: “Staan wij hierachter?” Niet dus, ze stellen zich wat verder op. Bij Occupy is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.

Vorige eeuw klonk het als: ‘Verander de wereld begin met jezelf’.

Friedman heeft toch lekker een Nobelprijs gekregen.Dat zijn ideeën niet klopten wisten ze al in het Chili van dictator Pinochet.

Sommigen hangen een hardere lijn aan, anderen een …

Een tweede moment van kippenvel bij het Justitie paleis

Met honderden sloegen ze ritmisch op de metalen omheining. BAM – BAM – BAM, – BAM …

Alle foto’s zijn hier te bekijken.

Advertenties

3 Reacties op “Eerste wereldwijde verjaardag van de Indignados

  1. ik vind je foto’s weer heel mooi gemaakt. De K403 36 springt er uit voor mij. en natuurlijk de 402 14, die is vooral grappig !

  2. Knappe reportage, Flashke!

  3. mooi Luc, zo heb ik de manifestatie ook een beetje meegemaakt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s